Suppis-poronkäristys

Sienillä ja juureksilla perinteinen poronkäristys saa uuden ulottuvuuden. Lisään kasviksia liharuokiin erityisesti maun vuoksi. Sienet tuovat ruokaan luontaista umamia, jolloin maut korostuvat , eikä (liha)liemivalmisteita tarvita. Samalla ruoasta tulee kasvispainotteisempi. Poro on todellista juhlaruokaa. Poronkäristys sopiikin siis hyvin uuden vuoden tai loppiaisen ruoaksi. Poronkäristyksen lisäkkeenä pitää tietysti olla perunasosetta ja puolukoita. Tällä kertaa maustoin perunasoseen voin asemasta parmesaanilla. Jos joululta on jäänyt mustaleimaemmentalia, niin se sopisi tähän tarkoitukseen mainiosti. Pulmupuolukat kruunasivat aterian. Suomi ruokaa parhaimmillaan.

Suppis-poronkäristys
(4 annosta)

n. 700 g poronkäristystä
2 (200 g) sipulia
n. 200 g suppilovahveroita (pakaste)
n. 200 g juuriselleriä
40 g voita
2-21/2 tl suolaa
2-3 tl katajanmarjoja
3-5 dl vettä

  • Ota käristys huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele kohmeiset suppilovahverot tarvittaessa pienemmiksi. Kuori ja kuutioi selleri.
  • Ruskista jäinen tai kohmeinen käristys voissa mielellään valurautapannulla tai -padassa. Lisää sipuli ja sienet. Paista noin 5 minuuttia.
  • Mausta suolalla ja huhmaressa hienonnetuilla katajanmarjoilla. Kaada joukkoon vettä sen verran, että lihat peittyvät. Hauduta kannen alla noin 40 minuuttia. Lisää sellerit ja tarvittaessa vettä. Jatka hauduttamista 20-40 minuuttia, kunnes liha on mureaa.
  • Hienonna pinnalle lehtipersiljaa.

Vinkit!

  • Lisäsin juurisellerin vasta kypsennyksen puolessa välissä, näin se pysyy paremmin koossa. Jos selleri hajoaa, ei haittaa, liemestä tulee silloin vain sakeampaa.
  • Käristyksen joukkoon voit lisätä 1-2 porkkanaa halutessasi. Porkkanat voit lisätä käristykseen heti kypsennyksen alkuvaiheessa.

Parmesaani-perunasose

1 kg perunoita (puikula)
vettä
1 tl suolaa
n. 2 dl maitoa
n. 1 dl parmesaaniraastetta
(suolaa)

  • Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Puikulaperunat kypsyvät nopeasti, 15-20 minuutissa. Valuta perunat, mutta ota hieman keitinvettä talteen.
  • Survo perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Ohenna survos keitinvedellä ja/tai kiehautetulla maidolla. Sekoita tasaiseksi. Mausta sose juustoraastella ja tarvittaessa suolalla.