Yksinkertaista ja hyvää: pitkään haudutettu poronkäristys

Yksinkertaista ja niin hyvää.

Trendejä tulee ja menee. Välillä tuntuu, ettei perässä pysy. Tämän päivän trendi on jo huomenna vaihtunut tai ainakin synnyttänyt vähintään kolme uutta trendiä. Joulun jälkeen minulle maistuvat konstailemattomat perusruoat ja -maut.

Viikonloppuna tein ison annoksen poronkäristystä, jota haudutin 120-asteisessa uunissa reilut pari tuntia. Suomalaista “slow foodia” parhaimmillaan. Hitaasti, miedolla lämmöllä kypsyneestä poronkäristyksestä tuli mureaa ja tiivisaromista, hieman jopa nyhtöporoa muistuttavaa. (Tiedän kyllä, että kaikki nyhtö-, revitty- tai pulled -alkuiset ruoat ovat jo tosi vanhanaikaisia “so last season”.) Käristyksen liemenä käytin tummaa lager olutta ja mausteena katajanmarjoja. Tarkoituksena oli saada kahden päivän ruoat tehtyä samalla kertaa. Ensimmäisenä päivänä perinteisesti poronkäristystä ja puikulamuusia puolukoiden sekä maustekurkkujen kanssa. Seuraavana päivänä poroburgereita ja pikkelöityä punasipulia. Poroburgereiden ohje tulee seuraavassa postauksessa.

Poronkäristys
(n. 5 annosta)

1 kg poronkäristystä (pakaste)
2 (250 g) sipulia
n. 50 g voita
1 tlk (3,33 dl) tummaa olutta (kts. vinkki)
10-15 katajanmarjaa
1-1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1-2 dl vettä

  • Ota käristys huoneenlämpöön. Hienonna sipulit.
  • Kuumenna voi padassa ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää kohmeista lihaa pienehkö määrä kerrallaan. Sekoittele, kunnes liha on sulanut. Anna hautua omassa liemessään, kunnes käristys on ruskistunut. Lisää loput lihat pienissä erissä ja kypsennä samoin.
  • Kaada olut pataan. Lisää mausteet, katajanmarjat huhmaressa tai veitsellä hienonnettuna. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Hauduta pataa kannen alla 120-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Sekoita pataa pari kertaa kypsymisen aikana. Lisää 1-2 dl vettä, jos pata näyttää kuivuvan. Tarjoa lisäksi puikulamuusia ja puolukoita sekä maustekurkkuja.

Vinkki!

  • Valitse poronkäristykseen miedosti humaloitu olut. Humalan maku voimistuu kypsennettäessä. Maku saattaa muuttua jopa katkeraksi. Suomalainen tumma lager sopii hyvin. Keskieurooppalaisissa lagereissa saattaa olla turhan vahva humalointi.
  • Kannattaa vilkaista oheisen linkin takaa löytyviä vinkkejä oluen käytöstä ruoanvalmistuksessa. Savuolut yhdistettynä riistapataan kuulosti kokeilemisen arvoiselta idealta.

 

Jätä kommentti

*