Elämme epävakaita aikoja

Lähiaikoina on luvassa ennustamattomia poliittisia myllerryksiä. Suhtautuminen Euroopan unioniin ja maahanmuuttoon ovat niitä painekanavia, joiden kautta maailma nyt lähialueillamme ja täällä Suomessa myllertyy.
Mennään ensin Ranskaan. Tänään alkavat presidentinvaalit voivat päättyä populistisen rintaman Marie Le Penin voittoon – tai jopa vasempaakin vasemman laidan edustajan, Jean-Luc Melenchonin yllätyskiriin presidentiksi asti.
Kävi kummin vain, on varmaa, että Euroopan unioni joutuu taas uuden kriisin eteen – vaikka Brexitiä ei ole vielä edes saatu alkuun. Yhtenäinen ja järkevä maahantulopolitiikka tulee entistä vaikeammaksi.

Samalla tavalla maahanmuuttopolitiikka ja EU ovat välittäjäaineita kotimaamme poliittisen kentän muutoksissa.
Perussuomalaisten puheenjohtajavaali lähestyy. Sampo Terhon voitto ei ole mitenkään vielä kirkossa kuulutettu. Jussi Halla-aho sai tuplasti enemmän kunnallisvaaliääniä kuin Terho. Terho on huomannut tämän tietysti, ja alkanut puhua yhä kriittisemmin maahanmuutosta ja EU:sta – nyt hän on väläytellyt jopa kansanäänestystä unioniin kuulumisesta. Se on tietysti aivan älytön ajatus, mutta kuuluu poliittiseen retoriikkaan.

Veikkaan, että Halla-aho voittaa kuitenkin kisan. Puolueen kannatuksen putoaminen kymmenellä prosenttiyksiköllä kertoo, että nykylinja ei kelpaa.
Siihen päälle perussuomalaisten tapa, jossa puheenjohtaja äänestetään puoluekokouksen osallistujien kesken – näiden syiden vuoksi uskon, että Sampo Terho jää lopulta kakkoseksi.
Se taas tietää perussuomalaisten muuttuvan yhä hankalammaksi hallituskumppaniksi.
Joten ei taida löytyä oraakkelia, joka osaisi arvata kotimaan poliittisia tapahtumia. Nähtäväksi jää, kuten pääkirjoitustoimittajat aina sanovat.

Se on varmaa, että puheenjohtajakisa näkyy jo tulevassa budjettiriihessä.
Ennustan, että mitään järkeviä päätöksiä  siellä ei saada aikaan.
Kannustinloukkuja pitäisi purkaa, mutta Soini tekee kaikkensa torpatakseen äänestäjiensä kannalta vähänkin ikävät päätökset. Tällä hän tasoittaa tietä Terholle – Soini ei halua Terhon joutuvan huonoon valoon puheenjohtajaäänestyksen alla.
Tulevaisuudesta ei tiedä, mutta politiikan penkkiurheilijoilla ei tule olemaan tylsää.

Kommentit

 • Karhia

  Bexit alkaa näyttää yhä järkevämmältä mitä enemmän aikaa kuluu. EU:n ja Turkin väliset suhteet ovat mitä ovat eikä tarvinne kovin kauaa odottaa sitä hetkeä jolloin Turkki avaa hanat.

  Ranska äänestää miten äänestää ja yksi asia on varma. Brysselin komission tukena on vain Saksa seuraajineen, joihin Suomikin kuuluu.

  Perussuomalaiset taitavat olla ainoita, jotka pitävät maahanmuuttokeskustelun otsikoissa. Seuraaviin eduskuntavaaleihin mentäessä asia on jo sen verran kriisiytynyt, että menestystä tulee.

  Siitä olen samaa mieltä, että Halla-aho menestyy.

 • Faidros.

  Hyvä analyysi blogistilta.
  PS ajautuu täysin marginaaliin jos se ei ole vaihtoehto EU-konsensukselle.
  Terho on, vaik’ei sitä halua tunnustaa, Soinin takinkääntöpolitiikan jatkaja.
  Jussi Halla-aho on puolueen tulevaisuus, tai sitten on vaipuminen alle 4%, ei takiaispuolueeksi, vaan unohduspuolueeksi.
  Toivottavasti Timo Soini saa jonkun suurlähettilään viran, ettei jää ”väyryseksi” PS:n pakkiin.

Kommentointi on suljettu.