Hurahdin maapähkinävoihin toden teolla muutama vuosi sitten kesälomamatkalla Kosilla. Siellä sitä oli tarjolla aamiaispöydässä. En tosin syönyt maapähkinävoita amerikkalaiseen tapaan leivän kanssa, vaan innostuin maustamaan sillä kreikkalaista jogurttia. Annokseen paloittelin vielä runsaasti tuoreita hedelmiä ja mansikoita. Vieläkin muistan, miten hyvältä aamiaisjogurttini maistui.
Maapähkinävoi on ihanan monikäyttöistä. Sitä voi lusikoida sellaisenaan suuhun, käyttää leivontaan ja ruoanlaittoon, lisätä kaurapuuron päälle, sekoittaa rahkan ja tuorepuuron joukkoon, vaihtoehtoja löytyy. Minä suosin sokeroimatonta, hieman suolalla maustettua karkeaa maapähkinävoita, myös sileä versio käy mainiosti. Maapähkinävoitiikerikakun taikinaan ja kuorrutukseen käytin karkeaa, mutta koostumukseltaan lähes juoksevaa maapähkinävoita. Tämä yhdistelmä tuo mieleen hieman Snickers suklaapatukan.
Maapähkinävoitiikerikakku
200 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl karkeaa maapähkinävoita (Pirkka)
2 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
Kuorrutus
100 g tummaa suklaata
1/2 dl karkeaa maapähkinävoita
(suolapähkinöitä)
- Voitele ja korppujauhota 1,8 l rengasvuoka. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
- Sekoita löysä, lähes juokseva maapähkinävoi taikinaan. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa sekoittamista.
- Ota taikinasta noin 1/3 erilleen ja sekoita siihen kaakaojauhe.
- Lusikoi noin puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Lisää tumma taikina ja sen päälle loppu vaalea taikina. Pistele veitsellä tai haarukalla, jotta kerrokset sekoittuvat hieman.
- Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- Sulata suklaa hyvin miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Koristele halutessasi rouhituilla suolapähkinöillä.
Vinkit!
- Jos maapähkinävoi on kovaa, notkista se sekoittamalla ja ohenna sitä tarvittaessa hieman maidolla tai kermalla (esim. 3/4 dl maapähkinävoita + 1/4 dl maitoa). Maapähkinävoin pitää olla löysää, jotta kakusta ei tule kuivaa.
- Vahdi kakkua paiston loppupuolella. Minun kakkuvuoassa kypsymisaika oli vain noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla.
- Kuorrutus sopii myös mokkapalojen, cookieiden, muffinien ja suklaakakkujen kuorrutteeksi. Jos haluat kuorrutteesta sileän, käytä sikeää maapähkinävoita.
Kotikokki
Tiikerikakkuun ja maapähkinävoi, nam nam. Pakko kokeilla!
Leena Korkalainen
Mukavia leivontahetkiä!
Janka
Aivan JÄÄTÄVÄN HYVÄÄ
Vaikka siis kakku itsessään on vielä uunissa
Taikina teki kauppansa koko perheelle