Pähkinäinen pataleipä

Pataleivän ohjeen olen jo postannut aikaisemmin. Siinä ohjeessa annan hyväksi havaitsemiani vinkkejä pataleivän leipomiseen. Tällä kertaa tein pataleivästä vieläkin helpomman, laiskan leipurin version. Edes leivontapöytää ei tarvitse liata. Taikinaan lisäsin pähkinäsekoitusta ja kuivattuja karpaloita. Leipä sopii mainiosti ruokalahjaksi tai illanistujaisiin juustojen kanssa. Toisaalta se oli niin hyvää, että se katosi parempiin suihin samana päivänä. Seuraavalla kerralla kokeilen ohjeen kaksinkertaistamista. Suuressa padassani isompikin leipä mahtuisi paistumaan.

WP_20151108_023

Pähkinäinen pataleipä

4 1/2 dl spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
1 dl pähkinäsekoitusta (sis. hassel-, cashew-, pistaasi- ja maapähkinöitä)
1 tl suolaa
4 g = herneen kokoinen nokare tuorehiivaa TAI
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

  • Sekoita jauhot, karpalot ja puolitetut  tai karkeaksi rouhitut pähkinät keskenään. Liuota tuorehiiva 37-asteiseen veteen ja kaada se jauhoseoksen joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita kuivahiiva jauhoseokseen ja lisää vesi 42-asteisena. Sekoita taikinaa vain sen verran, että se on tasaista. Älä vaivaa. Taikinaan ei haluta sitkoa ja taikinan pitää jäädä löysäksi. 
  • Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja leivinliinalla tai esimerkiksi lautasella. Anna kohota huoneenlämmössä, vedottomassa paikassa 12–18 tuntia. Mitä pidempään taikina kohoaa, sitä maukkaampaa siitä saat.
  • Kohotuksen jälkeen pataleivän taikina tavallisesti kumotaan jauhotetulle pöydälle tai jauhotetun leivinliinan päälle. Tässä vaiheessa oikaisin ja annoin taikinan olla kulhossaan. Näin vältyin leivontapöydän puhdistamiselta. Ripottelin taikinan pinnalle noin 1/2 dl jauhoja ja kääntelin taikinaa varovasti muutamia kertoja taikinakaapimella, jotta jauhot sekoittuivat ja leipä sai hieman pyöreän muodon. Ripottelin pinnalle vielä hieman jauhoja. Annoin taikinan kohota peitettynä noin tunnin. Tämän jälkeen jatkoin leivän valmistusta normaalisti.  
  • Nosta kannellinen valurautapata kansineen kylmään uuniin. Säädä uuni 225 asteeseen. Padan pitää lämmetä tulikuumaksi. Valurautapataa ei tarvitse öljytä.
  • Ota pata uunista ja kumoa leipä kulhosta taikinakaapimen avulla pataan. Paista kannen alla 30 minuuttia ja vielä ilman kantta 10-15 minuuttia. Kumoa tai nosta leipä padasta kuumana. Anna jäähtyä ritilän päällä. 

Vinkki!

  • Jos käytät muovista leivontakulhoa ja taikinakaavinta, varo, etteivät ne kosketa tulikuumaa pataa.

WP_20151108_022