Uunisiika

Pääsiäisenä tein helppoa juhlaruokaa siiasta. Pannulla rapeanahkaiseksi paistettu, tuore siika on aina hyvää, mutta sen valmistaminen kotioloissa isolle joukolle on hieman haastavaa. Uunissa siika on sitä vastoin näppärä kypsentää. Kun fileet kuorruttaa parmesaani-yrttiseoksellä, niin ne myös säilyvät ihanan mehevänä. Erillistä kastiketta ei tarvita. Siian lisäkkeeksi siskoni valmisti herkullisen sienirisoton.

Meitä oli pöydän ympärillä yhdeksän nälkäistä pääsiäisen ja aurinkoisen hiihtopäivän viettäjää. Päätin postata ohjeen, vaikka sain napatuksi kuvan vain valmistusvaiheesta. Ohje on tässä puolitettuna, mutta se on helppo muunnella ruokailijoiden lukumäärän mukaan.

Kalassa pitää olla sopivasti suolaa, ei liian vähän eikä liian paljon. Tämän vuoksi kalojen maustaminen hieman etukäteen kannattaa. Näin sitruunamehun happo, suola ja pippuri ehtivät maustaa fileet hieman pintaa syvemmältä.

Siikafileet uunivalmiina.

Uunisiika
(5 annosta)

5 (n. 1 kg) isoa siikafileetä
1 rkl sitruunan mehua
n. 1 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
Kuorrutus
n. 50 g parmesaania
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl pinjansiemeniä

  • Nypi siikafileet ruodottomiksi tarvittaessa. Levitä fileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua viileässä noin 30 minuuttia.
  • Raasta parmesaani. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään kaikki kuorrutuksen ainekset, pinjansiemeniä lukuun ottamatta. Lusikoi kuorrutus fileiden päälle ja painele kuorrutusta hieman käsin tai lusikalla hieman litteämmäksi. Ripottele pinnalle pinjansiemenet.
  • Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Vinkki!

  • Jos tuplaat ohjeen. Voit hyödyntää kiertoilmauunia ja paistaa kaksi pellillistä kerralla. Vaihda paistamisen puolivälissä peltien paikkoja.
  • Tarkkaile kypsymistä paiston aikana. Aika vaihtelee fileiden koon  ja määrän mukaan. Lisäksi uunien paisto-ominaisuudet ovat vaihtelevia. Kypsyyden saa tarkistettua kun tekee pienen viillon fileen paksuimpaan kohtaan, jos liha on läpikuultamatonta, on kala kypsää.
  • Lisäkkeeksi sopii sienirisotto tai  (sitruunankuorella maustettu) perunasose ja salaatti.
  • Siian tilalla voit käyttää myös kuhaa.