Tulppion Tuopin tammukkapata

Pääsin nauttimaan lankoni tekemää Tulppion Tuopin tammukkapataa. Se oli valmistettu Tulppiojoesta perhokalastetuista tammukoista. Tulppio sijaitsee Itä-Lapissa Savukosken maisemissa. Sain myös reseptin ja luvan julkaista sen. Tammukoiden eli järvitaimenien tilalla voit kokeilla rautua tai jopa isoja muikkuja. Tämä pata tehtiin kaasugrillissä ja se oli aivan mielettömän maukasta. Voin vain kuvitella, miltä se maistuisi Lapissa, kalastuspäivän jälkeen, nuotiolla hitaasti kypsennettynä… Kiitokset vielä Juhalle!

Tulppion Tuopin tammukkapata

(3 annosta)

1-2 tammukkaa

suolaa

2 kourallista uusia perunoita

1 1/2 sipulia

1/2 pkt (n. 70 g) pekonia

2 dl ruokakermaa

1 prk (150 g) crème fraîchea

n. 1 1/2 dl valkoviiniä

sitruunapippuria

(tilliä)

Lisäksi 

1 1/2 l foliovuoka

 • Perkaa ja huuhdo tammukat. Poista evät, pää ja pyrstö. Suolaa kalat ja anna maustua kylmässä vähintään 1-2 tuntia. Leikkaa kalat noin 2 cm:n viipaleiksi.
 • Viipaloi pestyt perunat ja kuoritut sipulit. Suikaloi pekonit.
 • Voitele foliovuoka voilla. Lado vuokaan puolet perunoista, sipuleista, pekoneista ja kaloista. Mausta sitruunapippurilla (ja tillillä).  Suolaa ei tarvitse lisätä, koska tarvittava suola tulee kaloista ja pekonista. Lado loput ainekset vuokaan. Vuoka saa tulla melko täyteen.
 • Kaada vuokaan ruokakerma, crème fraîche ja valkoviini. Nestettä saa olla vähän yli vuoan puolen välin. (Kaloista, perunoista ja sipuleista irtoaa nestettä kypsennyksen aikana.) Sulje vuoka tiiviisti kannella.
 • Kypsennä miedolla tulella hiilloksella ritilän päällä noin 1 1/2 tuntia. Voit myös kypsentää padan kaasugrillissä miedolla lämmöllä grillin kansi suljettuna. Tarjoa lisäksi ruisleipää ja valkoviiniä tai olutta.

Kommentit

 • Hjk

  Tulppionjoessa on vain taimenia ja alamitta taimenille 50cm. Toivottavasti ette ole käyttäneet laittomia ja alamittaisia kaloja.

  • Se-seppo

   Sillä seudulla on myös sotajoki ja nuortti joista saa kyllä ihan mittakalaakin. Niistä joista ei myöskään kala perholla tai virvelillä lopu,on meinaan tänäkin vuonna ollut niin paljon tosin kaikkihan eivät vielä mitassa ole,mutta aikanaan. Se mikä hallaa voisi taimenille ym tehdä on sokli.

   • Cousin

    Myös tulee paljon mitta harjusta.

 • Juha k

  Tammukanpyynti ja syönti on tärkeä osa suomalaista eräperinnettä.
  Heti toki kalanhalaaja-jasperit ovat tämän tuomitsemassa, kuplassa elävät hipit.

  • Markus V

   Perinteillä ei ole ennenkään ketään ravittu. Tee vaikka sen sijaan perinteinen pajupilli.

   Laittomuutta ei muuteta lailliseksi haukkumalla asiattomasti niitä, jotka yrittää nähdä vaivaa taimenkantojen kehittämiseksi ja jotka sinunlaisesi viimeisten taimenkantojen tuhoaja haukkuu. Opettele kalastamaan niin, että pystyt saamaan myös sukukypsiä, vähän fiksumpia lohikaloja, ja jatka niitä perinteitä siten.

   Kenen etu se on, että tapetaan taimenet pentuina? Tuskin ainakaan sinun Juha K?

   • Juha k

    Näköjään jasperit heti ärhäkkänä, näin arvelinkin.
    Opettelisitte elämään luonnon kanssa ennenkuin alatte valistamaan, voisi tehdä teille kaupunkilaispojille hyvää.

    • Jasperi

     Luonnon kanssa elämistähän luonnonsuojelulla nimenomaan tavoitellaan. Ilman näitä jaspereita kun se tietty osa luontoa (sudet, lohikalat, jne) lakkaisi olemasta täällä.

  • Kalacomi

   Täällä näyttää kipuilevan joistain jaspereista ja menneestä maailmasta sama runomitassa kirjoittava trolli, jonka viestit järjestään poistetaan foorumeilta.

   Joillekkin näyttää ottavan koville, että tieto lisääntyy kokoajan ja maailman muuttuu.

 • Hartsa

  Turha puolestella perinteitä – siis salakalastusperinteitä.

 • Ei mikään kalanhalaaja

  Juha K:

  • Ei mikään kalanhalaaja

   Salakalastus on rikos. Salakalastukseen kuuluu muunmuassa alamittaisten tappaminen ruuaksi tai tunkiolle, ilman asian mukaisia lupia kalastus ym. Jotkut vielä nykyäänkin perinteeksi kutsuu tällaista vandalismia näemmä. Siitä tulee ihan mojovat rapsut. Kriminaalia toimintaa se on, eihän metsästääkään saa miten vain saa NYKYÄÄN. Ajat muuttuu, meidänkin pitää sen mukana ja lait on säädetty tietyistä syistä.

 • Jari Holopainen

  Olen vasenkätinen, joten minun haarukkani löytyy vasemmalta. Siitä huolimatta haarukkani lienee oikeassa kädessä.
  Niin tai näin, jännittävä keskustelu tässä syntyi. Aloitettiin ruualla ja päädyttiin salakalastukseen. Uskoisin että tammukkapata sulattaa vihaisimmankin nälissäänolijan.

 • JänkäJoona

  Kainuussa ja Lapissa on iät ajat pyydetty tammukoita mato-ongella puroista ja vesilaskuista. Hyvin harvoin kääpiöityneet tammukat edes kasvavat yli 30cm pituisiksi. Ei siinä kannata paasata ja veisata mistään ala- ja ylämitoista, ne eivät kasva isommiksi ja sillä siisti. Jokiissa elävä järvitaimenkanta asia erikseen mutta jokainen, joka on joskus tammukkaongella käynyt, tunnistaa pelkästä kalan väristä ja pilkutuksesta kumpi on tammukka ja kumpi järväri. Alamittaiset järvärit tietenkin nakellaan takaisin.
  Näkyypä muuten tulevan ukonilma kun ripsehtii vettä ja ilma hautoo, taidampa kaivasta paikkarasiallisen kastematoja, virittää mato-ongen ja lähden lähipurolle tammukan pyyntiin…

Kommentointi on suljettu.