Siikaceviche

Ceviche on loistava alkuruoka. Se tehdään tuoreesta kalasta, joka raakakypsytetään sitrusmehulla, tavallisesti limetillä tai sitruunalla. Happo kypsyttää ja maustaa kalan samanaikaisesti.

Siikaceviche
(4 annosta)

n. 300 g ruodotonta ja nahatonta siikafileetä
3/4 tl suolaa
1/2 dl limetinmehua
1/4 dl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2-1 punaista mietoa chiliä
1/2 dl korianteria
1/2 dl kevätsipulia

 • Poista siikafileestä mahdollinen ruskea rasva ja tarkista ruodottomuus. Leikkaa filee noin 1×1 cm paloiksi. Levitä palat laakeaan kulhoon ja mausta ne suolalla. Siirrä kulho jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
 • Sekoita sitruunan- ja limetinmehut kaada seos kalojen päälle. Anna raakakypsyä 1-2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. (Kts. vinkki.) Sekoita pari kertaa raakakypsymisen aikana.
 • Valuta ylimääräinen liemi pois ja sekoita cevichen joukkoon sitruunan kuori, hienonnettu chili, josta siemenet on poistettu, korianteri ja kevätsipuli. Tarjoa alkuruokana.

Vinkki!

 • Raakakypsytysajalla voit säädellä cevichen rakennetta. Sitrusmehun happo denaturoi kalan proteiineja, jolloin kalan liha muuttuu läpikuultamattomaksi. Jos kypsytät vain tunnin, kalapalat jäävät sisältä raa`oiksi ja pehmeiksi. Jos kypsytysaika on yön yli, kalapalat muuttuvat kokonaan läpikuultamattomiksi ja rakenne on silloin napakampi.
 • Chilien tulisuus vaihtelee paljon. Mietokin chili voi olla joskus tulinen ja toisin päin. Chilin tulisuus vaihtelee eri yksilöiden välillä, mutta jopa saman chilin vahvuus saattaa kärjessä olla erilainen kuin kannan juuressa. Tulisuuseroja on siis saman chilin eri kohdissa. Kannattaa lisätä chiliä ensin varovasti, maistaa ja lisätä sitä tarpeen mukaan.
 • Cevichen voit tehdä myös lohesta tai kuhasta. Sitruksien happo taitaa lohen rasvaisuutta mukavasti.

 

Kommentit

 • plokkariukki

  En eppäile etteikö siikafilleen sua noinkin valmistettuna syötyä, mutta voissa tiristettynä kuumalla pannulla ja pottumuusin kanssa naatittuna lähtöö näläkäkkii ja vielä kun siika on justiisa ite pyyvettyä. Pitänöö kokkeilla noinnii hienoo tappoo käsitellä arvokalloo, vuan ensteks on näläkääsä suatava muutae naposteltavoo.

  • Leena Korkalainen

   Hei! Olen samaa mieltä, että pyyntituore, voissa tiristetty siika pottumuusin kanssa on ihan parasta. Erilaiset kalaruoat ovat muutenkin suosikkejani.

Kommentointi on suljettu.