Huippujoukkueiden ulkomainen omistus on maailmalla arkea

Kiekkokevät vaikuttaa mainiolta: Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit ovat parhaillaan käynnissä. Tamperelaisjoukkueet keräävät hallin täyteen ja kiekkohuuma on kova. HIFK ja TPS on myös katsojia keräävä taistelupari.
Itse asiassa kaikki pudotuspeliparit ovat kiinnostavia – ja hyvä niin! Se on hienoa suomalaiselle jääkiekolle ja todistaa liigan kiinnostavuutta. Siitä olen iloinen.
Sitä vastoin en voi ymmärtää sitä jatkuvaa kritiikkiä, jota Jokerit joukkueena saa. Vaikuttaa siltä kuin joukkueesta ja sen toiminnasta ei löytyisi mitään hyvää. Milloin emme saisi pelata kansainvälisessä jääkiekkoliigassa ja milloin taas ongelma on se, että joukkue tekee taloudellista tappiota.
Miksi se häiritsee ihmisiä? Teemme kyllä isot tappiot, mutta pidämme huolen, että ne katetaan joka vuosi. Joukkueen taustalla olevan yhtiön oma pääoma on kunnossa.
En ymmärrä miksi se häiritsee kaikkia niin suunnattomasti – tulee jopa semmoinen tunne, että se olisi jotenkin väärin.

Rohkenen kuitenkin muistuttaa, että suurimman osan Jokereiden 26 miljoonan euron vuosibudjetista saa valtio. Työllistämme 80 henkilöä ja maksamme tuloveroa sekä liikevaihtoveroa yhteensä noin 13 miljoonaa euroa vuodessa. Eli esimerkiksi 8 vuoden aikana valtio saa melkein 100 miljoonaa verotuloja. Sen ei ainakaan luulisi häiritsevän ketään.
Sen lisäksi ottelutapahtumat työllistävät lisäksi noin 100 ihmistä ja mikä tärkeintä: tarjoamme kymmenille tuhansille ihmisille hyvää viihdettä. Jokereilla on Pohjoismaiden suurimmat katsojaluvut – eli Jokerit kiinnostaa.

Toisekseen on ehkä hyvä muistaa, että Jokerit ei ole huippujoukkueena mikään poikkeus omistuksensa puolesta.
Muiden maiden kansallisissa liigoissa ulkomaalainen omistus on arkea. Englannin premier-liigassa on 20 joukkuetta. Niistä vain neljän omistuspohja on saarivaltakunnassa Englannissa ja Walesissa.
Vahvasti venäläisomistuksessa on Chelsea, West Bromwich taas on kiinalaisilla. Arsenal, Bournemouth, Everton, Hull ja Manchester nojaavat rahoitukseltaan ja omistukseltaan Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.
Kaikissa suurissa liigoissa monet seurat tekevät suuria tappioita, joskus jopa satoja miljoonia. Se ei ole ongelma niin kauan kuin joku niitä rahoittaa.
Ei Jokeritkaan pystyisi pelamaan KHL:ssä ilman ulkopuolista rahoitusta. Me olemme urheilussa mukana, yritämme menestyä siinä niin hyvin kuin mahdollista. Me emme tee politiikkaa, mutta yritämme olla sillanrakentajia näinä vaikeina aikoina.

Kommentit

  • Flyboy

    Todennäköisesti ihmisiä vaivaa se vääryys sen vuoksi, että kyseessä on kaikissa tapauksissa rahanpesu.

  • Mustamies

    Hyvä se Jalliksen puhua ja kirjoitella, kun Veikkaus Oy on antanut hänelle hyväpalakkasen työpaikan ja rahhaa hän sai Valtion kassasta avustuksena Jokereille !
    Itä-naapurin pojat voivat käävvä myös Suomessa pesemässä ruplia.

Kommentointi on suljettu.