Runebergin kakku

Runebergin päivää juhlistetaan 5.2. runebergin tortuilla. Klassikkoon voi upottaa joululta jääneet viimeiset piparkakut. Tyypillisesti leivonnainen sisältää keksimuruja ja mantelia. Tortut kostutetaan rommilla tai arrakkipunssilla. Pinta koristellaan vadelmahillolla. Runebergin ohjeita on paljon ja ihan yhtä ainoaa oikeaa ei taida olla olemassakaan. Minä leivoin tortusta yhden ison pyöreän kakun. Pinnalle tulevan makean hillon korvasin itse keitetyllä paksulla vadelmakiisselillä, jonka idean nappasin blogini suosituimmasta ohjeesta: helppo juustokakku ilman uunia ja liivatetta. Runsas vadelmakerros antoi raikkaan kontrastin makealle leivonnaiselle.

Runebergin kakku

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl piparimuruja
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
3/4 dl maitoa tai kermaa
1 rkl mantelilikööriä tai
2-3 tippaa karvasmantelia
Kostutus
1/2 dl vettä
1/4 dl tummaa rommia
1 rkl sokeria
Vadelmakiisseli
200 g suomalaisia vadelmia (pakaste)
1/2-3/4 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

  • Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (22-24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat.
  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, piparimurut, mantelijauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos maidon ja manteliliköörin kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja levitä taikina vuokaan.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia. Kiehauta kostutusvesi, lisää rommi ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kostuta haalea kakku rommiseoksella. Anna jäähtyä kylmäksi.
  • Kuumenna vadelmia kattilassa, kunnes neste alkaa erottua. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään. Ripottele sokeriseos marjojen päälle ja sekoita. Kuumenna kunnes kiisseli kerran pulpahtaa. Siirrä kattila kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
  • Nosta kakku tarjoiluvadille. Lusikoi kiisseli kakun päälle ja koristele halutessasi muutamalla vadelmalla.

Vinkki!

  • Voit korvata rommin kostutuksessa rommiaromilla: 3/4 dl vettä, noin 1 tl rommiaromia, 1 rkl sokeria.
  • Manteliliköörin tai karvasmanteliaromin voit halutessasi jättää pois.
  • Piparimurut voit korvata esimerkiksi kaurakeksi- tai digestivemuruilla. Lisää tällöin taikinaan halutessasi hieman piparimausteita esim. ripaus kanelia, inkivääriä ja neilikkaa.
  • Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia anna niiden kiehua ensin kaksi minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja lisää sokeri-perunajsuhoseos. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kerran pulpahtaa.

Jätä kommentti

*