Spagettilasagne

Spagettilasagnessa lasagnelevyt on korvattu raa`alla spagetilla. Jauhelihakastike tehdään kuten tavallisessa lasagnessa. Juustokastikkeen korvaa kiehautettu maito, jonka joukkoon lisätään sinihomejuustoa. Juustokastiketta ei siis suurusteta. Spagetti turpoaa kypsennyksen aikana sekä leveys että pituussuunnassa ja imee itseensä nestettä. Spagettilasagne (4-5 annosta) 250 g täysjyväspagettia Jauhelihakastike 400 g jauhelihaa 1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa […]

Lue lisää

Mehevät omanamuffinit

Omenamuffinit tehdään omenasoseesta, mantelijauheesta ja jogurtista, mutta ilman rasvaa. Lisäksi muffinit ovat gluteenittomia. Tämä yhtälö saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta usko tai älä, muffineista tulee upean meheviä ja maukkaita. Ajattelin joskus kokeilla näitä myös porkkanasta. Omenamuffinit (9 kappaletta) 2 dl (200 g) omenasosetta TAI 2 (250 g) omenaa 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl sokeria Taikina 2 kananmunaa 2 […]

Lue lisää

Linssi-avokadosalaatti ja sinappivinegretti

Linssi-avokadosalaatti mehevöityi sinappivinegretillä. Vinegretti eli öljy-etikkakastike sopii lähes salaatille kuin salaatille. Vinegretti koostuu kolmesta osasta: öljystä, haposta ja mausteista. Perusohje on helppo muistaa: kolme osaa öljyä ja yksi osa happoa. Sen jälkeen vinegrettiä voikin varioida loputtomiin. Kokeile erilaisia öljyjä, kuten oliivi-, rypsi-, pähkinä-, avokado- tai kurpitsansiemenöljyä. (Osan öljystä voit korvata vedellä.) Hapoksi käy sitruunan- tai limetinmehu […]

Lue lisää

Kotiruokaa kiitos!

Välillä en keksi, enkä edes jaksa miettiä, mitä tekisin ruoaksi. Silloin kunnon kotiruoka on aina hyvä valinta. En varmasti ikinä kyllästy uunijuureksiin. Ne on superhelppo valmistaa, niistä raaka-aineista, mitä kaapista sattuu löytymään. Juuresten kaveriksi tein lihapullia, jotka myös valmistuvat näppärästi uunissa. Jääkaapissa oli maa-artisokkia, palsternakkoja, perunoita ja porkkanoita. Paloittelin ne, pyöräytin sitruunaoliiviöljyssä (olette varmaan havainneet, että sitruunalla […]

Lue lisää

Meksikolainen chilpotle kanapata

Meksikolainen chilpotle  kanapata muhii herkullisen meheväksi uunissa. Chilpotle tai chipotle (molempia nimiä käytetään) tarkoittaa savustettua chiliä.  Käytin pataan valmista meksikolaista chilpotlekastiketta, joka on hyvin tulista, mutta lempeän savuista. Pata kannattaa valmistaa koipi-reisistä. Ne tekevät padasta erityisen maukkaan. Tarjoa tortillojen, pitaleipien tai uuniperunoiden täytteenä. Se sopii myös riisin tai ohran kanssa. Salaatti, avokado ja ranskankerma täydentävät aterian. Meksikolainen chilpotle kanapata (6-7 […]

Lue lisää

Mango-mozzarellasalaatti

Mango-mozzarellasalaatti on värikäs vaihtoehto perinteiselle tomaatti-mozzarellasalaatille. Värikästä viikkoa! Mango-mozzarellasalaatti (2-3 annosta) 1 mango 1 tomaatti n. 100 g kurkkua 1 pet (220/125 g) bufala di mozzarellaa tuoretta basilikaa (sitruuna)oliiviöljyä mustapippuria Kuori ja viipaloi mango. Leikkaa tomaatti sekä kurkku puoliksi ja edelleen viipaleiksi. Levitä ainekset vadille. Revi mozzarella ja lisää se salaattiin. Ripottele pinnalle runsaasti basilikaa. Lorauta […]

Lue lisää

Blinit

Blinit ovat ehdotonta talviruokaa. Niiden pitää olla sopivan happamia, kuohkeita ja pinnaltaan rapeita. Tällä kertaa tein blinit täysin tattarijauhoihin, jotta ne sopivat myös keliaakikko-vieraallemme.  Tarjosin blinit pääruokana, joten lisäkkeitä oli runsaasti. Tarjolla oli klassisen mäti-sipuli-smetana-tilliyhdistelmän ohella Cavi-Art -“kasvismätiä”, joka on tehty merilevästä. Se sopii niin kasvissyöjälle kuin kala-allergisellekin.  Itse tehty perinteinen sienisalaatti maistui pitkästä aikaa taivaalliselle. […]

Lue lisää

Laskiaispullat uudella ja perinteisellä tavalla

Laskiaisessa parasta on laskiaispullat. Onneksi herkuttelun voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen laskiaista. On makuasia millä täytteellä pullansa haluaa: hillolla, mantelimassalla vai jopa jollain muulla? Laskiaispullat saivat täysin uuden tvistin kun käytin hillon tilalla lemon curdia ja maustoin kermavaahdon mintulla. Lemon curdin voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta.  Jos kallistut perinteisten mantelipullien kannattajiin, suosittelen, […]

Lue lisää

Paahdettu ruusukaali

Ruusukaali rakastaa paahtamista. Näin ruusukaalin ominainen maku saa kokonaan uudenlaisen syvän ulottuvuuden. Paahdoin (puhun paahtamisesta, koska tässä vaiheessa käytin rasvaa vain nimeksi) ruusukaaleja leikkauspinta alaspäin keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes leikkauspinta oli saanut tumman ruskean värin ja ruusukaalit olivat pehmenneet sisältä. Sen jälkeen lisäsin pannulle voita ja jatkoin paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Lopuksi juoksevaa hunajaa ja […]

Lue lisää

Rapea karpalo-siemennäkkäri

Tästä näkkäristä tulee erityisen rapeaa. Näkkäri on superhelppo tehdä, mutta malta antaa taikinan turvota rauhassa. Voit tehdä näkkäristä helposti gluteenittoman version kun käytät puhdasta kauraa ja tattarijauhoja. Rouskuva näkkäri maistuu sellaisenaan, juustojen tai viimeksi postaamani vuohenjuusto-hernesalaatin kanssa. Kuivatut karpalot antavat näkkärille väriä ja hiukan makeutta. Rouskis! Rapea karpalo-siemennäkkäri (pellillinen) 1 dl kaurahiutaleita 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl […]

Lue lisää

Vuohenjuusto-hernesalaatti

Suosin tavallisesti tuoreita kasviksia, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Pakastimestani löytyy lähes aina herneitä ja pinaattia, ainakin näin talvisin. Suomalaiset pakasteherneet ovat kauniin värisiä, makeita ja aromikkaita. Olen joskus verrannut suomalaisia, ruotsalaisia ja puolalaisia herneitä keskenään, ja kuten arvata saattaa, suomalaiset herneet voittivat vertailun kirkkaasti. Ne olivat todella makeita ja maukkaita, muut olivat puolestaan mauttomia ja tärkkelyksisiä. Suomen pitkät […]

Lue lisää

Ripaus kesää talven keskelle: halloumi-appelsiinisalaatti

Kasvisten kulutus on mukavasti lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Suosituksena on kuusi kourallista kasviksia eli puoli kiloa päivässä. Satokauden kasviksia kannattaa suosia, koska ne ovat silloin parhaimmillaan, runsaimmillaan ja edullisimmillaan. Kaupassa tämä näkyy siinä, että satokauden kasvikset saavat runsaammin myyntitilaa. Niitä ei siis voi olla huomaamatta. Appelsiinit ovat nyt erityisen mehukkaita ja aromikkaita. Avokadot ovat  tällä hetkellä […]

Lue lisää

Poroburgerit ja pikkelöity punasipuli

Edellisessä postauksessani hauduttelin poronkäristystä reilun satsin. Pitkään, noin kolme tuntia hautunut käristys oli maukasta ja mureaa, todellista talviruokaa. Seuraavana päivänä jäljelle jäänyt poronkäristys jalostui poroburgeriksi, jonka lisäkkeeksi tein pikkelöityä punasipulia tai voisin myös puhua marinoidusta punasipulista, koska ohjeeseen tuli tilkka öljyä. Maku on kuitenkin etikkaisen kirpeä, joten pikkelöity kuvaa sipuleita paremmin. Upean värinen pikkelöity punasipuli sopii myös monien […]

Lue lisää

Yksinkertaista ja hyvää: pitkään haudutettu poronkäristys

Trendejä tulee ja menee. Välillä tuntuu, ettei perässä pysy. Tämän päivän trendi on jo huomenna vaihtunut tai ainakin synnyttänyt vähintään kolme uutta trendiä. Joulun jälkeen minulle maistuvat konstailemattomat perusruoat ja -maut. Viikonloppuna tein ison annoksen poronkäristystä, jota haudutin 120-asteisessa uunissa reilut pari tuntia. Suomalaista “slow foodia” parhaimmillaan. Hitaasti, miedolla lämmöllä kypsyneestä poronkäristyksestä tuli mureaa ja tiivisaromista, hieman jopa nyhtöporoa muistuttavaa. (Tiedän kyllä, […]

Lue lisää

Savuporokeitto

Olimme jälleen kerran lempikohteessamme Ylläksellä Äkäslompolossa hiihtämässä, laskettelemassa ja nauttimassa upeista maisemista, lumesta sekä talvesta. Ulkoilupäivän jälkeen on aina hurja nälkä. Olemme ratkaisseet ruokahuollon isolle porukalle niin, että teemme muutaman ruoan valmiiksi kotona ja kuljetamme ne jäisinä, useinmiten kylmäkassissa suksiboksissa. Osan ruoista mietimme perillä ja parina kolmena iltana käymme ulkona syömässä. Ilman tulopäivän lasagnea emme […]

Lue lisää

Lohta aasialaiseen tapaan

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Olen pitkään haavellut tekeväni susheja. Kylmä ruoka ei kuitenkaan ole oikein houkutellut näin talvella, joka vihdoin saapui myös tänne pääkaupunkiseudulle. Japanilaisen tai ehkäpä enemmän aasialaisen makumaailman houkuttelemana tein paistettua lohta, jonka pikamarinoin mm. soijalla, valkosipulilla, chilillä ja tuoreella  inkiväärillä. Paistoin lohipalat pannulla ja tarjosin lisäksi riisiä ja […]

Lue lisää

Raakakakkupallerot

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta. Superfoodin myötä raakaleivonta on noussut eräänlaiseksi ilmiöksi. Minultakin on jo kyselty raakakakkuohjeita. Raakaleivonnassa leivonnaiset valmistetaan ilman kypsentämistä. Uunin korvaa pakastin ja vatkaimen tehosekoitin. Valmistamisen aikana lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteen. Raakaleivonnassa käytetään paljon pähkinöitä, siemeniä ja kuivahedelmiä. Rasvana käytetään kookosöljyä ja kaakaovoita. Sokeri […]

Lue lisää

Helppo viikunakakku

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Tosi helppo viikunakakku tehdään yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset keskenään. Kakku säilyy pitkään mehevänä.  Helppo viikunakakku 5 dl vehnäjauhoja 2 dl sokeria 1 1/2 tl kanelia 1 1/2 tl kardemummaa 1 tl inkivääriä 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 200 g voita 1 dl viikunahilloa 2 dl […]

Lue lisää

Gluteenittomat taatelimuffinit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lahjaksi/lainaksi tavaratalo Carlsonilta. Gluteenittomat taatelimuffinit maistuvat kaikille. Ne ovat ihanan meheviä, koska niihin on käytetty runsaasti mantelijauhetta. Manteli maistuu ja antaa leivonnaisille kivan tahmaisen suutuntuman. Pakkaa muffinit kauniisti ja anna lahjaksi tarpeellisten leivontatarvikkeiden kanssa. Gluteenittomat taatelimuffinit 1 ps (200 g) pehmeitä kuivattuja taateleita 2 dl (ruoko)sokeria 1 dl […]

Lue lisää

Pähkinäinen pataleipä

Pataleivän ohjeen olen jo postannut aikaisemmin. Siinä ohjeessa annan hyväksi havaitsemiani vinkkejä pataleivän leipomiseen. Tällä kertaa tein pataleivästä vieläkin helpomman, laiskan leipurin version. Edes leivontapöytää ei tarvitse liata. Taikinaan lisäsin pähkinäsekoitusta ja kuivattuja karpaloita. Leipä sopii mainiosti ruokalahjaksi tai illanistujaisiin juustojen kanssa. Toisaalta se oli niin hyvää, että se katosi parempiin suihin samana päivänä. Seuraavalla kerralla […]

Lue lisää

Ranskalaiset piparit

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta. Minulle on tullut perinteeksi leipoa joululeivonnaisia itsenäisyyspäivänä. Usein leivon pikkuleipiä, joita annan lahjaksi: piparkakkuja, lusikkaleipiä, vaniljakripfereitä (jonka reseptin olen tuonut Itävallasta vuosikausia sitten) tai wilhelmiinoja. Tänä vuonna päätin kokeilla ranskalaisia piparkakkuja, jotka valmistuvat vaivatta. Ne ovat ihanan mausteisia ja kovan rapeita. Taikinan joukkoon tulee runsaasti […]

Lue lisää