Ranskalaiset piparit

Ranskalaisia pipareita, sinihomejuustoa ja Makays glögillä maustettua jouluhilloa iki-ihanissa Iittalan Kastehelmi-purkeissa.

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta.

Minulle on tullut perinteeksi leipoa joululeivonnaisia itsenäisyyspäivänä. Usein leivon pikkuleipiä, joita annan lahjaksi: piparkakkuja, lusikkaleipiä, vaniljakripfereitä (jonka reseptin olen tuonut Itävallasta vuosikausia sitten) tai wilhelmiinoja.

Tänä vuonna päätin kokeilla ranskalaisia piparkakkuja, jotka valmistuvat vaivatta. Ne ovat ihanan mausteisia ja kovan rapeita. Taikinan joukkoon tulee runsaasti mantelilastuja, jotka antavat ilmettä ja mukavan säväyksen sekä rakenteeseen että makuun. Taikina valmistetaan edellisenä iltana ja muotoillaan neliliskulmaiseksi pötköksi. Seuraavana päivänä pötköstä leikataan ohuita viipaleita pellille ja paistetaan. Piparit maistuvat sellaisenaan tai sinihomejuuston kanssa. Minulla oli gorgonzolaa, joka oli todella voimakkaan makuista. Miedosin makua sekoittamalla joukkoon hieman ranskankermaa. Lisäksi tarjosin jouluista glögillä maustettua marjahilloa. Itsenäisyyspäivän kunniaksi juomavalintana oli kuohuviini.

Juhlan kunniaksi pöytä katetaan kauniilla astioilla. Tunnelmaa tuo orkidea ja kätevä paristoilla toimiva led valolanka.

Kaunis kattaus on rakennettu Iittalan Kastehelmi lautasista ja Villeroy & Bochin lautasista, laseista sekä aterimista. Myös servetit ja servettirenkaat ovat Villeroy & Bochin. Tunnelmaa tuo valkoinen orkidea ja kätevä paristoilla toimiva Airamin led valolanka.

Ranskalaiset piparit
(n. 35 kpl)

100 g voita
1 dl (n. 60 g) fariinisokeria
1/2 dl siirappia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1 1/2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl soodaa

  • Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita rasvaseoksen joukkoon. Taikina jää melko murumaiseksi.
  • Muotoile taikinasta ensin käsin leivinpaperin päälle pötkö ja muotoile edelleen leivinpaperin avulla hieman neliömäiseksi. (Kokeilin muotoilussa sushin valmistuksessa käytettävää bambumattoa. Se toimi ihan ok, mutta myös leivinpaperilla rullan sai muotoiltua.)Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli.
  • Leikkaa pötköstä ohuita viipaleita leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 8-12 minuuttia, riippuen pipareiden paksuudesta.

Vinkki!

  • Voit myös pakastaa rullan. Se leikkaantuu myös jäisenä kun käytät terävää ohutteräistä veistä.
Malja itsenäisyydelle!

Villeroy & Bochin korkeajalkainen samppanjalasi luo juhlatunnelmaa. Malja itsenäisyydelle!

Tunnelmallinen ja kaunis perinne: sytytä kaksi kynttilää klo 18:00.

Tunnelmallinen ja kaunis perinne: sytytä ikkunalle kaksi kynttilää klo 18:00. Upeat kristalliset kynttilänjalat ovat nekin Villeroy & Bochin mallistoa.

* Blogikirjoitus sisältää kaupallista yhteistyötä. Tuotteet on saatu lainaksi/lahjaksi tavaratalo Carlsonilta.

Jätä kommentti

*