Ay-liike kuppaa valtiolta verorahoja

Yksikään vuokra-asuntoyhtiö VVO Oyj:n hallituksessa istuva ammattiyhdistysjohtaja ei suostunut kommentoimaan Yleisradiolle uutista, jossa kerrottiin, kuinka VVO on maksanut ay-liikkeelle viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa osinkoja.

Hyvä tietysti, että joku yritys menestyy. Ongelmallisempaa on se, että näistä osingoista ei makseta sentin senttiä veroja, koska ammattiyhdistysliikkeen ei ”yleishyödyllisenä” yhdistyksenä tarvitse veroja maksaa.
Vaikka samaan aikaan näyttää siltä, että ammattiyhdistysliikkeen toiminnan hyödyllisyys ei koidu kaikkia ihmisiä tai yhteiskuntaa kohtaan vaan sitä itseään. Mutta ehkä vielä ongelmallisempaa on pohtia sitä, mistä nuo osinkovarat ovat kertyneet: ne ovat seurausta siitä, että VVO on nostanut vuokriaan paikoin huimasti, vaikka elämme alhaisten lainakorkojen ja matalan kustannusnousun aikaa.

Miksikö tämä on ongelmallista? Siksi, ettei ole sellaista irtisanomisuutista, jonka jälkeen koko ay-liike ei nostaisi päätään ja huomauttelisi suureen ääneen, kuinka omistajien ahneus on täysin kohtuutonta. Kuinka pienet ihmiset ja työläiset joutuvat kärsimään, kun mikään tuotto ei riitä, vaan pulliaisten selkänahoista raavitaan kaikki irti lähtevä ja vähän enemmänkin.
Mutta entä kun ammattiyhdistysliike on itse omistajana? Yhtäkkiä on toinen ääni kellossa. Tai ei ole ääntä ollenkaan: ay-johtajia ilmeisesti hävettää niin paljon sanojensa ja tekojensa ristiriita, että he eivät kehtaa edes vastata toimittajien puheluihin. Nyt ei puhuta siitä, että pienituloisten asemaa ei saa kurjistaa eikä liian korkeiden voittoprosenttien kohtuuttomuudesta.

VVO on nimittäin toiminut kuin normaali yritys. Se on nostanut hintojaan niin paljon kuin suinkin on pystynyt. Joissakin kohteissa vuokrankorotukset ovat olleet toistasataa prosenttia. Kaikille asukkaille korotus ei tarkoita välttämättä maailmanloppua, mutta yhteiskunnalle näillä korotuksilla on suuret seuraukset.
Moni VVO:n asukas on asumistuen saaja. Kun vuokrat nousevat, kohoavat myös asumistuet sekä mahdollisesti muutkin tuet, joilla huolehditaan, että asumismenojen jälkeen käteen jää säällinen perustulo. Eli välillisesti ay-liike käyttää yhtiötään pumpatakseen valtiolta itselleen voittoja. Joista se ei siis maksa veroja.

Vasta elokuussa VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen lausui, että ”Olemme halunneet hinnoitella niin, että meillä asutaan pitkään. Olemme pystyneet pitämään maltillisen vuokrakehityksen.” Mutta ei vuokralaisten pitkäaikaisuus selitä mitenkään sitä, että yrityksen voittokate liikevaihdosta on yli 50 prosenttia – viime neljänneksellä 75 prosenttia.

Sanonpahan vaan sen, että jos oltaisiin tasapuolisen oikeudenmukaisia, niin jokainen osingonsaaja maksaisi veroja voitoistaan.

Kommentit

 • Kaitsu71

  Konsernilainalla vastaava onnistuu yrityksissä. Ei ole Amerikantemppu. Se on kauaskantoista verosuunnittelua. Siitä ei ole mitään meteliä nostettu. Tiedän että porvari haluaa romuttaa liitot ja sopia palkoista kuin huutomiehillä. Aamulla jonoon ja katsotaan kenelle on hommaa. Monet hyvin koulutetut ovat duunarien penskoja, joilla ei olisi ihannoimallaan politiikalla ollut aikoinaan mahdollista käydä yliopistoja. Vanhemmat olisi nälkäpalkalla painaneet kolmea työtä ja raha juuri riittänyt kortteeriin ja perunoihin.

  Kärjistän tarkoituksella toiseen suuntaan myös.

 • Tavallinen eläkeläinen

  Siis miksi jotkut saavat osinkonsa ilman verotusta? Yleishyödyllisyys on suuri vitsi, kun on kyse ay-liikkeestä.

  • Osmo putkonen

   Verottomuus on lainsäätäjien tahto, lain tulkitsijoidenkin tässä tapauksessa. Hjallis on yksi lainsäätäjistämme. Vitsi ei ole ay-lìikkeen yleishyödyllisyys sinällään. Vitsiksi se tulee, kun yleishyödyllisiä, kohtuuhintaiseen asumiseen tarkoitettuja varoja (ARR-rahat, asumistuet…) ay-liike saa käyttää kovahintaiseen vuokrabisnekseen ja esim. Metallin pj, kiinteistöpatruuna Aalto ei huomaa ollenkaan moitittavaa siinä, että hänen johtamansa VVO perii reippaasti isompia vuokria Mtallin jäsenvuokralaisiltaan kuin moni muu yleishyödyllinen vuokranantaja, esim.Helsingin kaupungin vuokratalot. Puhtaasta vuokrabisneksestä hän ei saata kuvitella mitenkään veroja perittäväksi, kun (tai siis vaikka) kyse on ay-liikkeen omien jäsentensäkin kuppaamisesta. Vetoamisensa kovan rahan asuntotuotantoon monin osin ei ole oikein miehen puhetta, kun otetaan huomioon millä varoilla tuo tuotanto on alun perin mahdollistettu… tai vaikkapa huomattaisiin ML:n rooli metallimiesten edunajajana.

 • Pekka Pietilä

  Yleishyödyllisyys on omistamisen kohdalla yleishyödyttömyyttä, kas kun markkinat vääristyvät ja ammattiyhdistysliike toimii kurjiistajana ja porvarit pääsee lomalle kurjistajan puuhasta. Hyvä, hyvä SAK, niin sitä pitää kurjistaa!

 • Vesper

  Toivottavasti ei ruveta hakemaan lisää ,tätä yleishyödyllistä etua. Melkein kaikista löytyy varmaan porsaanreikä ,ainakin hetkellisesti millä voidaan hyödyntää omaa etua. Surullista että juuri ne jotka ajavat kansalaisten etua eniten ,ovat esimerkkejä muille. Minusta pitäisi selvittää ,tämä yhteiskunnan hyväksikäyttö ja antaa hyvä korvaus sille ,ketä tämän herrojen ja narrien leikkikehän puhdistaa. Voittajia on ainoastaan veron maksuajat.

 • Jukka N

  Markkinataloudessa kaikki tuotteet yritetään myydä parhaseen markkinahintaan , onko kukaan miettinyt mitä tapahtuisi vuokra-asunto markkinoilla jos VVO hinnoittelisi asuntonsa todellisten kustannusten ja kohtullisen voittomarginaalin mukaan ? Romahtaisiko vuokra-asuntojen hinnat vai miten asunto markkinat reagoisi tähän? Olisiko Suomi täynnä vihaisia yksityisiä asunto sijoittajia vedoten epäreiluun kilpailuun ?

 • Clou

  Kannattaa myös katsoa kenen taskuihin nämä vuokratuotoista syntyvistä voittovaroista jaettavat osingot jaetaan. Eli kannattaa katsoa liittohalitusten jäsenten ja liittopomojen vuosiansioita. Nämä rahat kun eivät palaudu jäsenistölle vaan pomot elävät rahoilla herroiksi. SAK:n solidaarisuutta heikompia kohtaan.

 • Jiitee

  Mites yritystuet? Eikö siinä ole varsinainen kuppausten kuppaus?
  BTW, yhdistysten kirjanpito on ”avoin”, joka tässä VVO- kuviossakin on jo monelta taholta todettu, mutta ilmeisesti Harry- boylla on todella valikoiva lukuhäiriö tai ymmärrys. SAK on ollu Harrylle ikävä joskus ja nyt kansanedustajana kokee koston koittaeen.
  …mmites EK :n omituiset jja kytkökset yms, miksei niitä nosteta esille, vai väittää joku tervelamppuinen, että niitä ei ole!?!

 • Pikkukapitalisti

  Uskomatonta sikailua. Edes pahimmat kapitalistit eivät ihan tuohon pysty, eikä useimmat kehtaisikaan. Sosialistinen maailmankatsomus ja rahanahneus kulkevat usein miten käsi kädessä. Tuota ei voi puolustella – ei sitten millään.

 • JYRÄYS

  Kyllä minä haluaisin..että Mr,Harkimo kertoisi myös EK:n kuviot,,,kun kerran näin hyvin on vieraan leirin asioista selvillä…?

 • joopajoo

  AY-maksujen verovähennysoikeuden voisi ainakin poistaa. Yleishyödyllisyys on suuri vitsi.

Kommentointi on suljettu.