Mantelinen mustikkapiirakka

Oma maa mansikka, muu maa mustikka, vai miten se nyt menikään? Joka tapauksessa suomalaiset marjat ovat maailman parhaimpia ja niistä kannattaa nauttia juuri nyt! ”Suorasäilöntä” eli marjojen syöminen tuoreina, sellaisenaan on mielestäni paras säilöntämenetelmä. Sitten, jos marjoja vielä on, ja intoa riittää, voi niitä myös pakastaa tai säilöä muulla tavoin. ”Suorasäilöntään” lasken myös erilaiset leipomukset, kuten mustikkapiirakat, mansikkakakut, lettukestit marjojen ja jäätelön kanssa… Mustikkapiirakkakauden aloitin tänä vuonna mantelisella versiolla. Taikina sai mureutta mantelijauheesta ja miedon mantelisen maun mantelilikööristä. Yhdistelmä toimi loistavasti mustikoiden kanssa.

Mantelinen mustikkapiirakka

Pohja 
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl spelttijauhoja
150 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
2 rkl mantelilikööriä (Amaretto)
Täyte
8 dl (400 g) mustikoita
3/4 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos ja likööri taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  • Levitä reilu puolet taikinasta piirakkavuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle ja reunoille.  Levittäminen onnistuu esimerkiksi taikinakaapimella tai jauhotetuin käsin. Siirrä vuoka ja jäljelle jäänyt taikina jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi, mielellään tunniksi.
  • Sekoita mustikat, sokeri, perunajauhot ja vaniljasokeri keskenään. Ripottele seos vuokaan. Ota jäljelle jääneestä taikinasta pieniä nokareita ja pyöritä niistä jauhotetuin käsin pieniä palloja. Litistä pallot ja asettele ne piirakan päälle. Voit myös nostella kahden lusikan avulla nokareita piirakan päälle.
  • Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoa haaleana tai kylmänä vaniljajäätelön kanssa.

 

Vinkit!

  • Spelttijauhot voit korvata samalla määrällä vehnäjauhoja.
  • Jos sinulla on kiire, voit viilentää piirakkataikinan myös pakastimessa. 15-30 minuuttia pakastimessa riittää. Kylmästä taikinasta tulee mureampi pohja.
  • Manteliliköörin tilalla voit käyttää sitruslikööriä (Cointreau), tummaa rommia, kermaa tai maitoa.