Raparperikeikauskakku

Raparperikeikaus, vaniljakstike ja Marimekon Tiara -astiat.

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Viimeisestä postauksestani on vierähtänyt jo tosi pitkä tovi. Toukokuussa oli kaikenlaista puuhastelua, kuten työpaikan muuttoa, yo-juhlia ja lomailuakin, joten postailut jäivät harmittavan vähiin. Nyt olen taas intoa ja puhtia täynnä, koska varastoon on ehtinyt kertyä postaamista odottavia ideoita melkoinen määrä. Aloitetaan satokauden hapokkaasta herkusta, raparperista. Raparperikeikauskakku on yksi minun ehdoton lempireseptini. Sitä teen joka kesä monta kertaa. Tuloksena on ihanan mehevä ja kirpeän raikas kakku, joka on kesytetty fariinisokerilla. Kakku muuntuu helposti myös maidottomaksi versioksi.

raparperikeikaus_4

Raparperikeikauskakku

Vuokaan:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
n. 8 dl (300 g) raparperipaloja
Taikina:
150 g voita
1 3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
(1/2-1 tl kardemummaa, inkivääriä, kanelia tai raastettua sitruunankuorta)

  • Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi. Levitä leivinpaperin päälle pehmeä rasva esimerkiksi käsin. Rasva saa jäädä epätasaiseksi kerrokseksi, koska se sulaa uunissa. Ripottele päälle fariinisokeri. Peitä pohja raparpereilla, mahdollisimman tiiviisti. Siirrä vuoka uunin alimmalle tasolle ja säädä uuni 175 asteeseen. Anna vuoan olla lämpenevässä uunissa 10-15 minuuttia.
  • Valmista sillä aikaa taikina. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri (sekä mausteet) keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista.
  • Ota vuoka uunista. Nostele taikinaa taikinakaapimen ja lusikan avulla nokareittain raparperien päälle. Levitä nopeasti tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä vuoka takaisin uuniin ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.
  • Irrota kakku veitsellä reunoista ja kumoa se hieman jäähtyneenä. Tarjoa haaleana tai kylmänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vinkki!

  • Älä käytä irtopohjavuokaa, näin vältyt uunin pesemiseltä. Leivinpaperi vuoan pohjalla helpottaa kakun irtoamista. Jos kakkuvuoka on alumiinia, niin se pitää suojata leivinpaperilla, ettei hapan raparperi liuota alumiinia vuoasta kakkuun.
  • Kuori raparperit tarvittaessa. Ohuita ja nuoria raparperinvarsia ei tarvitse kuoria.
  • Osan (1/2 dl) jauhoista voit korvata graham- tai spelttijauhoilla, manteli- tai hasselpähkinäjauheella.
  • Maidottoman kakusta saat kun käytätät maidotonta margariinia (esim. sininen Keiju). Tarjoa kakku esimerkiksi kauravispin (esim. gogreen) tai  kaurapohjaisen vaniljakastikkeen kanssa (esim. Oatly)

raparperikeikaus_2_pienempi

raparperikeikaus_3

 

Jätä kommentti

*