Piparkakkutaikina

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Piparkakkutaikina kannattaa ehdottomasti tehdä itse, maku on huomattavasti parempi kuin kaupan valmiissa taikinoissa. Itse tehden voit käyttää reilusti lempimausteitasi. Minä kiehautan mausteet voin, sokerin ja siirapin kanssa. Näin maut irtoavat paremmin kuin vain vaahdottamalla, lisäksi kattilasta leijailee ihanan jouluinen tuoksu. Taikinan tekeminen on helppoa, tosin leipomispäivään pitää varautua vähintään päivää ennen. Voit tehdä kerralla isomman taikinan ja pakastaa osan. Tällä kertaa lorautin pipareihin tilkan konjakkia mureuden vuoksi, mutta se antoi pipareille myös pehmeän jälkimaun. Jätin suosikkimausteeni kardemumman pois ja käytin sen tilalla maustepippuria. Se on piparkakuissa hyvin perinteinen mauste, mutta sitä käytetään nykyään harvemmin. Pomeranssinkuorta ajattelin myös käyttää, mutta sitä minulla ei ollutkaan. Lisäsin sen ohjeeseen sulkuihin.

Ihania piparkakkumuotteja ei koskaan voi voi olla liikaa. Vai voiko? Piparkakkumuotit Heirol, koristerakeet Städter.

Piparkakkutaikina

250 g voita
2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
(1/2 tl pomeranssinkuorta)
1/2 tl maustepippuria
1/4 tl suolaa
1 rkl konjakkia tai jaloviinaa
2 kananmunaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

  • Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.
  • Sekoita joukkoon konjakki ja munat. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. (Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.)
  • Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
  • Ota taikinasta pieni pala kerrallaan ja kauli pala ohueksi levyksi. Ota siitä muoteilla erilaisia pipareita. Paista pieniä ja keskikokoisia pipareita 200 asteessa 4-8 minuuttia ja isoja pipareita 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paista samankokoiset piparit samalla pellillä.
  • Koristele piparit halutessasi tomusokerikuorrutuksella ja erilaisilla koristerakeilla.

Vinkit!

  • Kylmä taikina leipoutuu helpoiten ja antaa mureimman lopputuloksen.
  • Ota taikinasta pieni pala kerrallaan leivottavaksi, säilytä loppu taikina kylmässä. Leipomisessa pehmennyt ylimääräinen taikina kannattaa myös siirtää takaisin kylmään ennen uudelleen kaulimista. Näin jauhoja tarvitsee käyttää vähemmän ja tuloksena on mureampia pipareita.
  • Minä leivon useita pellillisiä valmiiksi ja annan pipareiden odottaa paistamista lasitetulla parvekkeella, jolloin ne ovat kylmiä uuniin laitettaessa.

Piparikuusen tekeminen on nykyään tosi helppoa kun käytät Heirol tähtikuusi piparimuottisettiä ja elintarvikeliimaa (Dr. Oetker). Ei enää itse piirrettyjä kaavoja tai palaneita sormia! Kuusen latvaa koristaa tomusokerilla koristeltu tähtianis.

Kommentit

Kommentointi on suljettu.