Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Kookos-kaurakeksit

Jostain syystä olen aina pitänyt kauraleivonnaisista, kuten kauralastuista tai -kekseistä, kaurapaistoksista ja kauratoskasta. Ne ovat helppoja valmistaa ja niihin löytyy aina raaka-aineita kun leipomisvimma iskee.  Kookos-kaurakeksit (n. 26 kpl) 100 g voita 2 dl fariinisokeria 1 kananmuna 2 dl kaurahiutaleita 1 dl kookoshiutaleita 1 dl graham- tai vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl kanelia 1/2 […]

Lue lisää

Kurpitsakeitto ja paistetut suppilovahverot

Sesongin pehmein keitto syntyy myskikurpitsasta. Keltaisen keiton pinnalle ripottelin paistettuja suppilovahveroita, jotka maustoin rosmariinilla. Erilaisia kurpitsoja on hyvin saatavilla. Myskikurpitsan tunnistaa sen keilamaisesta muodosta. Myskikurpitsassa on hieman pähkinäinen aromi ja se kypsyy melko nopeasti. Sosekeittojen lisäksi myskikurpitsa sopii hyvin uunissa paahdettavaksi. Paloittele kuorittu myskikurpitsa, pyöräytä öljyssä ja mausta suolalla, pippurilla sekä haluamillasi yrteillä. Levitä palat […]

Lue lisää

Melanzane alla parmigiana eli munakoisovuoka

Melanzane alla parmigiana on yksi italialaisen keittiön lahjoista maailmalle. Se tehdään yksinkertaisista ja hyvistä aineksista, ehkäpä juuri siksi lopputuloksena on yksi maailman maukkaimmista kasvisruoista. Ruoan valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, mutta se kannattaa! Melanzane alla parmigiana (4 annosta) 2-3 (n. 1 kg) munakoisoa n. 2 tl suolaa 2-3 rkl oliiviöljyä 2 (à 125 g) palloa mozzarellaa […]

Lue lisää

Inkiväärinen omenapiirakka

Nyt on omenoiden aika! Kaupoissa ja toreilla on saatavilla monipuolisesti eri omenalajikkeita sekä suomalaisia että eurooppalaisia. Myös Euroopassa omenoiden satokausi on parhaimmillaan. Itse pidän tietysti kotimaisista, mutta myös italialaisista omenoista.  Omenapiirakkaan valitsin ehdottomasti suomalaisia omenoita. Suomessa eri lajikkeita on kymmenittäin. Minulla oli ihanan aromaattisia, hieman hapokkaita ja sopivan makeita Amorosa-omenoita. Suomalaisten omenoiden kuori on ohut ja rakenne mukavan hajoava, […]

Lue lisää

Maapähkinävoitiikerikakku

Hurahdin maapähkinävoihin toden teolla muutama vuosi sitten kesälomamatkalla Kosilla. Siellä sitä oli tarjolla aamiaispöydässä. En tosin syönyt maapähkinävoita amerikkalaiseen tapaan leivän kanssa, vaan innostuin maustamaan sillä kreikkalaista jogurttia. Annokseen paloittelin vielä runsaasti tuoreita hedelmiä ja mansikoita. Vieläkin muistan, miten hyvältä aamiaisjogurttini maistui. Maapähkinävoi on ihanan monikäyttöistä. Sitä voi lusikoida sellaisenaan suuhun, käyttää leivontaan ja ruoanlaittoon, lisätä kaurapuuron […]

Lue lisää

Piparjuurinen punajuuritahna

Punajuuri ja piparjuuri on mitä mainioin makuyhdistelmä. Mehevän punajuuren makeus saa raikkaan kontrastin kipakasta piparjuuresta.  Tahna sopii leivän levitteeksi tai lisäkkeeksi sellaisenaan. Sopii myös vegaaneille. Piparjuurinen punajuuritahna 3 (400 g) punajuurta keitettynä 1 dl auringonkukansiemeniä 2 rkl mietoa öljyä (käytin kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä) n. 1 rkl sitruunanmehua 2-3 rkl piparjuurta raastettuna n. 1/2 tl suolaa Kuori kypsät […]

Lue lisää

Vegekaalilaatikko MiFUsta

Sesongin kasvis, valkokaali, on nyt erityisen maukasta. Se on mehevää, nopeasti kypsyvää, edullista ja vielä ihanan monikäyttöistäkin. Kaalia on viime aikoina näkynyt paljon ruokalehdissä – ja blogeissa, usein grillattuna tai pannulla paahdettuna, jopa poltettuna. Myös savustettuja versioita kaalista olen nähnyt. Paahtaminen tuo kasviksiin kuin kasviksiin intensiivistä makua. Tähän kaalilaatikkoon paistoin kaalisuikaleita ensin kovalla lämmöllä, jotta ne saivat hieman väriä ja makua.  Jauhelihan […]

Lue lisää

Puolukka-kookospullat

Syksy on alkanut ja ruokaihmiselle se on vuoden parasta aikaa. Metsät, puutarhat, torit ja kaupat ovat pullollaan ihania satokausituotteita, joista kannattaa nauttia joka päivä. Minulla jatkuu vielä puolukkateema.  Konjakkisesta puolukkahyytelöstä siirryin puolukka-kookospulliin. Idea pulliin tuli kun muistelin talven hiihtoreissuja Lappiin. Hiihtoreissujen kohokohtia ovat tietysti evästauot. Meillä päivän hiihtoreitin valinnan yhtenä tärkeänä vaikuttavana tekijänä ovat latukahvilat ja niiden […]

Lue lisää

Waldorfin salaatti kukkakaalista

Idean kukkakaaliseen waldorfin salaattiin sain Hiidenmaalta. Olin siellä kesällä pyöräilemässä ystävieni kanssa. Majoituimme vanhassa viinatislaamossa eli Viinaköökissä, jossa kesäisin toimii majatalo. Pyöräilypäivien jälkeen saimme joka päivä nauttia mitä mainioimmista ruoista. Yhtenä iltana tarjolla oli waldorfin salaattia ja se oli niin hyvää, että päätin kokeilla tehdä salaattia myös kotona. Waldorfiin oli käytetty omenan, sellerin ja pähkinöiden […]

Lue lisää

Tosi hyvä sienimuhennos

Sienet kasvavat ihan silmissä. Keskelle mökin pihaa putkahti päivän aikana virheetön punikkitatti. Se sai kasvaa seuraavaan päivään, jolloin poimin sen kantarellien kaveriksi sienimuhennosta varten. “Sienimetsään” oli matkaa noin viisi metriä – todellista lähiruokaa! Tosi hyvän sienimuhennoksesta teki savuporotuorejuusto. Joukkoon lisäsin vielä palvikinkkukuutioita.  Juhlavan muhennoksesta saisi lisäämällä siihen kylmäsavuporoa. Sinimuhennos on ihanan monikäyttöistä. Siitä saa oivan […]

Lue lisää

Konjakkinen puolukkahyytelö

Puolukoita tulee tänä vuonna paikoitellen ihan hävyttömän paljon. Lisäksi ne ovat isoja, lähes karpaloiden kokoisia. Puolukat ovat vielä hieman raakoja, joten ne soveltuvat mainiosti hyytelön keittämiseen. Konjakilla maustettu puolukkahyytelö sopii vaikka lahjaksi. Seuraavan hyytelön taidan maustaa vaniljalla. Konjakkinen puolukkahyytelö 1 kg (n. 2 l) puolukoita, puolikypsiä 4 dl vettä 800-1000 g hillosokeria 1/2 dl konjakkia […]

Lue lisää

Maisemakahvilan marjapiirakka

Maisemakahvilan marjapiirakan ohje toimii kevään raparperikaudesta loppukesän marja- ja omenakauteen asti. Helppo ohje, josta tulee koko pellillinen mehevän maukasta piirakkaa. Siitä riittää isollekin joukolle tai pakastettavaksi. Ohje on helppo puolittaa piirakkavuokaan sopivaksi. Maisemakahvilan piirakan ohjeen olen napannut aikoinaan Kotiliedestä. Marja Malinen, Kotilieden pitkäaikainen ruokatoimittaja ja rautainen ammattilainen, oli ilmeisesti saanut sen puolestaan Hämeenkyrön Maisemakahvilasta Katariina Pylsyltä. Terkkuja Marjalle, […]

Lue lisää

Korvapuustit fariinitäytteellä

Pullan leipominen on kivaa kesäpuuhaa, varsinkin sadepäivä sopii siihen tarkoitukseen mainiosti. Perinteiset korvapuustit saivat tällä kertaa täytteekseen fariinisokeria ja kanelia. Pullat jäivät ihanan meheviksi ja ne saivat kivan kinuskisen säväyksen. Näin mustikka-aikaan korvapuustin voi nauttia esimerkiksi mustikka-maidon kanssa. Korvapuustit fariinitäytteellä 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 kananmuna 1 1/2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1-1 […]

Lue lisää

Nizzan salaatti muikuista

Nizzan salaatti tehdään perinteisesti tonnikalasta, keitetystä kananmunasta ja kasviksista perunoilla tai ilman. Tein siitä suomalaisen version ja käytin salaattiin muikkuja. Savustetut tai paistetut tähteeksi jääneet muikut kävisivät tähän mainiosti. Niitä minulla ei ollut saatavilla joten turvauduin varmaan kalansaaliseen ja käytin säilykemuikkuja. Suomalaiset savustetut ja marinoidut muikut ovat säilykkeiden parhaimmistoa. Minulla sattui olemaan muikkuja tomaattikastikkeessa ja […]

Lue lisää

Mansikka-raparperibrita

Mansikkahuuma on iskenyt raparperihuuman jälkeen. Ihanaa, että tänä vuonna mansikat ovat kypsyneet tavallista aikaisemmin. Toivottavasti kausi jatkuu pitkään. Kesään kuuluu ehdottomasti mansikkakakku, jolla voi juhlistaa melkeinpä mitä tahansa: nimipäivä- tai synttärisankaria, ripille pääsyä, häitä, ystäviä, lomaa, kesää, viikonloppua… Kakkujen aatelia on mielestäni britakakku. Näin kesällä yhdistän siihen kaksi kesän lemppariani eli raparperin ja mansikan. Rapean […]

Lue lisää

Kesän raikkain raparperimehu

Raparperimehu on mainio kesäjuoma. Se sopii myös alkumaljaljaksi tai juomasekoituksiin. Valmistuskin on helppoa kuin heinän teko. Paitsi heinän teko ei mielestäni ole helppoa, mistähän sekin sanonta oikein tulee? Yhtä kaikki raparperimehu valmistuu vaivatta: kaada aineksien päälle kiehuva vesi, anna uuttua vuorokausi, jäähdytä ja nauti.  Raparperimehu 1 kg raparperipaloja 1/2 kg sokeria 1 sitruunan mehu ja kuori kuorimaveitsellä […]

Lue lisää

Kuusenkerkkä-hernepesto

Postaan kuusenkerkistä samantien toisen ohjeen, koska kerkkäkausi on pian loppumaisillaan. Surautin kuusenkerkistä ja herneistä peston. Ajattelin, että pesto sopisi loistavasti uusien perunoiden kanssa. Kyllä, se sopi perunoiden kanssa ihan hyvin. Kuitenkin vielä parempi makuyhdistelmä tuli pestosta ja kylmäsavulohesta. Miedon aromaattinen kuusenkerkkä-hernepesto taittoi kylmäsavulohen savuisuutta ja suolaisuutta. Halusin jättää peston paksuksi tahnaksi, jolloin se toimi hyvin lisäkkeenä ja […]

Lue lisää

Vielä ehtii hortoilemaan, vaikka taitaa tulla hoppu

Nimittäin keräämään kuusenkerkkiä eli kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Niitä voi poimia keväästä alkukesään, usein varjoisilta paikoilta juhannukseen saakka. Ne tulee kerätä ennen kun kerkät muuttuvat tummemmiksi, kovemmiksi ja voimakkaan makuisiksi neulasiksi. Hoppua siis pitää kuusenkerkkien kanssa, ellei ole sattunut poimimaan ja pakastamaan niitä. Minä pakastin niitä pienen purkillisen jo toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Olen käyttänyt niitä sellaisenaan salaatissa […]

Lue lisää

Raparperikeikauskakku

Viimeisestä postauksestani on vierähtänyt jo tosi pitkä tovi. Toukokuussa oli kaikenlaista puuhastelua, kuten työpaikan muuttoa, yo-juhlia ja lomailuakin, joten postailut jäivät harmittavan vähiin. Nyt olen taas intoa ja puhtia täynnä, koska varastoon on ehtinyt kertyä postaamista odottavia ideoita melkoinen määrä. Aloitetaan satokauden hapokkaasta herkusta, raparperista. Raparperikeikauskakku on yksi minun ehdoton lempireseptini. Sitä teen joka kesä monta […]

Lue lisää

Hedelmäinen kukkakaalitabbouleh ja karitsan sisäfilee

Ulkona syöminen on mielestäni yksi kevään ja kesän kohokohtia. Minulla kausi alkoi jo helatorstai-viikonloppuna. Hedelmäinen kukkakaalisalaatti ja karitsan sisäfilee olivat tosi helppoja tehdä, maukkaita ja sopivat vaikka pienten juhlien tarjottaviksi. Kokeilin kukkakaalitaboulehia ensin siten, että hienonsin kukkakaalin veitsellä, silloin kukkakaali jäi mukavan rouheiseksi. Seuraavalla kerralla hienonsin kaalin monitoimikoneella. Silloin kukkakaalista tuli murumaista ja se muistutti bulguria. Hienorakenteisessa kaalissa korostui […]

Lue lisää

Pitsillä koristeltu täytekakku

Joskus on hyvä mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle oppiakseen tai kokeakseen jotain uutta. Ihailen ihmisiä, jotka jaksavat ja osaavat näpertää uskomattoman upeita kakunkoristeita eli tekevät juuri mitä tahtovat. Minä en valitettavasti kuulu heihin. Sain tilaisuuden kokeilla kakkupitsin tekoa ja pitihän tilaisuuteen tarttua. Näyttävät ja tietysti myös syötävät pitsikoristeet syntyivät yllättävän helposti. Mikä parasta, koristeet voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Ne […]

Lue lisää