Piparjuurinen punajuuritahna

Punajuuri ja piparjuuri on mitä mainioin makuyhdistelmä. Mehevän punajuuren makeus saa raikkaan kontrastin kipakasta piparjuuresta.  Tahna sopii leivän levitteeksi tai lisäkkeeksi sellaisenaan. Sopii myös vegaaneille.

punajuuri_3

Piparjuurinen punajuuritahna

3 (400 g) punajuurta keitettynä
1 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl mietoa öljyä (käytin kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä)
n. 1 rkl sitruunanmehua
2-3 rkl piparjuurta raastettuna
n. 1/2 tl suolaa

  • Kuori kypsät punajuuret ja paloittele ne monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen.
  • Paahda auringonkukansiemenet pannulla.
  • Lisää siemenet, öljy ja sitruunamehu punajuurten joukkoon. Soseuta tasaiseksi.
  • Mausta lopuksi piparjuurella ja suolalla. Tarjoa kylmänä.

Vinkki!

  • Kypsennä punajuuria kerralla reilusti. Niitä on silloin helppo lisätä salaatteihin, marinoida, pyöräyttää sosekeitoksi tai gratinoida erilaisilla juustoilla, esimerkiksi vuohen- tai sinihomejuustolla.
  • Piparjuuren eteeriset öljyt haihtuvat helposti ilman ja lämmön vaikutuksesta. Maistele tahnaa piparjuurta lisätessäsi.
  • Piparjuuri ei kestä kuumennusta, sen maku muuttuu silloin kitkeräksi.
  • Voit pakastaa kokonaisen piparjuuren ja raastaa sitä jäisenä. Itse en edes kuori juurta ennen pakastamista, vaan kuorin tarvittavan määrän jäistä juurta veitsellä. Samalla tavalla voit pakastaa ja käyttää tuoretta inkivääriä.
  • Tuoreen piparjuuren tilalla voit käyttää piparjuuritahnaa 2-3 tl.
  • Juustoisen tahnan saat kun sekoitat soseutettujen punajuurien joukkoon piparjuurituorejuustoa.

punajuuripesto_2

Jätä kommentti

*