Maisemakahvilan marjapiirakka

Kuvassa piirakkavuokaan tehty, puolitettu ohje.

Maisemakahvilan marjapiirakan ohje toimii kevään raparperikaudesta loppukesän marja- ja omenakauteen asti. Helppo ohje, josta tulee koko pellillinen mehevän maukasta piirakkaa. Siitä riittää isollekin joukolle tai pakastettavaksi. Ohje on helppo puolittaa piirakkavuokaan sopivaksi.

marjapiirakka_1

Maisemakahvilan piirakan ohjeen olen napannut aikoinaan Kotiliedestä. Marja Malinen, Kotilieden pitkäaikainen ruokatoimittaja ja rautainen ammattilainen, oli ilmeisesti saanut sen puolestaan Hämeenkyrön Maisemakahvilasta Katariina Pylsyltä. Terkkuja Marjalle, jos satut tämän postauksen näkemään!

Minä leivon tätä piirakkaa tavallisesti vain puoli annosta. Tällä kertaa käytin musta- ja punaherukoita, jogurttia ja mausteeksi kardemummaa.  Alla on sekä pellillisen että piirakkavuokaan sopivan marjapiirakan ohjeet. Katso myös vinkit, joihin olen koonnut hyviksi havaitsemiani muuntelu-. maustamis- ym. ohjeita.

Maisemakahvilan marjapiirakka (pellillinen, noin 20 palaa)

Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna
Pohjataikina
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
Täyte
1 l marjoja
2 tlk (à 250 g) rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
Pinnalle
1/3 muruseoksesta

  • Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa. Lisää voisula. Jaa seos kahteen kulhoon. Käytä noin 2/3 osa muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä noin 1/3 pinnalle ripoteltavaksi.
  • Sekoita piimä ja muna pohjataikinaan varattuun muruseokseen esimerkiksi taikinakaapimella. (Taikina jää hieman paakkuiseksi, mutta se ei haittaa.) Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
  • Ripottele päälle marjat. Sekoita rahka, sokeri, munat, ja vaniljasokeri kulhossa. Kaada seos marjojen päälle. Ripottele pinnalle muruseos.
  • Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia.

Vinkit!

  • Annos on helppo puolittaa. 1/2 annosta riittää piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm). Kts. ohje alla.
  • Piimän voit korvata maustamattomalla jogurtilla tai kermaviilillä.
  • Täytteen rahkan tilalla voit käyttää maustettua rahkaa. Vähennä tällöin hieman sokerin määrää.
  • Sokerin tilalla voit käyttää ruokosokeria.
  • Piirakkaan sopivat erilaiset marjat, kuten viinimarjat, puolukat, karviaiset (puolitettuina), mustikat ja vadelmat. Myös omena- ja raparperipalat käyvät. Voit maustaa ne kanelilla tai inkiväärillä.
  • Mausta taikina 1-2 tl kardemummaa.
  • Mausta täyte 1-2 tl raastettua sitruunan- tai appelsiininkuorta.
  • Käytä pohjataikinan valmistuksen jälkeen samaa kulhoa täytteen valmistukseen, niin säästät hieman tiskiä.

marjapirakka_3

Maisemakahvilan marjapiirakka (1/2 annosta, 26 cm piirakkavuoka)

Muruseos
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
(1 tl kardemummaa)
125 g voita sulatettuna
Pohjataikina
2/3 muruseoksesta
1 dl jogurttia
1 kananmuna
Täyte
1/2 l musta- ja punaherukoita yhteensä
1 tlk (250 g) rahkaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 tl vaniljasokeria
Pinnalle
1/3 muruseoksesta

  • Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa. Lisää voisula. Jaa seos kahteen kulhoon. Käytä noin 2/3 osa muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä noin 1/3 pinnalle ripoteltavaksi.
  • Sekoita jogurtti ja muna pohjataikinaan varattuun muruseokseen esimerkiksi taikinakaapimella. (Taikina jää hieman paakkuiseksi, mutta se ei haittaa.) Levitä taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.
  • Ripottele päälle marjat. Sekoita rahka, sokeri, munat, ja vaniljasokeri kulhossa. Kaada seos marjojen päälle. Ripottele pinnalle muruseos.
  • Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia.

Jätä kommentti

*