Sieni-juurespannu ja loimulohi

Perjantai-iltana halusin tehdä ihan tavallista perusruokaa: lohta, sienikastiketta ja perunoita. Suunnitelma tyssäsi heti alkuunsa, kun huomasin, että meillä ei ollutkaan perunoita. Sen sijaan vihanneslaatikosta löytyi purjoa, porkkanoita ja selleriä. Niistä syntyikin sienten ja yrttifenkolin kanssa melkein juhlaruokaa.

Minun tulee tulee käytettyä purjoa melko harvoin, suosin tavallisesti sipulia. Pienin syy tähän ei ole se, että minulla on henkilökohtainen avustaja, joka hoitaa sipulin hienontamisen. Purjon käsittely on hankalampaa, minähän joudun tekemään sen itse. Muitakin syitä löytyy. Sipulia minulla on aina, mutta purjo pitää muistaa erikseen ostaa. Se vie jääkaapissa melko paljon tilaa, sipulit puolestaan säilyvät huoneenlämmössä. Purjo pitää halkaista ja huuhtoa kunnolla ennen leikkaamista, koska usein purjon sisällä on hiekkaa tai savea, erityisesti kohdassa, jossa purjon valkoisen osa muuttuu vihreäksi. Huomasin kuitenkin, että purjoa kannattaa välillä käyttää, ihan värin ja miedon maun vuoksi. Juuresten hautuessa purjon säikeisyys pehmenee. Sienisaalis löytyi pakastimesta ja yrttifenkolia oli ikkunalaudalla. Ensimmäisen version sieni-juurespannusta tein kantarelleista, joka tuli syötyä silloin perjantai-iltana. Koska pannusta tuli niin hyvää, tein siitä myös toisen version johon käytin suppilovahveroita ja yrttifenkolin tilalla käytin tavallista fenkolia. Pannun ideana on pienet juureskuutiot, jotka hautuvat omassa nesteessään kannen alla. Jos teet kuutioista isompia, saattaa pieni vesilisäys olla paikallaan. Tarjosin sieni-juurespannun parmesaanin ja loimulohen kanssa.

 

Sieni-juurespannu ja loimulohi
(2 annosta)

200 g pakastettuja kantarelleja tai suppilovahveroita (n. 1 l tuoreita)
1/2 (n. 100 g) purjoa
1 valkosipulinkynsi
3 (300 g) porkkanaa
pala (100 g) juuriselleriä
1 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl yrttifenkolia
Lisäksi
parmesaania
250 g loimulohta

  • Ota sienet pakkasesta ja anna niiden sulaa kohmeisiksi. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ne ja haihduta niistä kuivalla pannulla neste pois. Siirrä sienet lautaselle odottamaan. Halkaise, huuhdo ja leikkaa purjo hyvin hienoksi. Hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa kuoritut porkkanat pieniksi (7×7 mm) kuutioiksi, samoin selleri.
  • Kuullota purjoa miedolla lämmöllä öljyssä pari minuuttia. Lisää valkosipuli, porkkanat ja selleri. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Juuresten on tarkoitus hautua omassa nesteessään, mutta lisää tilkka vettä, jos kasvikset alkavat paistua. Lisää sienet ja anna hautua vielä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat muhevan pehmeitä, eikä purjo ole enää säikeistä. Mausta  hienonnetulla fenkolilla.
  • Annostele sieni-juurespannu lautasille, ripottele päälle parmesaanilastuja. Tarjoa lohen kanssa.

Vinkki!

  • Yrttifenkoli muistuttaa ulkonäöltään tilliä. Sitä myydään kaupoissa yrttien läheisyydessä. Sen voit korvata muilla yrteillä, kuten lehtipersiljalla tai persiljalla, myös tilli sopii.
  • Kantarellit antavat pannuun voimakkaamman maun kuin suppilovahverot.
  • Lisää pannuun juuresten lisäksi noin 150 g tavallista fenkolia pieniksi kuutioiksi leikattuna.