Savulohiseljanka

Syksyn sato on parhaimmillaan. Muhevat juurekset antavat väriä ja makua seljankaan, jonka tein tällä kertaa savukirjolohesta. Kirpeän suolaiset kaprikset, suolakurkku ja hapan sitruuna tuovat raikasta vastapainoa savukalalle.   

Savulohiseljanka
(4 annosta)

4 (350 g) perunaa (siikli)
2-3 (200 g) porkkanaa
pala (100 g) juuriselleriä
1 (100 g) sipuli
1 rkl öljyä
n. 8 dl vettä
n. 3/4 tl suolaa
2 laakerinlehteä
15 mustapippuria
10 mustapippuria
300-400 g lämminsavukirjolohta
1 (80 g) suolakurkku
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
1 rkl kapriksia
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
Lisäksi
ranskankermaa

  • Suikaloi kuoritut perunat, porkkanat ja selleri. Hienonna kuorittu sipuli.
  • Kuullota sipulia öljyssä kattilassa. Lisää perunat, porkkanat ja selleri. Kuullota vielä pari minuuttia.
  • Kaada joukkoon vesi. Mausta suolalla, laakerinlehdillä ja pippureilla. Anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat juuri ja juuri kypsiä.
  • Poista savukirjolohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Paloittele kala. Leikkaa suolakurkku pieniksi suikaleiksi.
  • Mausta keitto tomaattisoseella ja sitruunanmehulla. Lisää lopuksi kalapalat, suolakurkku, kaprikset, tilli ja persilja. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa ranskankerman ja ruisleivän kanssa.

Vinkit!

  • Usein tomaattisose freesataan ensin öljyssä, jotta maut irtoavat siitä paremmin. Minä lisäsin tomaattisoseen ja sitruunanmehun keittoon vasta kun perunat olivat kypsyneet, koska olen huomannut, että happo estää tai ainakin hidastaa perunoiden kypsymistä.
  • Sitruunan- tai limetinmehun voit korvata valkoviinietikalla.
  • Käytin sekä tilliä että persiljaa, koska minulla sattui niitä olemaan. Voit käytää vain toista yrteistä.
  • Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää hieman vettä.
  • Ranskankerman voit korvata smetanalla, myös raejuusto sopii mainiosti keiton kaveriksi.
  • Raasta keiton pinnalle hieman tuoretta piparjuurta.

Jätä kommentti

*