Huomioita Kuopion torilta

Vaikka olen syntyperäinen helsinkiläinen, Kuopiolla on aina ollut erityinen paikka sydämessäni. Sinne on aina mukava tulla, koska mieleen tulvivat hyvät muistot.
Pikkupoikana vietin hiihtolomat Sorsakoskella. Silloin kävimme hyppimässä Leppävirran hyppyrimäessä ja isoisä vei Puijon torniin syömään. Se oli pikkunaskalille kokemus, sillä se oli Suomen ensimmäinen pyörivä ravintola.
Sen lisäksi meillä on ollut Tahkovuorella mökki monta kymmentä vuotta.
Kuopioon sijoittui myös muutaman vuoden takainen projekti, jossa valmistettiin näköiskappale purjeveneestä, jolla kirjailija Juhani Aho teki sisävesipurjehduksen ja sen innoittamana kirjoitti teoksensa Lastuja, jossa kerrotaan purjehdusmatkasta Lauritsalasta Iisalmeen pitkin Saimaan aaltoja.
Edesmennyt sukulaiseni lainasi tuolloin kyseisen veneen Aholle.
Viimeisin siteeni Kuopioon on Saana-projekti, jossa olen mukana toteuttamassa uutta matkailukeskusta. Se on hieno projekti Kuopiolle.

Koska Kuopio on minulle rakas, oli luonnollista, että ensimmäinen Liike Nyt -tapahtuma järjestettiin Kuopion torilla.
Siellä tapasin ison määrän ihmisiä ja arvatkaapa, mikä oli kaikilla heillä mielessä? Hiukan yllättäenkin sote-uudistus – ja nimenomaan sen vastustaminen. Yksikään ei tullut sanomaan, että minun pitäisi äänestää uudistuksen puolesta.
Jäin miettimään, että tietävätköhän täältä eduskuntaan äänestetyt kuusi keskustan kansanedustajaa – ministeri Vehviläinen etunenässä – mitä kansa heidän alueellaan ajattelee?
Vai onko niin, että heille on ihan sama mitä kansa ajattelee? Samaa voisi kysyä kahdelta kokoomuksen paikalliselta edustajalta.

Ihmisiä kannattaisi kuunnella, vaikka sotea on vaikea selittää kaikkine kapitaatiomalleineen – ja vaikeaa se on etenkin siksi, että koko asia on vielä kesken ja maakuntavaalit haluttaisiin pitää jo ihan kohta vaikka näyttää vaikealta, että ne ehditään säällisesti järjestää tässä ajassa.
En kirjoittaisi tästä taas, jollei kaikkialla missä kuljen ja omassa sähköpostissani olisi niin paljon sote-uudistuksen kritiikkiä. Onko todella niin, että kansaa ei tässä asiassa tarvitse kuunnella?
On yhä vaikeampaa kuvitella, että äänestäisin sote-uudistuksen puolesta – ja nyt vielä vähemmän, kun yritetään ostaa kristillisiltä ääniä.

Kritiikistä huolimatta toritapahtuma oli leppoisa ja kannustava, suorastaan lupsakka! Viihdyin hyvin ja lopuksi kävin tapaamassa Iivo Niskasta, jolla oli viisi tuntia meidän jälkeemme tulossa torille iso kansanjuhla. Tekeillä oli iso lava, kultamitalivoittajan arvon mukainen. Onnea vielä Iivolle!
Näillä fiiliksillä oli mukava palata kotiin.

Kommentit

 • Mirjami

  Hienoa, että Hjallis on saanut kosketuksen savolaisuuteen jo lapsena. Hieman ehdinkin jo ihmetellä, miksi hän kirjoittaa kolumniaan keskustan äänenekannattaja Savon Sanomissa!
  Onneksi Suomi ei ole vain pääkaupunkiseutu. Maassamme on paljon elinkelpoisia ja maisemallisesti arvokkaita asuinalueita, joita on hyvä tuoda julkisuuteen. Itse syntyperäisenä leppävirtalaisena, arvostan sitä, että Hjallis on löytänyt kauniin ja sisältörikkaan maaseudun, jossa oli hyvä kasvaa ja imeä maanvoimaa selviytyäkseen tulevista koettelemuksista. LiikeNyt heräteltkööt myös savolaisen ’aatelin’ tunnustamaan tosiasiat. Demokratia takaisin kansalle.

 • Lari

  Tässä kaikessa pitää nähdä uusien mahdollisuuksien siemensäkki. Yhdessä yli puolue-, ikä-, aate- ja etujärjestörajojen toimien. Vaikka monesta asiasta oltaisiinkin täysin eri mieltä.

  Voisiko oikeusvaltion perustan korjaaminen olla Liike Nyt-toimijoiden menestyksen perusta?

  Kansanedustaja Harkimohan on tuonut ansiokkaasti esille; muun muassa kirjallisesti ja suljetusti toimivaan vakuutuslääkäri- ja vakuutusoikeusjärjestelmän kafkamaisuuksia sekä vaatinut niihin pikaisia korjauksia.

  Tässä tilannekuvakatsaus noin yhden miljoonan äänestäjäpotentiaali Suomessa:

  ”Liike Nyt”
  Julkaistu huhtikuu 26, 2018

  ”Näin kirjoitti 11.12.2017 kokoomus – leirin puoluelehti Verkkouutiset vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon sanoneen: ”Martin Luther Kingin sanoin pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.”

  Joten elämme erittäin mielenkiintoisia aikoja.

  Helsingin Sanomien tuoreimman ja totuusleikkuroitujen gallup-lukujen valossa; kaikki on vielä seuraavan hallituskokoonpanon suhteen auki. Pääministeripuolue keskustan todellinen kannatus on alle 10 prosenttia. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on alle 25 prosenttia!”

  Lue lisää Suomi 2017 – blogista:
  https://suomi2017.wordpress.com/2018/04/26/liike-nyt/

 • Jouko A

  Kyllä Harry teki oikeen kun perust ”Nyt-liikkeen”, aikaisemmin kokkoomuskin esitellyt ihteensä, että hyö on mukamas ”työväenpuolue”.
  Onneksi sen esittäjä män Brysseliin, olokoon siellä vaikka loppu-ikänsä, harvalla savolaisella on häntä ikävä.
  Minä ja mummeli ollaan sammaa mieltä, oli hyvä-juttu, kiitos Harrylle, kun kävit Kuopion torilla !

 • Kristus mitä pelleporukkaa Hallituksessa

  Yläsavolaiset kokoomus ja kepu kansanedustajapellet ovat järjestäneet meille samanlaiset kustannuserät kuin mitä Eksotesta kerrotaan tänään uutisissa.
  Idioottimaisen Sotekeskityksen takia operatiot yliopistolliseen, vaikka voitas leikata lähempänä.
  Savolaisetkin ovat näemmä tyhmintä eurooppalaista väestönosaa kun ei suitsita Soten ja Kysin hallintoporukoita….
  Kuuntele 30sek kohdalta.
  https://areena.yle.fi/1-4398529
  Sipiläkin valehteli kun kertoi että Kys päätti, toki se päätti kun Soten keskittämiasetus siihen antoi valtuudet….syylliset ovat Arkadianmäellä ja lakeijat KYSissä…..

 • Arja Hakala

  Jee! Harkimo teki merkityksellisen liikkeen eroamalla KOKOOMUKSESTA.
  Mitä tulee Suomen hallitukseen ja eduskuntaan, siellä vatvotaan ja vellotaan asioita, muttei päätöksen tekijöiksi juuri kukaan halua.
  Missä siellä on yhteishenki on? Ei se näy ainakaan eduskunnan kyselytunnilla.

  Mitäpä soteakaan äänestämään ja ottamaan kantaa, kun ei ymmärrä sisältöä miten se käytännössä toteutuu kuopiolaisen kohalla.
  Mutta kuitenkin Sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat jokaiselle kuntalaiselle.

 • vode

  moi. oletko sinä ite Arja. Voitto täällä. ota yhteyttä jos kiinnostaa

Kommentointi on suljettu.