Mustikkakukko talkkunasta

Mustikkakukko eli rättännä on loppukesän ja alkusyksyn ehdoton herkku! Mustikka piiloutui tällä kertaa ruiskuoren sijasta talkkunakuoreen.  Oikeaoppisesti savolaisen mustikkakukon taikina on tehty pelkistä ruisjauhoista tai mukana on saattanut olla hieman ohrajauhoja. Minä halusin kuitenkin kokeilla kukkoa talkkunoista. Minulla oli kaapissa Taivalkosken herkkutalkkunaa, joka on valmistettu kaurasta, ohrasta ja rukiista. Se on pulverimaisen hienojakoista. Koska talkkuna sisälsi jo kolmea eri viljaa päädyin tekemään kukon pelkästään niistä. Kukosta tuli täyteläinen, sillä talkkunan paahteisuus ja mieto suolaisuus korostivat mukavasti mustikoiden makeutta. (Sallittakoon tämä pieni kauneusvirhe, että käytin pohjalaista talkkunaa savolaiseen perinneruokaan.) Tarjosin kukon haaleana vaniljajäätelön kanssa. Myös vaniljakastike tai kermavaahto sopivat kukon kaveriksi.

Kuopion torilla oli elokuussa kansainväliset suurmarkkinat. Olin silloin lomalla Kuopiossa ja kävimme tutustumassa markkinoiden antiin.  Siellä sain maistaa Rantalan perinteisestä savolaisesta ”talakkunasta ” tehtyä puuroa voisilmän kanssa. Puuro oli todella maukasta. Rantalan talkkuna oli melko karkeaa ja ajattelin kokeilla sitä paitsi puurona, myös tuorepuuroon, sellaisenaan jogurtin ja marjojen kanssa, muikkujen leivittämiseen, marjapiirakoihin ja mustikka- tai puolukkakukkoon. Marjakukon teen alla olevalla reseptillä, mutta käytän silloin reilu puolet ruisjauhoja ja loput talkkunaa.

Talkkuna on varsinaista superruokaa ja mieletön kuidun lähde. Taivalkosken myllyn herkkutalkkunassa on kuitua 20,7 g/100 g. Rantalan talkkunassa kuitumäärää ei oltu mainittu, mutta arvioisin sen olevan samaa luokkaa. Talkkuna valmistetaan keittämällä viljan jyvät miedossa suolavedessä tai höyryssä puolikypsäksi, valuttamalla ja kuivaamalla se riihessä tai nykyisin muulla vastaavalla tavalla. Rantalan perinteinen savolainen ”talakkuna” kuivatetaan puu-uunissa, jolloin jyvät myös paahtuvat hieman. Eri puolella Suomea on käytetään vähän eri tyyppistä talkkunaa. Aitoa oikea talkkuna taitaa olla olla se, mitä on tottunut syömään. Jos et ole vielä tutustunut talkkunaan, suosittelen kokeilemaan!

Mustikkakukko talkkunasta
(8 annosta)

200 g voita
3/4 dl sokeria
4 dl Taivalkosken herkkutalkkunajauhoja (sis. kauraa, ohraa, ruista ja suolaa)
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita
3/4 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja

  • Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää keskenään sekoitetut talkkunajauhot ja leivinjauhe. Painele noin 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.  Siirrä vuoka ja jäljelle jäänyt taikina jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
  • Kaada mustikat taikinan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle sokeri-perunajauhoseos. Murustele loppu taikina mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Peitä vuoka leivinpaperille, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön, -kastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Vinkit!

  • Jos käytät tuoreita mustikoita 2 rkl perunajauhoja riittää. Pakastetut mustikat ovat vetisempiä, joten perunajauhoja kannattaa käyttää 3 rkl.
  • Mustikkakukon voit tehdä myös ruis- ja ohrajauhoista. Käytä silloin 3 dl ruisjauhoja ja noin 1 dl ohrajauhoja.