Isompaa silmään

Olin puhumassa eilen Kuopion alueen brändiseminaarissa otsikolla ”Yrittäjäasenne myyntityössä”. Olen ollut yrittäjänä viimeiset 40 vuotta ja tälläkin hetkellä minulla on joitakin yrityksiä, jotka joko omistan kokonaan tai olen osaomistajana.
Mielestäni ei ole kenenkään helppoa tietää, onko nykyinen yritys tai palkkatyö sopiva tai merkityksellinen juttu.
Itselleni yksi tärkeimmistä mittareista on se tunnelma, johon aamuisin herää. Haluanko nousta sängystä ollenkaan vai olenko päin vastoin nousemassa innoissani uuteen päivään? Nimittäin jos intoa ei ole, silloin ei ole tuloksiakaan. Menestystä ei tule, jos ei panosta täysillä siihen mitä tekee. Eikä sellainen onnistu ilman intohimoa.
Voi kuulostaa rajulta, mutta ajattelen, että joka päivä ja joka hetki pitää pystyä antamaan kaikkensa. Se on fakta. Ilman sitä yrittäjyyden vapaudet eivät toteudu ja ilman sitä yrittäjyyden riskit ovat paljon lähempänä toteutumista.

Mikä synnyttää intohimoa? Rahako? Tavallaan: ilman sitä ei yritys menesty.
Raha on menestymisen mittari, mutta ei ollenkaan välttämättä itseisarvo yrittäjälle. Pelkän rahan perässä juoksevat hyytyvät ennen pitkää. Mutta raha on yritykselle elintärkeää – ilman sitä yritystä ei pysty kehittämään eikä kasvattamaan.
Suomessa on kyllä paljon hyvää yrittäjäasennetta – sellaista, jossa halutaan laittaa oma kioski pystyyn ja elättää sillä itsensä. Mutta Suomessa on ongelma, että suuri osa yrittäjistä on tyytyväisiä olemassa olevaan.
Kasvun hakeminen tuntuu jostain syystä liian pelottavalta, että siitä tehtäisiin olennainen osa yrityksen strategiaa.

Mutta me tarvitsisimme nimenomaan kasvavia yrityksiä. Se askel on erittäin tärkeätä maallemme.
Mutta täällä vallitsee jotenkin masentunut ilmapiiri. Pessimismiä on ilmassa, koska mistään suunnalta ei tule uutisia, jotka osoittaisivat sen minkä tutkimuksetkin tietävät – ei Suomen kilpailukyky niin huono ole, että täällä yrityksen kasvattaminen olisi mahdotonta.
Suomessakin on ihan tarpeeksi ihmisiä, jotka hiihtävät puolilla valoilla, eivät ikinä saavuta mitään ja käyttävät aikansa menestyjien haukkumiseen. Heidät voimme jättää kitisemään.

Vaikka hallitus ei voi muuttaa maan ilmapiiriä eikä synnyttää yrityksiä, maamme hallitus on psykologisesti yhdessä avainasemassa.
Olisi yleisen ilmapiirin kannalta tärkeää, että saisimme yhteiskuntasopimuksen ja paikallisen sopimuksen käsittävän paketin kasaan. Jos edes ne eivät onnistu, niin synkkenee ilmapiiri entisestään.
Sopimusta ei kuitenkaan kannata tehdä millä hinnalla hyvänsä – jos paikallinen sopiminen ei sisällä palkkajoustoa, sillä ei ole mitään merkitystä ja sen voi jättää tekemättä. Ilman sitä sopimus ei auta tuottavuuden kasvua millään tavalla. Minä en ainakaan tule seisomaan semmoisen sopimuksen takana.
Yrittäjyys on hieno asia, mutta nyt on se hetki että se tarvitsee uuden vaihteen, jotta yrittäjät alkaisivat uskoa itseensä vielä enemmän – laajentamalla toimintaa ja palkkaamalla uusia ihmisiä.
Jos minkäänlaisia sopimuksia ei synny politiikan ylätasolla, valuu Suomi yhä syvemmälle eikä uusia hyviä kauppasopimuksia synny myöskään yrityksissä. Kuka ottaa siitä vastuun?

Kirjoittaja Hjallis Harkimo on kansanedustaja (kok.) ja liikemies.

Kommentit

 • uouol

  Hjallis on paljolti oikeassa. Suuri syy tähän olotilaan on juuri Kokoomus joka jatkuvasti lietsoo negatiivisuutta ja sen perusteella lisävaatimuksia ja etuja juuri sille osalle ihmisiä ja yrittäjiä joilla menee hyvin.
  Nobel palkittu taloustieteilijä sanoo että verotus ei ole este yrittämiselle, tätä vastaan Kokoomus eturivissä kapinoi luoden epävärmuutta.

 • Jari Holopainen

  Minä taas luulen, että suurin este Suomessa ovat yrittäjien eläkemaksut. Yrittäjä laitetaan maksamaan eläkettä heti, vaikka ei olisi tehnyt tuntiakaan työtä. Eläkemaksu voisi olla vapaaehtoinen.

  Eikö yrittämisen tarkoitus olisi yrittää työllistyä, ei maksaa eläkkeitä?

  Mielestäni eläkkeet voisivat olla kaikille saman suuruiset – niiden ei tulisi riippua ansioista. Jos yrittäjä tai virkamies haluaa parempaa eläketurvaa, sen jokainen voisi vakuuttaa mieleisekseen.

 • Hiilikala

  Äläpä viitsi haukkua ihmisiä ”puolivalo”-ihmisiksi. Olet itse ainainen jahrustaja ja negatiivisen ajattelun jakaja. Keskity vaihteeksi positiivisen kertomiseen. Sitä kuuluu monista Suomen yrityksistä.

Kommentointi on suljettu.