Puolukka-kookospullat

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Syksy on alkanut ja ruokaihmiselle se on vuoden parasta aikaa. Metsät, puutarhat, torit ja kaupat ovat pullollaan ihania satokausituotteita, joista kannattaa nauttia joka päivä. Minulla jatkuu vielä puolukkateema.  Konjakkisesta puolukkahyytelöstä siirryin puolukka-kookospulliin. Idea pulliin tuli kun muistelin talven hiihtoreissuja Lappiin. Hiihtoreissujen kohokohtia ovat tietysti evästauot. Meillä päivän hiihtoreitin valinnan yhtenä tärkeänä vaikuttavana tekijänä ovat latukahvilat ja niiden tarjonta. Äkäslompolossa, Ylläksellä, Elämänluukku-savottakahvilassa olen muutaman kerran saanut puolukkapullia ja ne ovat maistuneet ihan mahtavilta. Suosittelen! Talveen on onneksi aikaa, mutta puolukkapullista voi nauttia jo nyt. Elämänluukussa puolukkapullat on tehty pelkistä puolukoista. Minä kesytin kirpeän puolukan kookoksella.

puolukkapullat_1

Puolukka-kookospullia puolukkamehun kanssa. Lasit Amanda B:n boolisetistä ja kakkuvati Heirolin. Tarjotin Iittalan Kastehelmi -sarjaa.

Puolukka-kookospullat (18-20 kpl)

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1-1 1/2 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Täyte
8 dl (400 g) puolukoita
1 1/2-2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 dl kookoshiutaleita
Voiteluun
kananmunaa

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon muna. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja kimmoisaa eli siihen on muodostunut hyvä sitko. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
  • Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Pyöritä pala tasaiseksi pötköksi, jaa pötkö 9-10 osaan ja pyörittele pikkupulliksi. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle melko harvaan. Leivo toinen pala samoin. Kohota pullia liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  • Sekoita täytteen ainekset keskenään. Voit rikkoa hieman puolukoiden rakennetta. Jos käytät pakastepuolukoita, ne saavat olla kohmeisia.
  • Paina kohonneisiin pulliin syvennykset jauhotetulla juomalasilla. Voitele pullien reunat munalla.
  • Lusikoi pullien syvennyksiin reilusti täytettä. Painele täyte litteämmäksi ja tasaisemmaksi lusikalla, jotta saat pulliin mahdollisimman paljon täytettä.
  • Paista 225 asteessa 8-12 minuuttia.

Vinkki!

  • Jos olet kookoksen ystävä, voit leipoa pullat kookosmaito-vesiseokseen: 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa + 1 dl vettä. Lisäksi jos vaihdat voin kasvimargariinin ja  jätät taikinasta kananmunan pois, saat pullista vegaaneille sopivia. Voitele tällöin pullat sokeri-vesiseoksella. Sokerin ja veden suhde on 2:1. Kiehauta seos ja anna hieman jäähtyä ennen voitelua.

puolukkapullat_2

puolukkapullat_3

Jätä kommentti

*