Tätä pullaa ei tarvitse santsata, yksi riittää, sen lupaan! Leivoin nimittäin taikinasta yhden jättimäisen kierrepullan ja paistoin sen valurautapannulla. Tuloksena oli mehevän kostea, hieman bostonpullaa muistuttava iso kierrepulla. Minulla oli ajatuksena kuorruttaa koko komeus spinny pullien tapaan tuorejuustokuorrutteella, mutta se jäi ajatusasteelle. Lisään kuorrutteen ohjeen vinkkeihin. Pulla on parasta, ainakin minun mielestäni.

Jättipulla tuli leivottua loppukesällä mökillä, jossa keksin valurautapannuidean. Siellä kun ei ollut sopivaa vuokaa. Tämä selittää myös taustan vihreyden.
Kierrepulla
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1/2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Täyte
n. 70 g voita
n. 1/2-1 dl (fariini)sokeria
2-3 tl kanelia
Pinnalle
1/2 kananmunaa
raesokeria tai
tuorejuustokuorrutus vinkeistä
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon muna. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja kimmoisaa eli siihen on muodostunut hyvä sitko. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
- Nujerra taikinasta ilmakuplat pöydällä. Kauli levy suorakaiteen muotoiseksi, noin 25 x 40 cm levyksi.
- Lämmitä valurautainen paistinpannu kuumalla vedellä, kuivaa ja voitele se voilla.
- Sekoita pehmeä voi, fariinisokeri ja kaneli keskenään. Levitä seos levylle. Leikkaa levy pitkittäin noin 6 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Rullaa yksi suikale löysälle rullalle ja jatka perään loput suikaleet. Voit myös kieputtaa suikaleet suoraan pannuun.
- Kohota pullaa liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Voitele kohonneet pullat munalla. Ripottele päälle raesokeria halutessasi. Jos kuorrutat pullan paiston jälkeen, jätä raesokeri pois.
- Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se näyttää tummuvan liikaa.
- Kuorruta hieman jäähtynyt pulla halutessasi, leikkaa sektoreiksi ja nauti.
Vinkki!
- Voit paistaa pullan myös irtopohjavuoassa paistinpannun sijaan.
- Korvapuustit muuntuvat maidottomiksi kun käytät nesteenä kaurajuomaa ja rasvana maidotonta margariinia. Lisäksi jos jätät taikinasta kananmunan pois ja voitelet pullat kohotuksen jälkeen sokeri-vedellä saat korvapuusteista vegaaneille sopivia. Sokerin ja veden suhde on 2:1. Kiehauta seos ja anna hieman jäähtyä ennen voitelua.
- Jos voitelukananmuna ei näytä riittävän kaikkien pullien voiteluun, sekoita kananmunan joukkoon noin 1 tl vettä.
- Kuorruta pulla tuorejuustokuorrutteella. Sekoita 50 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 rkl pehmeää voita, 1/2 tl vaniljasokeria, n. 1/2 dl tomusokeria ja 1 rkl maitoa keskenään. Älä vatkaa seosta. Valuta kuorrutus haaleaksi jäähtyneen pullan päälle.
- Voit koristella pullan myös perinteisellä tomusokeri-vesiseoksella.
Eino J. (maallikkona)
hieno suoritus + + toi lämpimiä muistoja.
Entisaikaan kuvan valurautapannua on käytetty leipomisessa enemmänkin, saimme ’50-luvulla pannussa paistetun bostonkakun – sen missä rulla ovat pätkitty ja palat asetettu vierekkäin pystyyn – mustikkainen oli – minkä vuoksi nykyisinkin pidän mustikkaa sisältävistä pitkoista (korvapuusteista).
Leena Korkalainen
Hei Eino J! Kiitos kommentistasi. Ennen olemassa olevia astioita on käytetty monipuolisesti. Valurautapannu on mielestäni käyttöominaisuuksiltaan pannujen aatelia. Mitä enemmän sitä käyttää, sitä parempana se säilyy. Jo pelkkä ajatus mustikkabostonkakusta saa veden kielelle.
Eino J. (maallikkona)
ja päivällä tavoitin kahvilassa tuoreen mustikkapullan. Muistin postauksesi ja katse osui aivan sattumalta … ja sorruin pulakahveihin