Kotiruokaa kiitos!

Valmista kerralla reilu satsi superhelppoja ja -maukkaita uunijuureksia. Ne maistuvat seuraavanakin päivänä.

Välillä en keksi, enkä edes jaksa miettiä, mitä tekisin ruoaksi. Silloin kunnon kotiruoka on aina hyvä valinta. En varmasti ikinä kyllästy uunijuureksiin. Ne on superhelppo valmistaa, niistä raaka-aineista, mitä kaapista sattuu löytymään. Juuresten kaveriksi tein lihapullia, jotka myös valmistuvat näppärästi uunissa. Jääkaapissa oli maa-artisokkia, palsternakkoja, perunoita ja porkkanoita. Paloittelin ne, pyöräytin sitruunaoliiviöljyssä (olette varmaan havainneet, että sitruunalla maustetut öljyt ovat suosikkejani). Maustoin ne vain suolalla ja pippurilla. En halunnut edes mitään yrttejä peittämään makoisten luomujuuresten omia makuja. Lihapullat maustan usein kapriksilla, niin tälläkin kertaa. Kuopion Sydännaisten sinappi on lyömätön yhdistelmä lihapullien(kin) kanssa. Sinappia meillä on onneksi vielä joulusta jäljellä. Toivottavasti sitä riittää vielä pitkään, koska lisää sinappia saa vasta ensi joulukuussa. Palaan sinappiin varmasti vielä monta kertaa tulevissa postauksissa. Usein puhutaan lohturuoasta. Minulle lohturuokaa taitavat olla lempeät kotiruoat, kuten uunijuurekset ja lihapullat.

uunijuurekset_4

Tällä viikolla vietetään perunaviikkoa. Perunat ja juurekset kypsyvät sulassa sovussa samalla kertaa.

Uunijuurekset (3-4 annosta)

500 g maa-artisokkia
2 (300 g) palsternakkaa
2-3 (300 g) perunaa
2 (200 g) porkkanaa
1  (150 g) sipulia (unohdin itse laittaa sipulia, vaikka tarkoitus oli)
2 rkl sitruunaoliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

  • Pese juurekset huolellisesti. Maa-aritsokat ja perunat voit käyttää kuorineen tai kuorittuina. Kuori palsternakat, porkkanat ja sipuli. Paloittele tai viipaloi maa-artisokat, lohko perunat, viipaloi porkkanat ja paloittele sipuli. Pyöräytä juurekset maa-artisokkia lukuunottamatta kulhossa öljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kaada leivinpaperin päälle pellille.
  • Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
  • Pyöräytä myös maa-artisokat öljyssä ja mausta ne. Kaada ne pellille juuresten joukkoon. Jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia.

 

15848838734_2b28b66998_z

Lihapullat (3-4 annosta)

400 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaviiliä tai vettä
1 (100 g) sipuli
1 kananmuna
2 rkl kapriksia
1 tl suolaa
1 tl oreganoa
1/2-1 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
Lisäksi
Kuopion Sydännaisten sinappia

  • Ota liha huoneenläpöön. Mittaa korppujauhot ja neste kulhoon. Sekoita. Anna turvota noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Hienonna sipuli. Lisää jauheliha ja kaikki loput ainekset korppujauhojen joukkoon.
  • Sekoita tasaiseksi. Pyörittele kostutetuin käsin lihapullia leivinpaperin päälle pellille.
  • Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Helppo kastike lihapullille syntyy kun kuullotat hienonnettua sipulia pannulla. Kaada joukkoon loraus kermaa ja keitä muutama minuutti. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla.

 

 

Kommentit

  • PS

    Uunijuurekset ja uuniperunat eivät ole mitään kotiruokaa ainakaan terveellistä. Niissä on rasvaa ja karsinogeenejä.
    Eli maistuvat hyvälle.
    Lihapullat sisältävät punaista lihaa ja rasvaa.

    Kotiruoka on sitä keitettyä perunaa lisänä ruskeakastike ja kaali porkkanasalaatti, kera näkkileivän ilman rasvaa.

Jätä kommentti

*