Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Raikas omenakastike

Tämä raikas omenakastike on paras ja helpoin kastike aikoihin! Se on monikäyttöinen kylmä kastike, joka on niin hyvää, että sitä voisi lusikoida vaikka sellaisenaan. Työkaverini kertoi tehneensä omenakastiketta ja tarjonneensa sitä matjessillin kanssa.  Tästä tuli luotto-ohjeeni, jota varmasti tulen tekemään usein.  Kiitokset Aulille! Tässä on minun versioni, toivottavasti se on yhtä hyvää kuin sinun tekemäsi. […]

Lue lisää

Paprikainen makaronilaatikko

Makaronilaatikko on suomalaisten ikisuosikki. Se kuuluu lasten suosituimpien kouluruokien top 10 listalle, samoin työpaikkaruokaloiden. Maustoin perinteistä makaronilaatikkoa savupaprikajauheella. Lisäksi lisäsin kuutioitua paprikaa ja selleriä jauhelihan joukkoon. Selleri on monen inhokki, mutta se on mielestäni upea maunantaja. Sillä voi korvata mainiosti liemikuutiot. Kannattaa kokeilla. Munamaitoon käytin grillatulla paprikalla maustettua ruokakermaa ja maitoa. Paprikainen makaronilaatikko (6 annosta) […]

Lue lisää

Chilinen pinaatti-tonnilakavermiselli

Joskus on tilanne, että iltaruoka pitää nyhjäistä tyhjästä ja miellään mahdollisimman nopeasti. Silloin kaivan kaappeja ja tsekkaan pakastimen tilanteen. Minulla on henkilökohtainen sipulinleikkaaja, joka hienontaa sipulin aina tarvittaessa. Ilmoitan vain, millaisena sipulin tällä kertaa haluan: suikaleina, hienonnettuna vai lohkoina. Arvostan tätä palvelua suuresti, koska sipuli on yksi parhaita raaka-aineita ruokien maun kannalta, mutta hienontamiseen kuluvan ajan […]

Lue lisää

Punajuuripesto

Surauta helppotekoista punajuuripestoa kerralla reilu annos. Monikäyttöinen pesto maistuu sellaisenaan leivän kanssa, värjää pastan upean väriseksi ja sopii vaikka savulohen kastikkeksi. Makea punajuuri ja suolainen sinihome- tai vuohenjuusto ovat upea pari.    Punajuuripesto 500 g punajuuria 1-2 valkosipulinkynttä 1 1/2 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä 1 1/2 dl grana panado juustoraastetta n. 1/2 dl Keiju yrttiöljyä, […]

Lue lisää

Lihapullat italialaiseen tapaan

Maustoin lihapullat fenkolin siemenillä ja haudutin tomaattikastikkeen niiden kaveriksi. Fenkolin siemeniä olen tottunut käyttämään kasvis- ja kalaruokien kanssa sekä joululimpun mausteena. Harvemmin olen yhdistänyt fenkolia liharuokiin. Tämä makuyhdistelmä yllätti, mutta toimi upeasti. Pitkään hautunut, tiivisarominen tomaattikastike täydensi makua. Tarjosin lihapullat italialaiseen tapaan itseoikeutetusti spagetin ja parmesaanin kanssa. Lihapullat italialaiseen tapaan (3-4 annosta) 2 (200 g) […]

Lue lisää

Korvapuustipäivää vietetään 4.10.

Kansallisen korvapuustipäivän innoittamana päätin pitkästä aikaa leipoa pullaa. Pullan leipominen on rentouttavaa, mutta aikaavievää puuhaa. Tavallisten korvapuustien sijaan kokeilin puolukka-mantelikierrepullia. Täytteeksi tein mantelimassaa muistuttavan seoksen, jonka maustoin manteliliköörillä. Manteliseoksen yhdistin vaniljatuorejuuston kanssa. Lisäksi vielä puolukoita kirpsakkuutta antamaan. Tuoretta pullaa olkaa hyvät!   Puolukka-mantelikierrepullat (20-24 pientä pullaa) 3 dl maitoa 25 g hiivaa 1 kananmuna 1 dl […]

Lue lisää

Dijonin broileri-sienipata ja peruna-palsternakkasose

Viikonlopun sienireissun saaliimme oli ruhtinaalliset 5 suppilovahveroa ja 10 puolukkaa -puhun siis kappalemääristä. Edellisenä viikoloppuna keräsimme 5 ämpäriä puolukoita ja kaupan päälle löysimme vielä pari litraa suppiksia… Saalista tai ei, metsässä samoilu on mielestäni mukavaa ulkoilua. Retken jälkeen oli kunnon nälkä ja sieniruokaa oli ehdottoasti saatava.  Pakastimestani löytyi onneksi viimevuotisia suppiksia, joista tein Dijon kokojyväsinapilla […]

Lue lisää

Burrata -pala luksusta

Oletko jo maistanut burrataa? Itse maistoin sitä vasta tänä syksynä. Makuelämys oli lähes taivaallinen. Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Juustoa revittäessä tai leikattaessa upea kermainen massa valuu herkullisesti ulos. Burrata syödään […]

Lue lisää

Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Suolalla maustettu kinuski eli salted caramel on ollut maailmalla melkoinen hitti jo jonkin aikaa. Makean ja suolaisen liitto toimii leivonnaisissa hyvin. Suola korostaa makeutta ja antaa hieman särmikkyyttä. Yhdistin suolakinuskin suomalaisten ikisuosikkileivonnaiseen eli mokkapaloihin.  Maustoin taikinan espressolla ja tuoreella inkiväärillä. Suolapähkinät ja sormisuola viimeistelivät leivonnaisen. Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat 150 g voita tai leivontamargariinia 2 dl espressoa tai vahvaa kahvia 2 […]

Lue lisää

Koskenlaskijan kaalipata

Kaali on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan, joten sitä kannattaa käyttää runsain määrin. Kaaliruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn, erityisesti erilaiset laatikot ja padat. Kaali kypsyy tähän aikaan vuodesta nopeasti, mutta talvella haudutusaikaa kannattaa pidentää. Aikaisemmassa postauksessani tein kaalipataa kreikkalaisittan maustettuna. Nyt kaalipata, muuttui juustoiseksi Koskenlaskija-versioksi. Kannattaa käyttää paketissa olevaa, leikattavaa Koskenlaskijaa. Markkinoilla on myös Koskenlaskija Ruoka -nimellä myytävää juustoa tölkkiin pakattuna. Se on löysää, lähes […]

Lue lisää

Hävikkiviikon helpot rieskat

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Toivottavasti se herättää ajatuksia siitä, miten jokainen voisi omalta osaltaan vähentää ruokahävikkiä. Olen huomannut, että viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät menevät usein sekaisin.  Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat hyvin herkästi pilaantuvia, kuten esimerkiksi jauheliha tai pakattu tuore kala. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Sitä […]

Lue lisää

Helppo mango-banaani-maapähkinäjäätelö

Suomalaiset syövät eniten jäätelöä Euroopassa, keskimäärin noin 14 litraa/vuosi/henkilö. Täytyy myöntää, että itse kuulun tähän ryhmään. Vaniljajäätelö on ehdottomasti suosikkini, koska se ei ole niin makeaa kuin maustetut jäätelöt ja sitä voi varioida omien mielitekojen mukaan. Kokeilin jäätelölle terveellisempää vaihtoehtoa: mango-banaanijäätelöä. No, oikeasti sitä ei voisi kutsua jäätelöksi, mutta jäätelö-sana kuvaa koostumusta kuitenkin parhaiten. Tämän hetkinen […]

Lue lisää

Kaalipata kreikkalaiseen tapaan

Kesäkaali onnyt parhaimmillaan. Se on mehevää, makeaa ja nopeasti kypsyvää. Tein siitä helpon kaalipadan. Kreikkalaista makua pataan sain lampaan jauhelihasta, fetajuustosta, valkosipulista ja mintusta. Ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa, kunhan muistat ottaa lampaan jauhelihan sulamaan ajoissa. Kaalipata vaati kaverikseen suomalaisen säväyksen ja tarjosin sen pulmupuolukoiden kanssa, joista olen jo aikaisemmassa postauksessani kertonut. Kaalipata kreikkalaiseen tapaan (3-4 annosta) 1 […]

Lue lisää

Granola eli itse tehty muromysli kvinoasta

Granola eli itse tehty muromysli on terveellinen ja herkullinen. Granolaan saa upotettua kätevästi kaikki vajaat pussit hiutaleita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Tämä granola saa erityistä rapeutta kvinoasta, joka käytetään tähän ilman keittämistä. Kvinoa vain huuhdellaan huolellisesti lämpimällä vedellä, jotta sen pinnalla oleva saponiini häviää. Maukas, terveellinen ja rapea granola aloittaa aamun nautinnollisesti. Granola […]

Lue lisää

Helpompi marjapiirakka mamman tapaan

Mamman marjapiirakka on jo klassikko vailla vertaa. Tämä on minun yksi käytetyimmistä resepteistäni, jonka ole joskus kirjoittanut pienelle pahville ja samaan pahviin olen liittänyt muutamia muitakin lempireseptejäni. Pahvireseptiä en uskalla siirtää mihinkään reseptivihkoon tai sähköiseen arkistoon, koska sitten en sitä todennäköisesti enää löytäisi. Tämä on resepti on mamman marjapiirakan helpompi versio, jota tulee tehtyä säännöllisesti […]

Lue lisää

Raparpericurd ja vino pino lettuja

Kesä ja letut sopivat mielestäni täydellisesti yhteen. Ei ole väliä, paistaako vai sataako, letut maistuvat joka tapauksessa. Välillä makeiden ja välillä suolaisten täytteiden kanssa. Tällä kertaa pidin lettukestit ja täytteinä tarjosin raparpericurdia, mansikoita ja jäätelöä. Raparpericurd sopii myös sellaisenaan jäätelön, viilin ja jogurtin kaveriksi. Kannattaa kokeilla myös vuohenjuuston tai brien kanssa. Valmista ensin raparpericurd, jotta se ehtii jäähtyä […]

Lue lisää

Täydellinen halloumisalaatti

Täydelliset raaka-aineet = täydellinen halloumisalaatti! Onnistuin ostamaan kesän parhaat nektariinit, jotka olivat juuri ihanteellisen kypsiä, herkullisen makeita ja todella mehukkaita. Itse poimimani metsävadelmat, kypsät ja aromikkaat tomaatit, yhdistettynä halloumin suolaisuuteen… Halloumin paistoin kevyesti pannulla ilman rasvaa, lisäsin joukkoon siemensekoitusta, jotka paistuivat halloumin rasvassa ja maustuivat samalla sopivasti suolalla. Halloumin jälkeen pannulle pääsi vielä ohueksi viipaloitua […]

Lue lisää

Paahdetut kikherneet

Paahdetut kikherneet maistuvat sellaisenaan terveellisenä naposteltavana. Kikherneet sisältävät paljon proteiineja ja kuituja. Voit lisätä niitä salaatteihin, keiton päälle tai tarjota ne lisäkkeenä. Voit tarjota ne lämpiminä tai kylminä. Varo, näihin voi jäädä koukkuun! Paahdetut kikherneet  1 tlk (380/230 g) kikherneitä 1 rkl oliiviöljyä 1/4 tl suolaa ripaus mustapippuria (n. 1/2 tl juustokuminaa tai savupaprikajauhetta) Huuhdo ja valuta kikherneet […]

Lue lisää

Kesän mansikkaleivät

Sää suosi loman viimeistä mökkiviikonloppuamme. Pystyimme nauttimaan aamupalaa auringonpaisteessa ihanien ystäviemme seurassa. Mansikoita on tullut syötyä muodossa jos toisessa. Niin myös leivän päällä. Mökillä ollessamme vakio-ostoksiini kuuluvat Vehmersalmen riihiruisleipä ja Leppävirran KE-leivän kaurainen mallasleipä. Voisi sanoa, että molemmat leivät jopa paranevat vanhetessaan. Vehmersalmen riihiruisleipää saa ainakin Kuopion kauppahallista Tildan puodista ja Päivärannan KCM-marketistakin sitä löytyy melko usein. Mallasleipää […]

Lue lisää

Helppo juustokakku ilman uunia tai liivatetta

Helppo juustokakku valmistuu näppärästi ilman uunia tai liivatetta. Se sopii hyvin  juhlistamaan naisten viikon nimipäiväsankareita. Tämän ohjeen sain siskoltani, joka on armoitettu leipoja ja ruoanlaittaja. Siskoni oli puolestaan saanut ohjeen yhteiseltä ystävältämme. Kiitos molemmille! Helppo juustokakku 250 g Digestive-keksejä 75 g voita Täyte 2 dl kuohu- tai vispikermaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia) 1 dl […]

Lue lisää

Tulppion Tuopin tammukkapata

Pääsin nauttimaan lankoni tekemää Tulppion Tuopin tammukkapataa. Se oli valmistettu Tulppiojoesta perhokalastetuista tammukoista. Tulppio sijaitsee Itä-Lapissa Savukosken maisemissa. Sain myös reseptin ja luvan julkaista sen. Tammukoiden eli järvitaimenien tilalla voit kokeilla rautua tai jopa isoja muikkuja. Tämä pata tehtiin kaasugrillissä ja se oli aivan mielettömän maukasta. Voin vain kuvitella, miltä se maistuisi Lapissa, kalastuspäivän jälkeen, nuotiolla […]

Lue lisää