Korvapuustit fariinitäytteellä

Pullan leipominen on kivaa kesäpuuhaa, varsinkin sadepäivä sopii siihen tarkoitukseen mainiosti. Perinteiset korvapuustit saivat tällä kertaa täytteekseen fariinisokeria ja kanelia. Pullat jäivät ihanan meheviksi ja ne saivat kivan kinuskisen säväyksen. Näin mustikka-aikaan korvapuustin voi nauttia esimerkiksi mustikka-maidon kanssa. Korvapuustit fariinitäytteellä 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 kananmuna 1 1/2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1-1 […]

Lue lisää

Nizzan salaatti muikuista

Nizzan salaatti tehdään perinteisesti tonnikalasta, keitetystä kananmunasta ja kasviksista perunoilla tai ilman. Tein siitä suomalaisen version ja käytin salaattiin muikkuja. Savustetut tai paistetut tähteeksi jääneet muikut kävisivät tähän mainiosti. Niitä minulla ei ollut saatavilla joten turvauduin varmaan kalansaaliseen ja käytin säilykemuikkuja. Suomalaiset savustetut ja marinoidut muikut ovat säilykkeiden parhaimmistoa. Minulla sattui olemaan muikkuja tomaattikastikkeessa ja […]

Lue lisää

Mansikka-raparperibrita

Mansikkahuuma on iskenyt raparperihuuman jälkeen. Ihanaa, että tänä vuonna mansikat ovat kypsyneet tavallista aikaisemmin. Toivottavasti kausi jatkuu pitkään. Kesään kuuluu ehdottomasti mansikkakakku, jolla voi juhlistaa melkeinpä mitä tahansa: nimipäivä- tai synttärisankaria, ripille pääsyä, häitä, ystäviä, lomaa, kesää, viikonloppua… Kakkujen aatelia on mielestäni britakakku. Näin kesällä yhdistän siihen kaksi kesän lemppariani eli raparperin ja mansikan. Rapean […]

Lue lisää

Kesän raikkain raparperimehu

Raparperimehu on mainio kesäjuoma. Se sopii myös alkumaljaljaksi tai juomasekoituksiin. Valmistuskin on helppoa kuin heinän teko. Paitsi heinän teko ei mielestäni ole helppoa, mistähän sekin sanonta oikein tulee? Yhtä kaikki raparperimehu valmistuu vaivatta: kaada aineksien päälle kiehuva vesi, anna uuttua vuorokausi, jäähdytä ja nauti.  Raparperimehu 1 kg raparperipaloja 1/2 kg sokeria 1 sitruunan mehu ja kuori kuorimaveitsellä […]

Lue lisää

Kuusenkerkkä-hernepesto

Postaan kuusenkerkistä samantien toisen ohjeen, koska kerkkäkausi on pian loppumaisillaan. Surautin kuusenkerkistä ja herneistä peston. Ajattelin, että pesto sopisi loistavasti uusien perunoiden kanssa. Kyllä, se sopi perunoiden kanssa ihan hyvin. Kuitenkin vielä parempi makuyhdistelmä tuli pestosta ja kylmäsavulohesta. Miedon aromaattinen kuusenkerkkä-hernepesto taittoi kylmäsavulohen savuisuutta ja suolaisuutta. Halusin jättää peston paksuksi tahnaksi, jolloin se toimi hyvin lisäkkeenä ja […]

Lue lisää

Vielä ehtii hortoilemaan, vaikka taitaa tulla hoppu

Nimittäin keräämään kuusenkerkkiä eli kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Niitä voi poimia keväästä alkukesään, usein varjoisilta paikoilta juhannukseen saakka. Ne tulee kerätä ennen kun kerkät muuttuvat tummemmiksi, kovemmiksi ja voimakkaan makuisiksi neulasiksi. Hoppua siis pitää kuusenkerkkien kanssa, ellei ole sattunut poimimaan ja pakastamaan niitä. Minä pakastin niitä pienen purkillisen jo toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Olen käyttänyt niitä sellaisenaan salaatissa […]

Lue lisää

Raparperikeikauskakku

Viimeisestä postauksestani on vierähtänyt jo tosi pitkä tovi. Toukokuussa oli kaikenlaista puuhastelua, kuten työpaikan muuttoa, yo-juhlia ja lomailuakin, joten postailut jäivät harmittavan vähiin. Nyt olen taas intoa ja puhtia täynnä, koska varastoon on ehtinyt kertyä postaamista odottavia ideoita melkoinen määrä. Aloitetaan satokauden hapokkaasta herkusta, raparperista. Raparperikeikauskakku on yksi minun ehdoton lempireseptini. Sitä teen joka kesä monta […]

Lue lisää

Hedelmäinen kukkakaalitabbouleh ja karitsan sisäfilee

Ulkona syöminen on mielestäni yksi kevään ja kesän kohokohtia. Minulla kausi alkoi jo helatorstai-viikonloppuna. Hedelmäinen kukkakaalisalaatti ja karitsan sisäfilee olivat tosi helppoja tehdä, maukkaita ja sopivat vaikka pienten juhlien tarjottaviksi. Kokeilin kukkakaalitaboulehia ensin siten, että hienonsin kukkakaalin veitsellä, silloin kukkakaali jäi mukavan rouheiseksi. Seuraavalla kerralla hienonsin kaalin monitoimikoneella. Silloin kukkakaalista tuli murumaista ja se muistutti bulguria. Hienorakenteisessa kaalissa korostui […]

Lue lisää

Pitsillä koristeltu täytekakku

Joskus on hyvä mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle oppiakseen tai kokeakseen jotain uutta. Ihailen ihmisiä, jotka jaksavat ja osaavat näpertää uskomattoman upeita kakunkoristeita eli tekevät juuri mitä tahtovat. Minä en valitettavasti kuulu heihin. Sain tilaisuuden kokeilla kakkupitsin tekoa ja pitihän tilaisuuteen tarttua. Näyttävät ja tietysti myös syötävät pitsikoristeet syntyivät yllättävän helposti. Mikä parasta, koristeet voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Ne […]

Lue lisää

Klassikkojen klassikko: lusikkaleivät

Meidän perheen juhlaperinteisiin lusikkaleivät eli lusikset ovat kuuluneet ihan aina. Tämän vuoksi olen leiponut niitä varmaan toista sataa kertaa. Lusikkaleivät ovat periaatteessa todella helppoja valmistaa, mutta ”ruoanlaitto on taidetta, mutta leivonta on tiedettä.” -sanonta pitää hyvin paikkansa lusikkaleipienkin kohdalla. Välillä niistä tulee lähes täydellisiä, välillä taas vähemmän onnistuneita: milloin vähän littanoita, milloin hieman kovia…  Mikä parasta: ne […]

Lue lisää

Vesimeloni-kurkkujuoma

Vappua juhlistetaan perinteisesti kuohuviinillä, jonka kulutus kasvaa noin 400 kertaiseksi tavalliseen viikonloppuun verrattuna. Myös alkoholittomien juomien suosio on kasvanut. Surauta vappupäivän brunssille raikas vesimeloni-kurkkujuoma. Kurkun kuorilla ja mintulla voit maustaa jääveden. Vesimeloni-kurkkujuoma (4-5 annosta) 1 (200 g) kurkku 400 g vesimelonin paloja ilman kuorta ja siemeniä n. 20 lehteä vahvaa minttua (Järvikylä) jääpaloja Kuori kurkku (säästä […]

Lue lisää

Nutellamokkapalat ja kandeeratut pähkinät

Edellisessä postauksessani kerroin kummityttöni syntymäpäivistä, joita juhlittiin mm. kokkikoulun merkeissä. Jälkiruoaksi oli mokkapaloja, jotka maistuvat melkein kaikille ikään katsomatta. Nutellakuorrutus toi niihin uutta makua. Koristeeksi voit halutessasi rouhia hasselpähkinöitä tai tehdä kandeerattuja hasselpähkinöitä, joiden salaisuus piilee soodassa! Kandeeratut pähkinät voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Olen aikaisemmin postannut suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat. Niiden ohjeen löydät täältä. Nutellamokkapalat ja kandeeratut pähkinät sopivat […]

Lue lisää

12-vuotisjuhlat kokkikoulun merkeissä

Kummityttöni halusi pitää ystävilleen syntymäpäiväjuhlat. Ohjelmassa oli muun muassa hohtokeilailua, kokkikoulua, saunomista ja yökyläilyä. Kummitäti sai kunniatehtävän toimia kokkikoulun vetäjänä. Suunnittelimme synttärisankarin kanssa kolmen ruokalajin menun. Hedelmäinen juustosalaatti Itse tehty tuorepasta ja sitruunainen katkarapukastike Nutellamokkapalat Taitavat ja innostuneet neidit eivät paljon ohjausta tarvinneet, vaan ruoanlaitto sujui vauhdilla alkuruoasta jälkiruokaan. Hedelmäiseen juustosalaattiin tuli valikoima sankarin lempikasviksia […]

Lue lisää

Maapähkinävoi-kaurakeksit

Kaurakeksit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan lempipikkuleipiäni. Ne ovat uskomattoman helppoja valmistaa ja mikä parasta, tarvittavat raaka-aineet löytyvät tavallisesti kotoa leivontainspiraation iskiessä. Myönnän olevani maapähkinävoifani, joten korvasin rasvan tällä kertaa maapähkinävoilla. Kekseistä tuli pehmeitä rakenteeltaan ja maku oli mukavan maapähkinäinen.   Maapähkinävoi-kaurakeksit (n. 18 kpl) 3 dl kaurahiutaleita 1 dl sokeria 2 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta […]

Lue lisää

Mausteinen munakoisopata

Löysin kaupasta täydellisen upeita munakoisoja, joista ajattelin tehdä illaksi ratatouillea. Suunnitelma muuttui heti lennossa, koska kotona olikin vain chilillä maustettua tomaattimurskaa. Minulla on käytännössä aina valikoima erilaisia tomaattimurskia kuiva-ainekaapissa, koska ne ovat hyvin monikäytöisiä ja pelastavat monelta ruokapulmalta. Pakastimesta löytyi puoli pakettia chorizo-makkaraa, joten päivällisen makumaailma muuttui Ranskan Provencesta Meksiko-Espanja akselille. Padasta tuli ihanan mausteista ja lämmittävää, ei […]

Lue lisää

Fenkoli-kalakeitto

Fenkoli-kalakeiton välimerellinen makumaailma toimii loistavasti, onhan fenkoli on klassinen kalan kumppani. Tässä keitossa kukkakaali, jota puolestaan harvemmin tulee yhdistettyä kalakeittoon, korvaa perunan. Mausteeksi reilusti sitruunaa, valkosipulia ja kapriksia. Älä säikähdä pitkää ainesosaluetteloa, suurin osa raaka-aineista on tuiki tavallisia. Tämän ohjeen olen muokannut entisen kollegani, Ritvan, tekemästä ohjeesta. Terkkuja Savitaipaleelle! Fenkoli-kalakeitto (5 annosta) 500 g siikafileetä 1/2 […]

Lue lisää

Siemenleipä

Pääsiäisenä tuli nautittua perinteisiä ja uusia pääsiäisruokia ja -herkkuja oikein kunnolla. Siskoni tekemä siemenleipä oli tämän pääsiäisen uusi suosikki. Leipä on superhelppo tehdä: ainekset vain sekoitetaan keskenään, seos levitetään pellille ja paistetaan. Proteiinipitoinen leipä on täysin jauhoton, joten se sopii vilja-allergisille ja keliaakikoille. Leivän rakenne on pehmeä, ehkä hieman keksimäinen tai teeleipämäinen. Leipä maistui sellaisenaan ja […]

Lue lisää

Hernetahnalla täytetyt kurkkuveneet

Keväiset kurkkuveneet on lastattu herne-fetatahnalla. Tarjoa alkupalaksi tai aperitiivin yhteydessä pienenä tapas-palana. Hienoissa ravintoloissa tarjotaan keittiön tervehdyksiä. Tämä voisi olla kotoinen keittiön tervehdys, esimerkiksi pääsiäisenä. Hernetahna sopii myös sellaisenaan leivän levitteeksi tai vaikkapa salaattiin. Kurkkuveneet (4 annosta, noin 8 kappaletta) 1/2 (n. 150 g) paksuhkoa kurkkua Hernetahna 100 g suomalaisia herneitä (pakaste) n. 50 g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa […]

Lue lisää

Gluteeniton nutella-suklaakakku

Maailman helpoin gluteeniton nutella-suklaakakku tehdään kikherneistä! Kuulostaa yhtä villiltä idealta kuin aikaisemmin postaamani mustapapubrownien ohje. Kikherneitä ei maista, vaikka tietää mitä kakku pitää sisällään. Suosittelen siis rohkeasti kokeilemaan. Kakku maistuu sellaisenaan, mutta voit myös halkaista sen ja täyttää aprikoosi-, appelsiini- tai vadelmahillolla.   Gluteeniton suklaakakku 200 g tummaa suklaata 50 g voita 2 tlk (à 380/230 g) kikherneitä […]

Lue lisää

Sushiburrito

Minulla taitaa olla menossa jonkinlainen sushibuumi. Sushikulhojen jälkeen vuorossa olivat sushiburritot. Niissä yhdistyivät meksikolaisen burriton helppo syötävyys ja japanilaisen sushin ainekset. Sushiburriton sisään voi melko vapaasti sujauttaa täytteitä oman maun mukaan. Minä käytiin perinteisen lohen asemasta savustettuja muikkuja ja majoneesin korvasin uudella ihastuksellani: wasabituorejuustolla. Muhkea ja mehevä rulla tainnutti isommankin nälän. Sushiburrito (4 kappaletta) 250 g sushiriisiä 3 rkl riisiviinietikkaa 1 […]

Lue lisää

Mokkamutakakku

Haarukka oikealla -blogi täyttää tänään vuoden. Kiitoksia kaikille lukijoille ja kannustajilleni! Nimen keksiminen blogille oli yllättävän vaikeaa, tuntui, että kaikki hyvät ja osuvat nimet oli jo käytetty. Onneksi ystäväni auttoivat. Nimiehdotuksia tuli tosi paljon, kiitos vielä heille. Haarukka oikealla -nimeä ehdotti lapsuudenystäväni. Hän asui pitkään Luxemburgissa ja siellä on kiva ravintola nimeltä La Fourchette à Droite eli […]

Lue lisää