Helppo viikunakakku

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Tosi helppo viikunakakku tehdään yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset keskenään. Kakku säilyy pitkään mehevänä.  Helppo viikunakakku 5 dl vehnäjauhoja 2 dl sokeria 1 1/2 tl kanelia 1 1/2 tl kardemummaa 1 tl inkivääriä 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 200 g voita 1 dl viikunahilloa 2 dl […]

Lue lisää

Gluteenittomat taatelimuffinit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Gluteenittomat taatelimuffinit maistuvat kaikille. Ne ovat ihanan meheviä, koska niihin on käytetty runsaasti mantelijauhetta. Manteli maistuu ja antaa leivonnaisille kivan tahmaisen suutuntuman. Pakkaa muffinit kauniisti ja anna lahjaksi tarpeellisten leivontatarvikkeiden kanssa. Gluteenittomat taatelimuffinit 1 ps (200 g) pehmeitä kuivattuja taateleita 2 dl (ruoko)sokeria 1 dl […]

Lue lisää

Pähkinäinen pataleipä

Pataleivän ohjeen olen jo postannut aikaisemmin. Siinä ohjeessa annan hyväksi havaitsemiani vinkkejä pataleivän leipomiseen. Tällä kertaa tein pataleivästä vieläkin helpomman, laiskan leipurin version. Edes leivontapöytää ei tarvitse liata. Taikinaan lisäsin pähkinäsekoitusta ja kuivattuja karpaloita. Leipä sopii mainiosti ruokalahjaksi tai illanistujaisiin juustojen kanssa. Toisaalta se oli niin hyvää, että se katosi parempiin suihin samana päivänä. Seuraavalla kerralla […]

Lue lisää

Ranskalaiset piparit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta. Minulle on tullut perinteeksi leipoa joululeivonnaisia itsenäisyyspäivänä. Usein leivon pikkuleipiä, joita annan lahjaksi: piparkakkuja, lusikkaleipiä, vaniljakripfereitä (jonka reseptin olen tuonut Itävallasta vuosikausia sitten) tai wilhelmiinoja. Tänä vuonna päätin kokeilla ranskalaisia piparkakkuja, jotka valmistuvat vaivatta. Ne ovat ihanan mausteisia ja kovan rapeita. Taikinan joukkoon tulee runsaasti […]

Lue lisää

Chimichurri-paahtopaisti ja uunijuurekset

Chimichurri on eteläamerikkalainen kylmä maustekastike, johon käytetään runsaasti yrttejä, valkosipulia, chiliä, oliiviölyä, viinietikkaa ja usein myös sipulia. Kastiketta tarjotaan grillatun lihan kanssa, mutta yhtä hyvin se sopii kasvisten, kalan ja broilerin kanssa, leivän päälle ja marinadiksi. Minä jälkimarinoin paahtopaistin chimichurilla ja lisäkkeeksi paahdoin uunissa juureksia, kuten punajuuria, palsternakkoja ja maa-artisokkia.  Chimichurri-paahtopaisti 1 (70 g) (salotti)sipuli […]

Lue lisää

Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku

Marras-joulukuu on joulumyyjäisten kulta-aikaa. Tarvitaan ohjeita säilyvistä leivonnaisista, joita on helppo kuljettaa. Perinteiset kuiva- tai paremmin kahvikakut täyttävät nämä vaatimukset. Lupauduin tekemään kummityttölleni partiolaisten myyjäisiin pari luumu-suklaakakkua, jotka maustoin lorauksella konjakkia. Konjakkia käytetään leivonnaisiin usein maun takia. Tämän lisäksi konjakki tai muu alkoholi toimii leivonnaisten  kohotusaineena ja parantaa leivonnaisten säilyvyyttä. Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku on myös mitä […]

Lue lisää

Mausteiset suklaapopcornit

Tämän idean sain lapsuuden ystävältäni, joka tällä hetkellä asuu Amerikassa. Terveisiä vain Bostoniin! Itse en ole suuri popcornien ystävä, mutta tätä oli pakko kokeilla. Suosittelen tai varoitan, näihin jää koukkuun! Kaneli, inkivääri ja chili ovat oiva yhdistelmä suklaapopcorneille. Nämä sopivat vaikka perjantai-illan elokuvailtaan. Mausteiset suklaapopcornit 1 l popcorneja 1/2 dl siirappia 1 tl kanelia n. […]

Lue lisää

Tosi nopea ja helppo lehtikaalipasta

Lehtikaalipasta valmistuu alle 15 minuutissa. Pasta pelastaa kiireisen ruoanlaittajan, mausta ei silti tarvitse tinkiä. Lehtikaalipasta (2-3 annosta) 1 pkt (250 g) juustoravioleja (tuorepasta) n. 100 g lehtikaalia n. 3/4 dl sitruunapestoa (Pirkka) n. 50 g salaatti- tai vuohenjuustokuutioita mustapippuria (pinjansiemeniä paahdettuna) Pane pastavesi kiehumaan. (Minulla on hidas liesi, joten kaadan kattilaan pienen määrän vettä kiehumaan ja loput […]

Lue lisää

Värikäs hummus

Hummus eli kikhernetahna on hyvin monikäyttöistä. Se sopii leivän päälle, dippailuun ja sellaisenaan lisäkkeeksi. Voit tehdä sen jo edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan. Granaattiomenan siemenet, feta, pesto ja pinjansiemenet viimeistelevät hummuksen. Värikäs hummus (4-6 annosta) 1 tlk (380/230 g) kikherneitä (säilyke) 1–2  valkosipulinkynttä 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (Macedonian tahini) 2 rkl sitruunanmehua 1 tl sitruunan raastettua […]

Lue lisää

Sienipiirakka

Tänä vuonna on ollut harmittavan huono sienivuosi. Tarkoituksena olisi vielä ennen lumen tuloa käydä etsimässä suppiksia, tosin viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Samalla kertaa voisin yrittää opetella löytämään ja tunnistamaan itselleni täysin uuden sienilajin, hallavahakkaan. Pitäisi siis päästä sieniretkelle sellaisen ihmisen kanssa, joka varmasti tunnistaa kyseisen sienen. Sieniasiantuntijat pitävät sitä yhtenä hienoimmista suomalaisista ruokasienistä. Miedon makuiset […]

Lue lisää

Porkkanakakku naked cake

Klassinen porkkanakakku saa rennon ja houkuttelevan ilmeen kun reunat jätetään kuorruttamatta. Naked cake -kakut ovat nousseet leivontarintamalla suureen suosioon. Huomiota kiinnitetään kakkupohjan makuun ja koostumukseen, täyte saa näkyä kerrosten välistä ja kuorrute jätetään aaltoilevaksi. Rentoa ja helppoa leivontaa! Porkkanakakku sopii hyvin Halloween-juhliin tai vaikkapa isänpäiväkakuksi. Porkkanakakku naked cake (16 palaa) 350 g porkkanoita 3 kananmunaa […]

Lue lisää

Gluteeniton siemennäkkäri

Helppotekoinen siemennäkkileipä on gluteeniton, jos teet sen puhtaaseen kauraan. Näkkäri maisuu kaikille ja sitä saattaa huomaamatta syödä puoli pellillistä. Se on koukuttavan hyvää ja rouskuvan mureaa.  Gluteeniton siemennäkkäri (1 pellillinen) 2 dl kylmää vettä 1 1/2 dl kaurahiutaleita (ihan puhdas) 1 dl seesaminsiemeniä 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl chia-siemeniä 1/2 tl suolaa 1/2 dl perunajauhoja […]

Lue lisää

Raikas omenakastike

Tämä raikas omenakastike on paras ja helpoin kastike aikoihin! Se on monikäyttöinen kylmä kastike, joka on niin hyvää, että sitä voisi lusikoida vaikka sellaisenaan. Työkaverini kertoi tehneensä omenakastiketta ja tarjonneensa sitä matjessillin kanssa.  Tästä tuli luotto-ohjeeni, jota varmasti tulen tekemään usein.  Kiitokset Aulille! Tässä on minun versioni, toivottavasti se on yhtä hyvää kuin sinun tekemäsi. […]

Lue lisää

Paprikainen makaronilaatikko

Makaronilaatikko on suomalaisten ikisuosikki. Se kuuluu lasten suosituimpien kouluruokien top 10 listalle, samoin työpaikkaruokaloiden. Maustoin perinteistä makaronilaatikkoa savupaprikajauheella. Lisäksi lisäsin kuutioitua paprikaa ja selleriä jauhelihan joukkoon. Selleri on monen inhokki, mutta se on mielestäni upea maunantaja. Sillä voi korvata mainiosti liemikuutiot. Kannattaa kokeilla. Munamaitoon käytin grillatulla paprikalla maustettua ruokakermaa ja maitoa. Paprikainen makaronilaatikko (6 annosta) […]

Lue lisää

Chilinen pinaatti-tonnilakavermiselli

Joskus on tilanne, että iltaruoka pitää nyhjäistä tyhjästä ja miellään mahdollisimman nopeasti. Silloin kaivan kaappeja ja tsekkaan pakastimen tilanteen. Minulla on henkilökohtainen sipulinleikkaaja, joka hienontaa sipulin aina tarvittaessa. Ilmoitan vain, millaisena sipulin tällä kertaa haluan: suikaleina, hienonnettuna vai lohkoina. Arvostan tätä palvelua suuresti, koska sipuli on yksi parhaita raaka-aineita ruokien maun kannalta, mutta hienontamiseen kuluvan ajan […]

Lue lisää

Punajuuripesto

Surauta helppotekoista punajuuripestoa kerralla reilu annos. Monikäyttöinen pesto maistuu sellaisenaan leivän kanssa, värjää pastan upean väriseksi ja sopii vaikka savulohen kastikkeksi. Makea punajuuri ja suolainen sinihome- tai vuohenjuusto ovat upea pari.    Punajuuripesto 500 g punajuuria 1-2 valkosipulinkynttä 1 1/2 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä 1 1/2 dl grana panado juustoraastetta n. 1/2 dl Keiju yrttiöljyä, […]

Lue lisää

Lihapullat italialaiseen tapaan

Maustoin lihapullat fenkolin siemenillä ja haudutin tomaattikastikkeen niiden kaveriksi. Fenkolin siemeniä olen tottunut käyttämään kasvis- ja kalaruokien kanssa sekä joululimpun mausteena. Harvemmin olen yhdistänyt fenkolia liharuokiin. Tämä makuyhdistelmä yllätti, mutta toimi upeasti. Pitkään hautunut, tiivisarominen tomaattikastike täydensi makua. Tarjosin lihapullat italialaiseen tapaan itseoikeutetusti spagetin ja parmesaanin kanssa. Lihapullat italialaiseen tapaan (3-4 annosta) 2 (200 g) […]

Lue lisää

Korvapuustipäivää vietetään 4.10.

Kansallisen korvapuustipäivän innoittamana päätin pitkästä aikaa leipoa pullaa. Pullan leipominen on rentouttavaa, mutta aikaavievää puuhaa. Tavallisten korvapuustien sijaan kokeilin puolukka-mantelikierrepullia. Täytteeksi tein mantelimassaa muistuttavan seoksen, jonka maustoin manteliliköörillä. Manteliseoksen yhdistin vaniljatuorejuuston kanssa. Lisäksi vielä puolukoita kirpsakkuutta antamaan. Tuoretta pullaa olkaa hyvät!   Puolukka-mantelikierrepullat (20-24 pientä pullaa) 3 dl maitoa 25 g hiivaa 1 kananmuna 1 dl […]

Lue lisää

Dijonin broileri-sienipata ja peruna-palsternakkasose

Viikonlopun sienireissun saaliimme oli ruhtinaalliset 5 suppilovahveroa ja 10 puolukkaa -puhun siis kappalemääristä. Edellisenä viikoloppuna keräsimme 5 ämpäriä puolukoita ja kaupan päälle löysimme vielä pari litraa suppiksia… Saalista tai ei, metsässä samoilu on mielestäni mukavaa ulkoilua. Retken jälkeen oli kunnon nälkä ja sieniruokaa oli ehdottoasti saatava.  Pakastimestani löytyi onneksi viimevuotisia suppiksia, joista tein Dijon kokojyväsinapilla […]

Lue lisää

Burrata -pala luksusta

Oletko jo maistanut burrataa? Itse maistoin sitä vasta tänä syksynä. Makuelämys oli lähes taivaallinen. Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Juustoa revittäessä tai leikattaessa upea kermainen massa valuu herkullisesti ulos. Burrata syödään […]

Lue lisää

Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Suolalla maustettu kinuski eli salted caramel on ollut maailmalla melkoinen hitti jo jonkin aikaa. Makean ja suolaisen liitto toimii leivonnaisissa hyvin. Suola korostaa makeutta ja antaa hieman särmikkyyttä. Yhdistin suolakinuskin suomalaisten ikisuosikkileivonnaiseen eli mokkapaloihin.  Maustoin taikinan espressolla ja tuoreella inkiväärillä. Suolapähkinät ja sormisuola viimeistelivät leivonnaisen. Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat 150 g voita tai leivontamargariinia 2 dl espressoa tai vahvaa kahvia 2 […]

Lue lisää