Maailman parhaat ässät

Näin voin luvata! Maailman parhaat ässät nimittäin sulavat suussa, ovat pehmeän mureita ja ihanan kanelisia, olematta lainkaan kovia ja kuivia, kuten tavalliset murotaikinapohjaiset ässät. Maailman parhaiden ässien salaisuus piilee pullataikinassa ja perunajauhoissa. Ohje on saatu vuosia sitten lapsuuden kotini naapurilta, Eilalta. Kiitos vielä Eilalle! Siitä saakka on meidän suvussa leivottu joka juhliin Eilan ässiä ja tietysti lusikkaleipiä, joista olen jo postannut aikaisemmin. Itse asiassa äitini jaksaa aina leipoa pikkuleipiä… Kiitos siis äidillekin! Ässien leipominen aloitetaan pullan leipomisella ja sitten pyöräytetään ässät. Maailman parhaat ässät vaativatkin hieman viitseliäisyyttä, mutta ovat todella vaivan väärtejä!

Maailman parhaat ässät (n. 40 kpl)

150 g hyvin kohonnutta pullataikinaa
150 g voita
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
Pinnalle
sokeria
kanelia

  • Valmista ensin pullataikina vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. Anna taikinan kohota. Punnitse taikinasta 150 g hyvin kohonnutta taikinaa ässätaikinaa varten. Leivo loppu taikina pulliksi.
  • Vaivaa pehmeä voi  talteen otettuun pullataikinaan. Lisää muna ja sokeri. Vaivaa käsin tasaiseksi.
  • Lisää taikinaan pieneen jauhomäärään sekoitettu sooda ja loput vehnä- ja perunajauhot. Sekoita tasaiseksi. Vie kylmään kovettumaan.
  • Ota taikinasta noin neljäsosa, pyöritä tangoksi ja paloittele noin 10 palaan. Leivo palat sormen paksuisiksi  ja noin  8 sentin mittaisiksi tangoiksi. Pyöräytä tangot sokeri-kaneliseoksessa ja kiepauta S-kirjaimen muotoon leivinpaperin päälle pellille.
  • Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia.

Vinkki!

  • Ässät voit leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Ne säilyvät tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai ne voi pakastaa. Ässät sulavat melkein kahvin keittämisen aikana.
  • Jos pakastimessasi on vielä viime vuoden raparperejä, valmista niistä helposti raikasta raparperimehua.

Juhlien valmisteluissa sattuu ja tapahtuu, samoin blogikuvauksissa. Innokkas karvainen kaveri lähestyy kuvauskohdetta…

 

”Onnistuisinkohan saamaan pienen maistiaisen maailman parhaista ässistä, jos toimin salaman nopeasti?” tuumi kummikoirani Bruno.