Omena-puolukkakukko talkkunasta

Onnea 110 vuotta täyttävälle Savon Sanomille!

Tänään ilmestyy syntymäpäivän kunniaksi Savon Sanomien juhlanumero. Myös Haarukka oikealla -blogi pääsi juhlalehteen. Olin iloisen yllättynyt kun minua pyydettiin haastateltavaksi. Toiveena oli, että nostaisin blogistani esiin jonkin suomalaisuutta korostavan postauksen. Minulla oli jo vähän aikaa muhinut ajatus puolukka-omenakukosta, jossa yhdistyisi hieman uudella tavalla savolainen perinneruoka, suomalaisuus ja syksyn sesongin raaka-aineet. Idea syntyi kun jokin aika sitten leivoin ja postasin talkkunajauhoista tehdyn mustikkakukon. Postauksessa mainitsinkin, että haluaisin leipoa kukon myös savolaisesta ohratalkkunasta. Kukon täytteenä on siis aromikas puolukka ja lempeämpi omena. Täyte saa kinuskista makua fariinisokerista, johon yhdistyy häivähdys kanelia. Taikinan tein ruisjauhoista ja ohratalkkunasta.

 

Omena-puolukkakukko talkkunasta
(8 annosta)

200 g voita
3/4 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
1  dl Rantalan savolaista talkkunaa (sis. ohraa ja suolaa)
1 tl leivinjauhetta
400 g omenoita
5 dl (300 g) puolukoita (tuore tai pakaste)
1 1/2 dl fariinisokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl kanelia

  • Sekoita pehmeä rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Seosta ei tarvitse vaahdottaa. Lisää ruisjauhot ja keskenään sekoitetut talkkunat sekä leivinjauhe.
  • Painele noin 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen.  Siirrä vuoka ja jäljelle jäänyt taikina jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
  • Leikkaa omenat noin 1×1 cm:n kuutioiksi. Sekoita omenat, puolukat (pakastetut kohmeisina), fariinisokeri, perunajauhot ja kaneli kulhossa. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Murustele loppu taikina pinnalle. Voit painella taikinamuruja hieman käsin litteämmiksi.
  • Paista 200 asteessa uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Peitä vuoka leivinpaperille, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön, -kastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

 

Vinkit!

  • Jos sinulla ei ole savolaista ohratalkkunaa, voit käyttää muita talkkunoita tai tavallisia ohrajauhoja.
  • Pinnalle tulevan taikinan voit myös kaulia, jolloin kukon kuoresta tulee umpinaisempi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna kaulimisessa. Jos taikina on vaikea kaulia isoksi levyksi, voit kaulia taikinan myös osissa. ”Uuni kaunistaa”, sanotaan. Se pitää paikkansa. Taikina kohoaa ja leviää uunissa leivinjauheen ansiosta.
  • Rantalan savolaista talkkunaa voit käyttää myös puuroon, muikkujen leivittämiseen, sämpylätaikinaan ja sitä voi lisätä suoraa jogurtin joukkoon. Ohrassa on vahva viljaisa maku ja suutuntuma on mukavan karkea, hieman mannaryynimäinen.