Vegekaalilaatikko MiFUsta

Sesongin kasvis, valkokaali, on nyt erityisen maukasta. Se on mehevää, nopeasti kypsyvää, edullista ja vielä ihanan monikäyttöistäkin. Kaalia on viime aikoina näkynyt paljon ruokalehdissä – ja blogeissa, usein grillattuna tai pannulla paahdettuna, jopa poltettuna. Myös savustettuja versioita kaalista olen nähnyt. Paahtaminen tuo kasviksiin kuin kasviksiin intensiivistä makua. Tähän kaalilaatikkoon paistoin kaalisuikaleita ensin kovalla lämmöllä, jotta ne saivat hieman väriä ja makua.  Jauhelihan korvasin syksyn uutuus-tuotteella MiFU paistettavalla ruokarakeella.

Kasviproteiinin lähteitä on ilmestynyt markkinoille melkein kuin sieniä sateella. Soijarouheen ja tofun jälkeen uudempia tuttavuuksia ovat vehnägluteenista tehty Seitan, pavuista tai herneistä valmistettu Tempeh, soijapavuista valmistettu Oumph ja mykoproteiinipitoinen Quorn.

Varsinainen buumi alkoi kuitenkin nyhtökaurasta, josta somen myötä tuli oikein megahitti. Nyhtökauraa ei toistaiseksi voida valmistaa niin paljon kuin sitä menisi. Minä olen onnistunut sitä kerran maistamaan. Syyskuussa markkinoille tuli suomalainen Härkis, kypsä härkäpapuvalmiste ja MiFU paistettava maitopohjainen ruokarae. Kaikki ovat erilaisia tuotteita, mikä on kuluttajan kannalta mukavaa. Nyhtökaurassa on miedon viljainen maku ja melko napakka, hieman broileria muistuttava rakenne. Härkis on oiva vaihtoehto jauhelihalle. Se on hyvä lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta sen rakenne ei hajoa muhjuksi. MIFU on valmistettu maitoproteiiinista, joten se sopii kasvissyöjille, mutta ei vegaaneille. Se muistuttaa raejuustoa ulkonäöltään, mutta kestää paistamista ja kuumennusta. Lämpimänä MiFU:n rakenne muuttuu pehmeän sitkeäksi.

Kaalilaatikko on yksi ruokasivustojen haetuimpia ohjeita. Kannatta vilkaista myös aikaisemmat kaalipostaukseni kaalipata kreikkalaisittan ja Koskenlaskijan kaalipata.

vegekaalilaatikko_2

Vegekaalilaatikko MiFU:sta
(3-4 annosta)

1 kg valkokaalia
1 iso (150 g) sipuli
2 (150 g) porkkanaa
(1 valkosipulin kynsi)
2 rkl öljyä
2-3 tl Provencen mix -yrttiseosta (timjami, rosmariini, oregano, kynteli ja salvia)
n. 1 tl suolaa
1/2 tl minttua
1/2 tl mustapippuria
1-2 dl vettä
1 rs  (330 g) MiFU Välimeren tomaatti -ruokaraetta
1 rkl siirappia
n. 1 dl (lehti)persiljaa hienonnettuna

  • Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi veitsellä. Hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkanat.
  • Paista kaalia rasvassa paistokasarissa kovalla lämmöllä, jotta se saa hieman väriä. Alenna lämpöä. Lisää sipuli, porkkana ja halutessasi hienonnettu valkosipuli. Anna niiden kuullottua.
  • Mausta yrttiseoksella, suolalla, mintulla ja mustapippurilla. Kaada joukkoon vesi.
  • Kypsennä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Sekoita joukkoon MiFU ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Viimeistele siirapilla ja (lehti)persiljalla. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Vinkki!

  • Kaalipataan ei tarvitse paljon lisätä vettä, koska näin alkusyksystä kaali on mehevää ja siitä irtoaa runsaasti nestettä. Jos teet padan myöhemmin syksyllä tai talvella, lisää pataan vettä tarpeen mukaan. Kypsennysaika on myös silloin pidempi, noin 45 minuuttia.
  • MiFUn tilalla voit käyttää Härkistä.

vegekaalilaatikko_1