Mausteinen tomaattikeitto

Mausteinen tomaattikeitto ja avokadoleipä.

Keittoja pitäisi tehdä useammin, tuumailin ääneen jälleen yhden kerran. Siispä tuumasta toimeen.

Ajatuksenani oli tehdä lämmittävän mausteinen tomaattikeitto. Keitto sai vaikutteita Lähi-idän keittiöstä kun maustoin sen juustokuminalla, korianterilla, chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. Keitto sopii kaikille, myös vegaanihaasteeseen osallistujille eli vegaanista tammikuuta viettäville.

mausteinen_tomaattikeitto_3

Mausteinen tomaattikeitto
(2-3 annosta)

I (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2-1 mieto chilipalko tai 1/2-1 tl kuivattua chiliä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl oliiviöljyä
1/2-1 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
n. 3 dl vettä
3/4 dl punaisia linssejä (kuivattuja)
Pinnalle:
1 dl kaura kasvirasvavalmistetta, 16 % (Pirkka)
1/2 dl korianteria hienonnettuna

  • Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Raasta inkivääri.
  • Kuullota sipulia, valkosipulia, chiliä ja inkivääriä 2-3 minuuttia öljyssä kattilassa. Lisää kaikki loput mausteet ja sekoittele pari minuuttia.
  • Kaada kattilaan tomaattimurska ja vesi. Kiehauta. Lisää linssit. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.
  • Soseuta keitto halutessasi.
  • Sekoita “kaurakerma” ja korianteri keskenään. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle kaura-korianteriseosta. Tarjoa esimerkiksi avokadoleipien kanssa.

Vinkit!

  • Jos käytät kokonaisia juustokuminan siemeniä, hienonna ne ensin huhmaressa.
  • Kaura kasvirasvasekoitteen voit myös sekoittaa keiton joukkoon, mutta älä enää keitä, ettei keitto juoksetu. Ripottele korianteri keiton pinnalle.
  • Pirkka kaura kasvirasvasekoite saattaa sisältää pieniä määriä gluteiinia. Jos haluat keitosta täysin gluteenittoman, varmista, että käyttämäsi kauravalmiste on varmasti gluteeniton, käytä maitopohjaista ruokakermaa tai jätä se kokonaan pois.
  • Kaura-korianteriseoksen voit korvata jogurtti-korianteriseoksella, jos keiton ei tarvitse olla vegaani.
  • Keitä keittoa suurempi määrä ja pakaste se kerta-annoksina.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Kiitos ohjeesta. Tein hetki sitten samankaltaista soppaa linssikeiton nimellä. Seuraavalla kerralla koetan muistaa kokeilla inkivääriä.

    • Leena Korkalainen

      Kiitos kommentistasi Jari. Tuore inkivääri antaa keitolle kivan säväyksen. Minulla on melkein aina inkivääriä pakastimessa. Inkiväärin voi hyvin pakastaa juurakkona. Jäisen juurakon saa helposti kuorittua ohutteräisellä veitsellä ja raastaminenkin onnistuu helposti. Maukasta talvea!

  • Jari Holopainen

    Kiitos ja kiitos vinkistä.

Jätä kommentti

*