Meksikolainen chilpotle kanapata

Koristelin padan tuoreella chilillä.

Meksikolainen chilpotle  kanapata muhii herkullisen meheväksi uunissa. Chilpotle tai chipotle (molempia nimiä käytetään) tarkoittaa savustettua chiliä.  Käytin pataan valmista meksikolaista chilpotlekastiketta, joka on hyvin tulista, mutta lempeän savuista. Pata kannattaa valmistaa koipi-reisistä. Ne tekevät padasta erityisen maukkaan. Tarjoa tortillojen, pitaleipien tai uuniperunoiden täytteenä. Se sopii myös riisin tai ohran kanssa. Salaatti, avokado ja ranskankerma täydentävät aterian.

Meksikolainen chilpotle kanapata (6-7 annosta)

n. 2 kg (6 kpl) broilerin koipireisipaloja, marinoimattomia
2-3 (300 g) sipulia
1 rkl öljyä
2 tlk (à 320 g) Pirkka salsa chilpotle meksikolaiskastiketta
1 tlk (285 g) mustapapuja suolaliemessä
1-2 tl kuivattua oreganoa
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1/2-1 limetin mehu
Lisäksi
tortilloja, pitaleipiä, uuniperunoita, riisiä tai ohraa
salaattia
avokadoa
ranskankermaa

  • Poista broilereista nahka. Näin padasta ei tule liian rasvaista. Puolita koipireidet nivelen kohdalta. 
  • Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä kannellisessa uunipadassa tai paistokasarissa, jonka voi siirtää uuniin. Lisää chilpotlekastikkeet ja broilerit. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Siirrä pata uuniin. Kypsennä kannen alla 200 asteessa noin tunti, kunnes luut alkavat  hieman irrota lihoista. 
  • Tarkista nesteen määrä paistamisen aikana. Broilereista irtoaa  yllättävän paljon nestettä kypsennyksen aikana. Jos pata on mahdollisimman sopivan kokoinen ja padan kansi tiivis, nestelisäystä ei todennäköisesti tarvita. Lisää tilkka vettä, jos pata näyttää kuivuvan kypsennyksen aikana.
  • Nosta koipireidet leikkuulaudalle ja anna niiden hieman jäähtyä. Irrota luut ja mahdolliset rustot. Revi liha säikeiseksi. Nosta revityt broilerit takaisin pataan. 
  • Lisää valutetut ja huuhdotut pavut sekä oregano. Nosta pata uuniin vielä 5-10 minuutiksi. Viimeistele korianterilla ja limetin mehulla. Tarjoa haluamiesi lisäkkeiden kanssa.

Vinkki!

  • Voit valmistaa uuniperunat yhtä aikaa padan kanssa. Pistele jauhoiset, pestyt perunat ja kypsennä 200 asteessa noin tunti, perunoiden koosta riippuen. Älä kääri perunoita folioon, koska silloin perunoista tulee vetisiä, eikä kuori rapeudu. Perunoista irtoava kosteus ei haihdu, vaan jää folion sisään. Folio myös hidastaa kypsymistä.
  • Jos tarjoat padan tortillojen kanssa, nostele revitty broileri tarjoiluastiaan ja jätä osa kastikkeesta käyttämättä, näin tortillat on helpompi syödä (kts. kuva).
  • Chilpotlekastike on melko suolaista, joten lisää suolaa vasta tarvittaessa.
  • Chilpotlekastike on tulista, jos haluat padasta vähemmän tulisen, voit korvata toisen tölkin chilpotlea tomaattimurskalla.