Tosi hyvä sienimuhennos

Kantarelli-punikkitatti-savuporotuorejuusto-palvikinkkumuhennos.

Sienet kasvavat ihan silmissä. Keskelle mökin pihaa putkahti päivän aikana virheetön punikkitatti. Se sai kasvaa seuraavaan päivään, jolloin poimin sen kantarellien kaveriksi sienimuhennosta varten. “Sienimetsään” oli matkaa noin viisi metriä – todellista lähiruokaa!

Päivän ikäinen punikkitatti keskellä mökin pihaa.

Päivän ikäinen punikkitatti keskellä mökin pihaa.

Tosi hyvän sienimuhennoksesta teki savuporotuorejuusto. Joukkoon lisäsin vielä palvikinkkukuutioita.  Juhlavan muhennoksesta saisi lisäämällä siihen kylmäsavuporoa.

sieniporomuhennos_3

Yksinkertaista ja niin hyvää.

Sinimuhennos on ihanan monikäyttöistä. Siitä saa oivan täytteen letuille, se maistuu perunoiden kanssa ja leivän päällä. Pastakastikkeeksi se muuntuu ohentamalla sitä hieman pastan keitinliemellä. Muhennos sopii myös mainiosti uuniperunoiden täytteeksi, kunhan uuniperunoita alkaa taas saada. Kannattaa malttaa mielensä ja odottaa perunoiden tuleentumista eli kypsymistä vielä joitain viikkoja. Siihen saakka ehtii vielä nauttia uusista perunoista.

Sienimuhennos (4 annosta)

1 l kantarelleja (ja 1 tatti)
1 rkl voita
1 iso nippusipuli varsineen
100 g saunapalvikinkkua (Kivikylä) tai kylmäsaporoa
100-200 g savuporotuorejuustoa (Crême Bonjour)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
nippusipulin varsia tai persiljaa
(vettä)

  • Paloittele puhdistetut sienet. Paista niitä pannulla ilman rasvaa, kunnes irtoava neste on haihtunut. Lisää rasva ja hienonnettu sipuli varsineen. (Jätä osa koristelua varten.) Anna kuullottua.
  • Kuutioi kinkku tai poro ja lisää pannulle. Lusikoi joukkoon tuorejuusto. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele nippusipulin varsilla tai persiljalla. (Ohenna tarvittaessa tilkalla vettä.)

sieniporomuhennos_4

Vinkit!

  • Kantarellien ja tattien tilalla voit käyttää mustatorvisieniä, suppilovahveroita tai valko-orakkaita.
  • Jos haluat muhennoksesta kasvisversion, käytä yrtti- tai ruohosipulituorejuustoa ja jätä liha pois.
  • Vegaanille sopivan kastikkeesta saat kun korvaat voin öljyllä, tuorejuuston kaurakermalla ja jätät lihan pois.
  • Muhennos sopii myös uunibataatin tai paahdetun myskikurpitsan kanssa.

punikkitatti_pieni_2

Jätä kommentti

*