Omenasato on tänä vuonna runsas ja niitä kannattaa nyt hyödyntää muodossa jos toisessa. Omenapiirakka on yksi syksyn suosikki leivonnaisistani. Voit tehdä piirakan muruseoksella tai ilman.
Omenapiirakka
2 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl kardemummaa
2 dl (kuohu)kermaa
Pinnalle:
n. 500 g omenoita (happamia)
3/4 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl sitruunan raastettua kuorta
3/4 dl puolukoita
- Valmista ensin täyte. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon fariinisokeri, kaneli ja sitruunan raastettu kuori. Anna maustua taikinan tekemisen ajan.
- Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää voisula.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Sekoita jauhoseos taikinan joukkoon vuorotellen kerman kanssa. Vältä turhaa vatkaamista, ettei taikina sitkisty.
- Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) pohjalle. Lisää maustuneet omenat. Painele omenapaloja hieman, jotta ne uppoavat hieman taikinaan. Ripottele pinnalle puolukat.
- Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25-30 minuuttia. Tarjoa haaleana kermaviili-kermavaahdon, vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Vinkit!
- Jätä puolukat pois piirakasta halutessasi.
- Voit tehdä piirakkaan vielä rapean muruseoksen. Käytä tällöin pinnalle tuleviin omenoihin vain noin 1/2 dl fariinisokeria.
Muruseos
50 g voita (pehmeää)
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl sokeria
Nypi ainekset keskenään ja ripottele omenoiden päälle. Paista ohjeen mukaan. - Tarjoa piirakka kermaviili-kermavaahdon kanssa. Vaahdota 2 dl kuohukermaa, sekoita joukkoon 1 prk (200 g) kermaviiliä. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Muita makeita ja suolaisia omenaohjeita löytyy aikaisemmista postauksistani:
- Inkiväärinen omenapiirakka
- Omena-puolukkakukko talkkunasta
- Mehevät omenamuffinit
- Vuohenjuusto-hernesalaatti
- Lohta ja piparjuuri-omenasalsaa