Väri-ilottelua porkkanoista

Kultakeramiikan Bistro keraaminen pizzakivi sopii hyvin myös tarjoiluastiaksi. Se pitää ruoan pitkään lämpimänä. Kannattaa pitää mielessä kun grillauskausi on alkamassa.

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Porkkanat ovat varsinainen silmänilo, varsinkin kun samaan ruokaan yhdistää tyypillisten oranssien lisäksi keltaisia ja violetteja porkkanoita.  Violettien porkkanoiden sisältä paljastuu vielä yllätys: ne ovatkin keskeltä oransseja. Värikkäitä porkkanoita myydään kilon pusseissa valmiina sekoituksina. Maun puolesta valitsen ehdottomasti perinteisen oranssin, jossa on makeutta ja aromia. Keltainen porkkana on kaikista miedoin ja violetti näiden välistä.

Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista.  Keltainen porkkana saa värinsä pääasiassa ksantofylleistä ja violetti antosyaaneista. Oranssin ja keltaisen väriaineet ovat rasvaliukoisia, joten ne säilyttävät värinsä hyvin kypsennettäessä. Antosyaanit ovat vesiliukoisia, joten violetti porkkana värjää punajuuren tavoin. Oranssit ja keltaiset porkkanat voi kypsentää yhdessä, mutta violetit kannattaa kypsentää erillään muista porkkanoista, etteivät kaikki värjäydy violeteiksi.

Paahdetut porkkanat

600 g erivärisiä porkkanoita
2-3 (150 g) isoa banaanisalottisipulia
2 rkl ekstra neitsyt sitruunaoliiviöljyä (Pirkka Parhaat)
1/2-1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl rosmariinia
n. 1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 100 g vuohenjuustoa (Chevrè)

  • Käsittele ensin oranssit ja keltaiset porkkanat, jotta violetit porkkanat eivät värjää niitä. Pese ja kuori porkkanat. Halkaise tai suikaloi porkkanat pitkittäin. Kuori ja lohko sipulit.
  • Sekoita laakeassa kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Pyöräytä oranssit ja keltaiset porkkanat kulhossa ja levitä ne pellille yhteen kerrokseen. Pyöräytä sipulit öljyseoksessa ja lisää ne pellille porkkanoiden viereen. Mausta samoin vielä violetit porkkanat. Lado ne leikkauspinta ylöspäin pellille, hieman erilleen muista kasviksista.  Näin violetit porkkanat säilyttävät kaksivärisyytensä. Jos ladot porkkanat pellille leikkauspinta alaspäin, violetti väri valuu alas ja oranssi keskusta värjäytyy myös violetiksi.
  • Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Nosta porkkanat tarjoiluvadille. Nyt violetit porkkanat eivät enää värjää, joten voit antaa porkkanoiden sekoittua keskenään. Murustele päälle vuohenjuusto. Paista vielä noin 5 minuuttia uunin ylätasolla, jotta vuohenjuusto hieman sulaa ja saa väriä. Koristele yrteillä. Porkkanat maistuvat sekä lämpiminä että kylmänä.