Perunaletut ja kylmäsavusavulohitäyte

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Alkutalvella nautitaan blinejä, mutta jospa kokeilisit perunalettuja ennen sitä? Paksut pannukakkumaiset perunaletut sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, riippuen täytevalinnasta. Minä tarjosin letut kylmäsavulolohitäytteen ja salaatin kanssa sunnuntain lounaaksi. Arkena täytteenä voisi olla erilaisia tonnikala-, broileri- tai kinkkutäytteitä. Juhlavan alkuruoan saat kun tarjoat letut mädin, sipulin ja smetanan kanssa.

Paistoin letut Heirol sydänlettupannulla. Voit paistaa ne myös tavallisella lettupannulla.

Perunaletut ja kylmäsavulohitäyte

500 g jauhoisia perunoita (puikula)
3 kananmunaa
2 dl kevytmaitoa
1 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Paistamiseen
voita tai voi-öljyseosta
Täyte
150 g kylmäsavukirjolohta
1/2 (40 g) punasipulia
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 rkl kapriksia
ripaus mustapippuria
2 dl kermaviiliä

  • Keitä kuoritut (ja paloitellut) perunat kypsiksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja survo perunat esimerkiksi perunasurvimella. Puikulat saa hienonnettua haarukallakin. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  • Sekoita perunoiden joukkoon munat, maito, jauhot, suola ja mustapippuri. Anna turvota noin 15 minuuttia.
  • Paista taikinasta paksuja lettuja lettupannulla.
  • Valmista täyte. Hienonna lohi ja sipuli. Sekoita täytteen kaikki ainekset keskenään, kermaviili viimeiseksi. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkit!

  • Levitä paistetut letut pellille leivinpaperin päälle ja pidä ne kuumina 75-asteisessa uunissa.
  • Kokeilin pienten lettujen paistamista isolla valurautapannulla. Se onnistui hyvin. Taikina on niin paksua, että se ei juuri leviä. Pystyin paistamaan kolme pientä lettua samalla kertaa.
  • Letut maistuvat seuraavana päivänä kylminäkin, sillä niiden rakenne pysyi mukavan pehmeänä.

Kylmäsavulohitäytteen muunteluvinkkejä:

  • Kylmäsavulohen voit korvata tonnikalalla.
  • Voit korvata lohen kypsällä broilerilla. Vaihda silloin tilli lehtipersiljaan tai basilikaan.
  • Kinkkutäytteen saat kun korvaat lohen palvikinkulla, tillin persiljalla ja sitruunan sinapilla.

Täytteeksi sopivat myös mäti, sipuli ja smetana, kylmäsavuporo- tai katkaraputäytteet, sienisalaatti sekä sienimuhennos.

 

Jätä kommentti

*