Chimichurri-paahtopaisti ja uunijuurekset

Chimichurri on eteläamerikkalainen kylmä maustekastike, johon käytetään runsaasti yrttejä, valkosipulia, chiliä, oliiviölyä, viinietikkaa ja usein myös sipulia. Kastiketta tarjotaan grillatun lihan kanssa, mutta yhtä hyvin se sopii kasvisten, kalan ja broilerin kanssa, leivän päälle ja marinadiksi. Minä jälkimarinoin paahtopaistin chimichurilla ja lisäkkeeksi paahdoin uunissa juureksia, kuten punajuuria, palsternakkoja ja maa-artisokkia.  Chimichurri-paahtopaisti 1 (70 g) (salotti)sipuli […]

Lue lisää

Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku

Marras-joulukuu on joulumyyjäisten kulta-aikaa. Tarvitaan ohjeita säilyvistä leivonnaisista, joita on helppo kuljettaa. Perinteiset kuiva- tai paremmin kahvikakut täyttävät nämä vaatimukset. Lupauduin tekemään kummityttölleni partiolaisten myyjäisiin pari luumu-suklaakakkua, jotka maustoin lorauksella konjakkia. Konjakkia käytetään leivonnaisiin usein maun takia. Tämän lisäksi konjakki tai muu alkoholi toimii leivonnaisten  kohotusaineena ja parantaa leivonnaisten säilyvyyttä. Konjakilla maustettu luumu-suklaakakku on myös mitä […]

Lue lisää

Mausteiset suklaapopcornit

Tämän idean sain lapsuuden ystävältäni, joka tällä hetkellä asuu Amerikassa. Terveisiä vain Bostoniin! Itse en ole suuri popcornien ystävä, mutta tätä oli pakko kokeilla. Suosittelen tai varoitan, näihin jää koukkuun! Kaneli, inkivääri ja chili ovat oiva yhdistelmä suklaapopcorneille. Nämä sopivat vaikka perjantai-illan elokuvailtaan. Mausteiset suklaapopcornit 1 l popcorneja 1/2 dl siirappia 1 tl kanelia n. […]

Lue lisää

Tosi nopea ja helppo lehtikaalipasta

Lehtikaalipasta valmistuu alle 15 minuutissa. Pasta pelastaa kiireisen ruoanlaittajan, mausta ei silti tarvitse tinkiä. Lehtikaalipasta (2-3 annosta) 1 pkt (250 g) juustoravioleja (tuorepasta) n. 100 g lehtikaalia n. 3/4 dl sitruunapestoa (Pirkka) n. 50 g salaatti- tai vuohenjuustokuutioita mustapippuria (pinjansiemeniä paahdettuna) Pane pastavesi kiehumaan. (Minulla on hidas liesi, joten kaadan kattilaan pienen määrän vettä kiehumaan ja loput […]

Lue lisää

Värikäs hummus

Hummus eli kikhernetahna on hyvin monikäyttöistä. Se sopii leivän päälle, dippailuun ja sellaisenaan lisäkkeeksi. Voit tehdä sen jo edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan. Granaattiomenan siemenet, feta, pesto ja pinjansiemenet viimeistelevät hummuksen. Värikäs hummus (4-6 annosta) 1 tlk (380/230 g) kikherneitä (säilyke) 1–2  valkosipulinkynttä 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa (Macedonian tahini) 2 rkl sitruunanmehua 1 tl sitruunan raastettua […]

Lue lisää

Sienipiirakka

Tänä vuonna on ollut harmittavan huono sienivuosi. Tarkoituksena olisi vielä ennen lumen tuloa käydä etsimässä suppiksia, tosin viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Samalla kertaa voisin yrittää opetella löytämään ja tunnistamaan itselleni täysin uuden sienilajin, hallavahakkaan. Pitäisi siis päästä sieniretkelle sellaisen ihmisen kanssa, joka varmasti tunnistaa kyseisen sienen. Sieniasiantuntijat pitävät sitä yhtenä hienoimmista suomalaisista ruokasienistä. Miedon makuiset […]

Lue lisää

Porkkanakakku naked cake

Klassinen porkkanakakku saa rennon ja houkuttelevan ilmeen kun reunat jätetään kuorruttamatta. Naked cake -kakut ovat nousseet leivontarintamalla suureen suosioon. Huomiota kiinnitetään kakkupohjan makuun ja koostumukseen, täyte saa näkyä kerrosten välistä ja kuorrute jätetään aaltoilevaksi. Rentoa ja helppoa leivontaa! Porkkanakakku sopii hyvin Halloween-juhliin tai vaikkapa isänpäiväkakuksi. Porkkanakakku naked cake (16 palaa) 350 g porkkanoita 3 kananmunaa […]

Lue lisää

Gluteeniton siemennäkkäri

Helppotekoinen siemennäkkileipä on gluteeniton, jos teet sen puhtaaseen kauraan. Näkkäri maisuu kaikille ja sitä saattaa huomaamatta syödä puoli pellillistä. Se on koukuttavan hyvää ja rouskuvan mureaa.  Gluteeniton siemennäkkäri (1 pellillinen) 2 dl kylmää vettä 1 1/2 dl kaurahiutaleita (ihan puhdas) 1 dl seesaminsiemeniä 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl chia-siemeniä 1/2 tl suolaa 1/2 dl perunajauhoja […]

Lue lisää

Raikas omenakastike

Tämä raikas omenakastike on paras ja helpoin kastike aikoihin! Se on monikäyttöinen kylmä kastike, joka on niin hyvää, että sitä voisi lusikoida vaikka sellaisenaan. Työkaverini kertoi tehneensä omenakastiketta ja tarjonneensa sitä matjessillin kanssa.  Tästä tuli luotto-ohjeeni, jota varmasti tulen tekemään usein.  Kiitokset Aulille! Tässä on minun versioni, toivottavasti se on yhtä hyvää kuin sinun tekemäsi. […]

Lue lisää

Paprikainen makaronilaatikko

Makaronilaatikko on suomalaisten ikisuosikki. Se kuuluu lasten suosituimpien kouluruokien top 10 listalle, samoin työpaikkaruokaloiden. Maustoin perinteistä makaronilaatikkoa savupaprikajauheella. Lisäksi lisäsin kuutioitua paprikaa ja selleriä jauhelihan joukkoon. Selleri on monen inhokki, mutta se on mielestäni upea maunantaja. Sillä voi korvata mainiosti liemikuutiot. Kannattaa kokeilla. Munamaitoon käytin grillatulla paprikalla maustettua ruokakermaa ja maitoa. Paprikainen makaronilaatikko (6 annosta) […]

Lue lisää

Chilinen pinaatti-tonnilakavermiselli

Joskus on tilanne, että iltaruoka pitää nyhjäistä tyhjästä ja miellään mahdollisimman nopeasti. Silloin kaivan kaappeja ja tsekkaan pakastimen tilanteen. Minulla on henkilökohtainen sipulinleikkaaja, joka hienontaa sipulin aina tarvittaessa. Ilmoitan vain, millaisena sipulin tällä kertaa haluan: suikaleina, hienonnettuna vai lohkoina. Arvostan tätä palvelua suuresti, koska sipuli on yksi parhaita raaka-aineita ruokien maun kannalta, mutta hienontamiseen kuluvan ajan […]

Lue lisää

Punajuuripesto

Surauta helppotekoista punajuuripestoa kerralla reilu annos. Monikäyttöinen pesto maistuu sellaisenaan leivän kanssa, värjää pastan upean väriseksi ja sopii vaikka savulohen kastikkeksi. Makea punajuuri ja suolainen sinihome- tai vuohenjuusto ovat upea pari.    Punajuuripesto 500 g punajuuria 1-2 valkosipulinkynttä 1 1/2 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä 1 1/2 dl grana panado juustoraastetta n. 1/2 dl Keiju yrttiöljyä, […]

Lue lisää

Lihapullat italialaiseen tapaan

Maustoin lihapullat fenkolin siemenillä ja haudutin tomaattikastikkeen niiden kaveriksi. Fenkolin siemeniä olen tottunut käyttämään kasvis- ja kalaruokien kanssa sekä joululimpun mausteena. Harvemmin olen yhdistänyt fenkolia liharuokiin. Tämä makuyhdistelmä yllätti, mutta toimi upeasti. Pitkään hautunut, tiivisarominen tomaattikastike täydensi makua. Tarjosin lihapullat italialaiseen tapaan itseoikeutetusti spagetin ja parmesaanin kanssa. Lihapullat italialaiseen tapaan (3-4 annosta) 2 (200 g) […]

Lue lisää

Korvapuustipäivää vietetään 4.10.

Kansallisen korvapuustipäivän innoittamana päätin pitkästä aikaa leipoa pullaa. Pullan leipominen on rentouttavaa, mutta aikaavievää puuhaa. Tavallisten korvapuustien sijaan kokeilin puolukka-mantelikierrepullia. Täytteeksi tein mantelimassaa muistuttavan seoksen, jonka maustoin manteliliköörillä. Manteliseoksen yhdistin vaniljatuorejuuston kanssa. Lisäksi vielä puolukoita kirpsakkuutta antamaan. Tuoretta pullaa olkaa hyvät!   Puolukka-mantelikierrepullat (20-24 pientä pullaa) 3 dl maitoa 25 g hiivaa 1 kananmuna 1 dl […]

Lue lisää

Dijonin broileri-sienipata ja peruna-palsternakkasose

Viikonlopun sienireissun saaliimme oli ruhtinaalliset 5 suppilovahveroa ja 10 puolukkaa -puhun siis kappalemääristä. Edellisenä viikoloppuna keräsimme 5 ämpäriä puolukoita ja kaupan päälle löysimme vielä pari litraa suppiksia… Saalista tai ei, metsässä samoilu on mielestäni mukavaa ulkoilua. Retken jälkeen oli kunnon nälkä ja sieniruokaa oli ehdottoasti saatava.  Pakastimestani löytyi onneksi viimevuotisia suppiksia, joista tein Dijon kokojyväsinapilla […]

Lue lisää

Burrata -pala luksusta

Oletko jo maistanut burrataa? Itse maistoin sitä vasta tänä syksynä. Makuelämys oli lähes taivaallinen. Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Juustoa revittäessä tai leikattaessa upea kermainen massa valuu herkullisesti ulos. Burrata syödään […]

Lue lisää

Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Suolalla maustettu kinuski eli salted caramel on ollut maailmalla melkoinen hitti jo jonkin aikaa. Makean ja suolaisen liitto toimii leivonnaisissa hyvin. Suola korostaa makeutta ja antaa hieman särmikkyyttä. Yhdistin suolakinuskin suomalaisten ikisuosikkileivonnaiseen eli mokkapaloihin.  Maustoin taikinan espressolla ja tuoreella inkiväärillä. Suolapähkinät ja sormisuola viimeistelivät leivonnaisen. Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat 150 g voita tai leivontamargariinia 2 dl espressoa tai vahvaa kahvia 2 […]

Lue lisää

Koskenlaskijan kaalipata

Kaali on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan, joten sitä kannattaa käyttää runsain määrin. Kaaliruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn, erityisesti erilaiset laatikot ja padat. Kaali kypsyy tähän aikaan vuodesta nopeasti, mutta talvella haudutusaikaa kannattaa pidentää. Aikaisemmassa postauksessani tein kaalipataa kreikkalaisittan maustettuna. Nyt kaalipata, muuttui juustoiseksi Koskenlaskija-versioksi. Kannattaa käyttää paketissa olevaa, leikattavaa Koskenlaskijaa. Markkinoilla on myös Koskenlaskija Ruoka -nimellä myytävää juustoa tölkkiin pakattuna. Se on löysää, lähes […]

Lue lisää

Hävikkiviikon helpot rieskat

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Toivottavasti se herättää ajatuksia siitä, miten jokainen voisi omalta osaltaan vähentää ruokahävikkiä. Olen huomannut, että viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät menevät usein sekaisin.  Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat hyvin herkästi pilaantuvia, kuten esimerkiksi jauheliha tai pakattu tuore kala. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Sitä […]

Lue lisää

Helppo mango-banaani-maapähkinäjäätelö

Suomalaiset syövät eniten jäätelöä Euroopassa, keskimäärin noin 14 litraa/vuosi/henkilö. Täytyy myöntää, että itse kuulun tähän ryhmään. Vaniljajäätelö on ehdottomasti suosikkini, koska se ei ole niin makeaa kuin maustetut jäätelöt ja sitä voi varioida omien mielitekojen mukaan. Kokeilin jäätelölle terveellisempää vaihtoehtoa: mango-banaanijäätelöä. No, oikeasti sitä ei voisi kutsua jäätelöksi, mutta jäätelö-sana kuvaa koostumusta kuitenkin parhaiten. Tämän hetkinen […]

Lue lisää

Kaalipata kreikkalaiseen tapaan

Kesäkaali onnyt parhaimmillaan. Se on mehevää, makeaa ja nopeasti kypsyvää. Tein siitä helpon kaalipadan. Kreikkalaista makua pataan sain lampaan jauhelihasta, fetajuustosta, valkosipulista ja mintusta. Ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa, kunhan muistat ottaa lampaan jauhelihan sulamaan ajoissa. Kaalipata vaati kaverikseen suomalaisen säväyksen ja tarjosin sen pulmupuolukoiden kanssa, joista olen jo aikaisemmassa postauksessani kertonut. Kaalipata kreikkalaiseen tapaan (3-4 annosta) 1 […]

Lue lisää