Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Paahdettu ruusukaali

Ruusukaali rakastaa paahtamista. Näin ruusukaalin ominainen maku saa kokonaan uudenlaisen syvän ulottuvuuden. Paahdoin (puhun paahtamisesta, koska tässä vaiheessa käytin rasvaa vain nimeksi) ruusukaaleja leikkauspinta alaspäin keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes leikkauspinta oli saanut tumman ruskean värin ja ruusukaalit olivat pehmenneet sisältä. Sen jälkeen lisäsin pannulle voita ja jatkoin paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Lopuksi juoksevaa hunajaa ja […]

Lue lisää

Rapea karpalo-siemennäkkäri

Tästä näkkäristä tulee erityisen rapeaa. Näkkäri on superhelppo tehdä, mutta malta antaa taikinan turvota rauhassa. Voit tehdä näkkäristä helposti gluteenittoman version kun käytät puhdasta kauraa ja tattarijauhoja. Rouskuva näkkäri maistuu sellaisenaan, juustojen tai viimeksi postaamani vuohenjuusto-hernesalaatin kanssa. Kuivatut karpalot antavat näkkärille väriä ja hiukan makeutta. Rouskis! Rapea karpalo-siemennäkkäri (pellillinen) 1 dl kaurahiutaleita 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl […]

Lue lisää

Vuohenjuusto-hernesalaatti

Suosin tavallisesti tuoreita kasviksia, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Pakastimestani löytyy lähes aina herneitä ja pinaattia, ainakin näin talvisin. Suomalaiset pakasteherneet ovat kauniin värisiä, makeita ja aromikkaita. Olen joskus verrannut suomalaisia, ruotsalaisia ja puolalaisia herneitä keskenään, ja kuten arvata saattaa, suomalaiset herneet voittivat vertailun kirkkaasti. Ne olivat todella makeita ja maukkaita, muut olivat puolestaan mauttomia ja tärkkelyksisiä. Suomen pitkät […]

Lue lisää

Ripaus kesää talven keskelle: halloumi-appelsiinisalaatti

Kasvisten kulutus on mukavasti lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Suosituksena on kuusi kourallista kasviksia eli puoli kiloa päivässä. Satokauden kasviksia kannattaa suosia, koska ne ovat silloin parhaimmillaan, runsaimmillaan ja edullisimmillaan. Kaupassa tämä näkyy siinä, että satokauden kasvikset saavat runsaammin myyntitilaa. Niitä ei siis voi olla huomaamatta. Appelsiinit ovat nyt erityisen mehukkaita ja aromikkaita. Avokadot ovat  tällä hetkellä […]

Lue lisää

Poroburgerit ja pikkelöity punasipuli

Edellisessä postauksessani hauduttelin poronkäristystä reilun satsin. Pitkään, noin kolme tuntia hautunut käristys oli maukasta ja mureaa, todellista talviruokaa. Seuraavana päivänä jäljelle jäänyt poronkäristys jalostui poroburgeriksi, jonka lisäkkeeksi tein pikkelöityä punasipulia. Upean värinen pikkelöity punasipuli sopii myös monien muiden ruokien lisäkkeeksi, leipien päälle ja salaatteihin. Pikkelöity punasipuli 2 (n. 250 g) punasipulia 2 rkl öljyä 1/2 dl punaviinietikkaa 2 […]

Lue lisää

Yksinkertaista ja hyvää: pitkään haudutettu poronkäristys

Trendejä tulee ja menee. Välillä tuntuu, ettei perässä pysy. Tämän päivän trendi on jo huomenna vaihtunut tai ainakin synnyttänyt vähintään kolme uutta trendiä. Joulun jälkeen minulle maistuvat konstailemattomat perusruoat ja -maut. Viikonloppuna tein ison annoksen poronkäristystä, jota haudutin 120-asteisessa uunissa reilut pari tuntia. Suomalaista “slow foodia” parhaimmillaan. Hitaasti, miedolla lämmöllä kypsyneestä poronkäristyksestä tuli mureaa ja tiivisaromista, hieman jopa nyhtöporoa muistuttavaa. (Tiedän kyllä, […]

Lue lisää

Savuporokeitto

Olimme jälleen kerran lempikohteessamme Ylläksellä Äkäslompolossa hiihtämässä, laskettelemassa ja nauttimassa upeista maisemista, lumesta sekä talvesta. Ulkoilupäivän jälkeen on aina hurja nälkä. Olemme ratkaisseet ruokahuollon isolle porukalle niin, että teemme muutaman ruoan valmiiksi kotona ja kuljetamme ne jäisinä, useinmiten kylmäkassissa suksiboksissa. Osan ruoista mietimme perillä ja parina kolmena iltana käymme ulkona syömässä. Ilman tulopäivän lasagnea emme […]

Lue lisää

Lohta aasialaiseen tapaan

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Olen pitkään haavellut tekeväni susheja. Kylmä ruoka ei kuitenkaan ole oikein houkutellut näin talvella, joka vihdoin saapui myös tänne pääkaupunkiseudulle. Japanilaisen tai ehkäpä enemmän aasialaisen makumaailman houkuttelemana tein paistettua lohta, jonka pikamarinoin mm. soijalla, valkosipulilla, chilillä ja tuoreella  inkiväärillä. Paistoin lohipalat pannulla ja tarjosin lisäksi riisiä ja […]

Lue lisää

Raakakakkupallerot

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta. Superfoodin myötä raakaleivonta on noussut eräänlaiseksi ilmiöksi. Minultakin on jo kyselty raakakakkuohjeita. Raakaleivonnassa leivonnaiset valmistetaan ilman kypsentämistä. Uunin korvaa pakastin ja vatkaimen tehosekoitin. Valmistamisen aikana lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteen. Raakaleivonnassa käytetään paljon pähkinöitä, siemeniä ja kuivahedelmiä. Rasvana käytetään kookosöljyä ja kaakaovoita. Sokeri […]

Lue lisää

Helppo viikunakakku

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Tosi helppo viikunakakku tehdään yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset keskenään. Kakku säilyy pitkään mehevänä.  Helppo viikunakakku 5 dl vehnäjauhoja 2 dl sokeria 1 1/2 tl kanelia 1 1/2 tl kardemummaa 1 tl inkivääriä 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 200 g voita 1 dl viikunahilloa 2 dl […]

Lue lisää

Gluteenittomat taatelimuffinit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Gluteenittomat taatelimuffinit maistuvat kaikille. Ne ovat ihanan meheviä, koska niihin on käytetty runsaasti mantelijauhetta. Manteli maistuu ja antaa leivonnaisille kivan tahmaisen suutuntuman. Pakkaa muffinit kauniisti ja anna lahjaksi tarpeellisten leivontatarvikkeiden kanssa. Gluteenittomat taatelimuffinit 1 ps (200 g) pehmeitä kuivattuja taateleita 2 dl (ruoko)sokeria 1 dl […]

Lue lisää

Pähkinäinen pataleipä

Pataleivän ohjeen olen jo postannut aikaisemmin. Siinä ohjeessa annan hyväksi havaitsemiani vinkkejä pataleivän leipomiseen. Tällä kertaa tein pataleivästä vieläkin helpomman, laiskan leipurin version. Edes leivontapöytää ei tarvitse liata. Taikinaan lisäsin pähkinäsekoitusta ja kuivattuja karpaloita. Leipä sopii mainiosti ruokalahjaksi tai illanistujaisiin juustojen kanssa. Toisaalta se oli niin hyvää, että se katosi parempiin suihin samana päivänä. Seuraavalla kerralla […]

Lue lisää

Ranskalaiset piparit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta. Minulle on tullut perinteeksi leipoa joululeivonnaisia itsenäisyyspäivänä. Usein leivon pikkuleipiä, joita annan lahjaksi: piparkakkuja, lusikkaleipiä, vaniljakripfereitä (jonka reseptin olen tuonut Itävallasta vuosikausia sitten) tai wilhelmiinoja. Tänä vuonna päätin kokeilla ranskalaisia piparkakkuja, jotka valmistuvat vaivatta. Ne ovat ihanan mausteisia ja kovan rapeita. Taikinan joukkoon tulee runsaasti […]

Lue lisää

Chimichurri-paahtopaisti ja uunijuurekset

Chimichurri on eteläamerikkalainen kylmä maustekastike, johon käytetään runsaasti yrttejä, valkosipulia, chiliä, oliiviölyä, viinietikkaa ja usein myös sipulia. Kastiketta tarjotaan grillatun lihan kanssa, mutta yhtä hyvin se sopii kasvisten, kalan ja broilerin kanssa, leivän päälle ja marinadiksi. Minä jälkimarinoin paahtopaistin chimichurilla ja lisäkkeeksi paahdoin uunissa juureksia, kuten punajuuria, palsternakkoja ja maa-artisokkia.  Chimichurri-paahtopaisti 1 (70 g) (shalotti)sipuli […]

Lue lisää

Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku

Marras-joulukuu on joulumyyjäisten kulta-aikaa. Tarvitaan ohjeita säilyvistä leivonnaisista, joita on helppo kuljettaa. Perinteiset kuiva- tai paremmin kahvikakut täyttävät nämä vaatimukset. Lupauduin tekemään kummityttölleni partiolaisten myyjäisiin pari luumu-suklaakakkua, jotka maustoin lorauksella konjakkia. Konjakkia käytetään leivonnaisiin usein maun takia. Tämän lisäksi konjakki tai muu alkoholi toimii leivonnaisten  kohotusaineena ja parantaa leivonnaisten säilyvyyttä. Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku on myös mitä […]

Lue lisää

Mausteiset suklaapopcornit

Tämän idean sain lapsuuden ystävältäni, joka tällä hetkellä asuu Amerikassa. Terveisiä vain Bostoniin! Itse en ole suuri popcornien ystävä, mutta tätä oli pakko kokeilla. Suosittelen tai varoitan, näihin jää koukkuun! Kaneli, inkivääri ja chili ovat oiva yhdistelmä suklaapopcorneille. Nämä sopivat vaikka perjantai-illan elokuvailtaan. Mausteiset suklaapopcornit 1 l popcorneja 1/2 dl siirappia 1 tl kanelia n. […]

Lue lisää

Tosi nopea ja helppo lehtikaalipasta

Lehtikaalipasta valmistuu alle 15 minuutissa. Pasta pelastaa kiireisen ruoanlaittajan, mausta ei silti tarvitse tinkiä. Lehtikaalipasta (2-3 annosta) 1 pkt (250 g) juustoravioleja (tuorepasta) n. 100 g lehtikaalia n. 3/4 dl sitruunapestoa (Pirkka) n. 50 g salaatti- tai vuohenjuustokuutioita mustapippuria (pinjansiemeniä paahdettuna) Pane pastavesi kiehumaan. (Minulla on hidas liesi, joten kaadan kattilaan pienen määrän vettä kiehumaan ja loput […]

Lue lisää

Värikäs hummus

Hummus eli kikhernetahna on hyvin monikäyttöistä. Se sopii leivän päälle, dippailuun ja sellaisenaan lisäkkeeksi. Voit tehdä sen jo edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan. Granaattiomenan siemenet, feta, pesto ja pinjansiemenet viimeistelevät hummuksen. Värikäs hummus (4-6 annosta) 1 tlk (380/230 g) kikherneitä (säilyke) 1–2  valkosipulinkynttä 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (Macedonian tahini) 2 rkl sitruunanmehua 1 tl sitruunan raastettua […]

Lue lisää

Sienipiirakka

Tänä vuonna on ollut harmittavan huono sienivuosi. Tarkoituksena olisi vielä ennen lumen tuloa käydä etsimässä suppiksia, tosin viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Samalla kertaa voisin yrittää opetella löytämään ja tunnistamaan itselleni täysin uuden sienilajin, hallavahakkaan. Pitäisi siis päästä sieniretkelle sellaisen ihmisen kanssa, joka varmasti tunnistaa kyseisen sienen. Sieniasiantuntijat pitävät sitä yhtenä hienoimmista suomalaisista ruokasienistä. Miedon makuiset […]

Lue lisää

Porkkanakakku naked cake

Klassinen porkkanakakku saa rennon ja houkuttelevan ilmeen kun reunat jätetään kuorruttamatta. Naked cake -kakut ovat nousseet leivontarintamalla suureen suosioon. Huomiota kiinnitetään kakkupohjan makuun ja koostumukseen, täyte saa näkyä kerrosten välistä ja kuorrute jätetään aaltoilevaksi. Rentoa ja helppoa leivontaa! Porkkanakakku sopii hyvin Halloween-juhliin tai vaikkapa isänpäiväkakuksi. Porkkanakakku naked cake (16 palaa) 350 g porkkanoita 3 kananmunaa […]

Lue lisää

Gluteeniton siemennäkkäri

Helppotekoinen siemennäkkileipä on gluteeniton, jos teet sen puhtaaseen kauraan. Näkkäri maisuu kaikille ja sitä saattaa huomaamatta syödä puoli pellillistä. Se on koukuttavan hyvää ja rouskuvan mureaa.  Gluteeniton siemennäkkäri (1 pellillinen) 2 dl kylmää vettä 1 1/2 dl kaurahiutaleita (ihan puhdas) 1 dl seesaminsiemeniä 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl chia-siemeniä 1/2 tl suolaa 1/2 dl perunajauhoja […]

Lue lisää