Tule, tule hyvä kakku…

Tuli tosi, tosi hyvä kakku: appelsiini-taatelikakku.

Perinteinen taatelikakku on yksi joulun suosikeistani. Keittiön pöydällä olleet appelsiinit antoivat idean yhdistää taatelikakkuun appelsiinia. Keitin taatelit soseeksi appelsiinimehussa ja raastoin vielä kuortakin mausteeksi. Joskus olen käyttänyt keitinliemenä vahvaa Parisienne-kahvia, mikä sopii sekin mainiosti taateleiden pehmeään makuun. Kakku on mitä mainioin myyjäisleivonnainen tai ruokalahja. Taatelikakun voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen mehevöitymään.

appelsiinitaatelikakku

 

Appelsiini-taatelikakku

1 ps (200 g) taateleita
1 appelsiini (1 dl mehua + 2 tl raastettua kuorta)
1 dl vettä
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/2-1 tl kanelia

  • Voitele ja korppujauhota rengaskakkuvuoka (1,8 l). Siirrä vuoka kylmään, jos mahdollista.
  • Leikkaa taatelit saksilla pienemmiksi paloiksi ja varmista samalla, että niissä ei ole kiviä. Siirrä taatelit kattilaan.
  • Raasta hyvin pestystä appelsiinista kuori ja purista mehu. Kaada appelsiinimehu ja vesi kattilaan. (Jos appelsiinista tulee mehua enemmän kuin 1 dl , käytä koko määrä ja vähennä veden määrää vastaavasti.) Keitä miedolla lämmöllä, kunnes taatelit ovat soseutuneet, noin 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tarvittaessa.
  • Paloittele voi kattilaan ja anna sen sulaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri ja kermaviili.  Vatkaa munat yksitellen puuhaarukalla sekoittaen.
  • Sekoita jauhot, appelsiinin raastettu kuori, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja kaneli keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan, mutta vältä turhaa sekoittamista, etteivät jauhot sitkisty.
  • Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 45-55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Vinkit!

  • Taateleista, kuten muistakin kuivahedelmistä sekä oliiveista kivet poistetaan koneellisesti. Sen vuoksi ne saattavat sisältää kiviä. Varmista aina ennen käyttöä, että ne ovat täysin kivettömiä.
  • Hapanta nestettä (esim. siirappi, hapanmaitotuotteet, kahvi ja hedelmämehut) sisältäviin leivonnaisiin käytetään yleensä kohotusaineena soodaa. Sooda saattaa maistua valmiissa kakussa. Se myös tummentaa leivonnaisia. Soodan voi korvata useissa tapauksissa leivinjauheella: 1 tl soodaa vastaa 2 tl leivinjauhetta. Leivinjauhetta ei puolestaan voi korvata soodalla. Minä halusin varmistaa, että kakku kohoaa toivomallani tavalla, mutta ei maistu liikaa soodalta. Siksi käytin kohotusaineena sekä leivinjauhetta että  soodaa.
  • Kakku irtoaa paremmin, jos voideltu ja korppujauhotettu vuoka on kylmä.

Jätä kommentti

*