Paksu-Brita

Aarikan Kuningatar tarjoiluvati on juhlapöydän kruunu yhdessä kesäisen kakun kanssa. Vatiosa on keramiikkaa ja jalka puuta. Puuhelmet voi irrottaa puhdistuksen ajaksi. Puuhelmiä voi ostaa myös eri värisinä, jos haluaa vaihtelua kattaukseen. Vati on upea lahjaidea!

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Paksu-Brita on juhannuksen ja kesän muidenkin kekkereiden paras kakku. Täytin kakun chia-raparperihillolla ja mascarponevaahdolla. Pinnalle ripottelin mahdollisimman  runsaasti mansikoita ja pensasmustikoita. Nautitaan suvesta kaikilla aisteilla yhdessä läheisten kanssa!

Voit valmistaa pohjan edellisenä päivänä. Säilytä se huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä. Pohjan voit myös pakastaa ja täyttää jäisenä. Pohja sulaa nopeasti.

Marjoja saa olla runsaasti. Kukat ovat thaibasilikan kukintoja.

Paksu-Brita (n. 8 annosta)

Pohja
75 g voita
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
Marenki
2 valkuaista
1 dl sokeria
Chia-raparperihillo
5 dl (250 g) paloiteltuja raparperejä
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 rkl chiansiemeniä
Täyte
1 prk (250 g) mascarponea
1 dl maustamatonta jogurttia (rasvaton käy)
2-3 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
pensasmustikoita

  • Valmista ensin chia-raparperihillo. Keitä raparperejä, sokeria ja vettä 5-10 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes raparperit ovat soseutuneet. Sekoita chiansiemenet joukkoon. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Chiansiemenet antavat hillolle pähkinäisen aromin ja sakeuttavat hilloa geeliytyessään.
  • Valmista pohja. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita joukkoon maito. Levitä taikina vuokaan.
  • Pese ja kuivaa vatkaimet. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä. Vaahdota kovaksi vaahdoksi. Nostele marenkiseos taikinan päälle.
  • Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen vuoasta irrottamista.
  • Vaahdota mascarponea hieman, jotta se notkistuu. Lisää jogurtti. Mausta sokereilla.
  • Lusikoi raparperihillo pohjan päälle. Lusikoi pinnalle myös mascarponevaahto. Koristele mansikoilla, pensasmustikoilla ja halutessasi syötävillä kukilla.

Vinkit!

  • Voit valmistaa chia-raparperihillon jo edeltävänä päivänä. Jos haluat hillosta sakeamman, lisää valmiiseen hilloon vielä 1/2 rkl chiansiemeniä ja anna turvota 15-30 minuuttia.
  • Voit valmistaa myös pohjan edellisenä päivänä. Säilytä pohja huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä. Älä säilytä jääkaapissa tai tiiviisti peitettynä, ettei marenki ala ”itkeä”. Voit myös pakastaa pohjan ja täyttää sen jäisenä. Pohja sulaa nopeasti.
  • Vatkaa marenki mielellään lasisessa tai metallisessa kulhossa. Muovikulho on huokoista ja siihen saattaa jäädä rasvaa, mikä estää valkuaisvaahdon syntymistä.
  • Älä vatkaa mascarponea liikaa, ettei se muutu voiksi. Jos haluat vaahdosta hieman notkeamman lisää jogurttia 1 1/2 dl.
  • Perinteisen britan ohjeen löydät täältä.