Juhan ja Alexin kanssa kulissien takana

Olen aina elänyt politiikan liepeillä, mutta sen sijaan että olisin itse osallistunut siihen, olen tutustunut siihen asioiden ja ihmisten kautta. Esimerkiksi vuonna 2014 aloin järjestellä pääministeri Alexander Stubbin ja silloisen oppositiojohtaja Juha Sipilän tapaamista, muistaakseni Alexin pyynnöstä. Hehän eivät tunteneet toisiaan kovin hyvin. Kutsuin sitten molemmat syömään mun luokse.
Se toteutui tammikuun alussa – muistan sen hyvin, koska jouduin jättämään väliin matkan Winnipegiin, missä Teemu Selänteen uraa kunnioitettiin nostamalla hänen pelipaitansa hallin kattoon. Enhän mä voinut lähteä, kun se sattui olemaan päivä, joka sopi Alexille ja Sipilälle. Siellä me juttelimme kaikenlaista tulevaisuudesta. Ei mitään salaista tai kummallista sinänsä. Kaikille taisi käydä kuitenkin selväksi, ettei Alexilla ja Sipilällä ollut mitään ihmeellisiä linjaeroja ja niiden ajatukset kohtasivat monissa asioissa.

Jo silloin mietin, että julkisuudesta saa helposti sellaisen kuvan, että eri puolueiden ihmiset elävät omissa poteroissaan ja maailmoissaan ja kohtaavat toisensa vain virallisissa kokouksissa. Kyllähän yhteiset linjat yleensä haetaan tuollaisissa yksityisissä tapaamisissa.
Mitä en silloin täysin tajunnut oli se, että nämä muutamat ihmiset voivat tapaamisissaan todella päättää Suomen asioista pienellä porukalla, eikä esimerkiksi kansanedustajilla ole siihen mitään sanomista.
Tällaiset huomiot saivat minut kirjoittamaan maanantaina ilmestyvän kirjan – jossa tuokin tarina on – ja kokoamaan ajatuksiani politiikan muutostarpeista ja vähän elämästä muutenkin. Siinä kuvaan viime vuosien ja etenkin viime kuukausien politiikan tapahtumia omasta näkökulmastani, kerron Liike Nytin synnystä ja siitä, minkälaisia uhkailuja sain, kun erosin kokoomuksesta.

Muistelen muun muassa sitä, kun Stubb soitti ja kutsui Kesärantaan puhumaan mahdollisesta ehdokkuudestani. Stubb sanoi, että eikö olisikin hienoa, jos kulttuuriministerin salkku tulisi kokoomukselle, että sehän sopisi mulle hyvin. Mä puolestani sanoin, että haluan olla mukana hallitusneuvotteluissa. Ei se mennyt sitten niin, eikä Alex koskaan palannut näihin puheisiin sitten vaalien jälkeen. Sen kuulin kyllä, että Alex oli sanonut isälleen, joka oli kertonut Kummolalle, joka sitten kertoi mulle, että Alex ei halunnut mua kulttuuriministeriksi, kun siihen yhdistettiin hallitusneuvotteluissa myös opetusministerin salkku. Ehkä se oli mulle sitten liian painava salkku Alexin mielestä, mutta aikamoista kiertotietä sekin viesti tuli!

Kommentit

 • Joni Tikka

  Luulitko todella, että Kokoomus halusi sinut puolueeseen älysi takia eikä pelkästään tuomaan ääniä? Ja kai nyt tyhmempikin tietää, että pienessä piirissähän ne kaikki päätökset tehdään ja loput on nappia painavaa karjaa. Ja samaa tanssia tanssitaan muuallakin…

 • Jeppe

  Hjalliksella ei pysy nyt ihan faktat hallussa. Winnipeg ei ole jäädyttänyt Teemun paitaa

 • toiset tekee toiset ei

  Saivartelijoille on aina tilaa. Anaheimissa matsissa Winnipegia vastaa.

 • Suomalainen

  Rolliakka, rämppäkello, piu, pau pou. Näin lapsuudessani poikaporukoissa oli tapana sanoa kaverista, joka juoksi äitinsä hameenhelmoihin kertomaan, jos joku teki hänelle jekun.
  Äitii… !

  Onhan se täytynyt Hjallista harmittaa, kun ei ole päässyt katsomaan jonkun pelaajan paidan nostoa jäähallin kattoon. Oli sensijaan täytynyt uhrautua olemaan mukana Suomen valtion kahden puolueen puheenjohtajan neuvonpitoa.

  Nyt hän lupautuu rollimaan lähes neljän vuoden takaisia keskusteluja, joita silloin on syystäkin haluttu pitää vain osanottajien tiedossa keskustelujen alustavan luonteen takia.
  Tunteeko Hjallis ollenkaan sanan luottamus sisältöä ?

  Mitä onkaan Harkimo luvannut ”kummisedilleen” Timtsenkolle ja Rotenbergeille ? He pitävät Hjallista otteessaan velkasuhteiden takia, kyllä Vennään pojat osaavat.

 • Eyes wide open

  On aivan käsittämätöntä, että Savon Sanomat, Iltalehti ja MTV antavat näin näkyvää tilaa yhdelle opportunistiselle politiikolle, jonka motiiveja, kompetenssia ja moraalia tulisi median vähän perusteellisemmin analysoida. Eikö ketään kylmää ajatus Harkimosta, Enbuskesta, Rostedtista, Sedu Koskisesta vallankahvassa?

 • plokkariukki

  Kovin on katkeran miehen purkautumista. Politiikka on enemmän peliä kuin jääkiekko, siellä viedään kokematonta kuin pässiä narussa ja sitähän Hjallis on/oli politiikassa. Tämän tapaisilla ”muisteluilla” ei tehdä tulevaisuutta ”uuden puolueen” peräsimessä, vaikka maailman ympäri on purjehdittukin. Hjallis osaa paljon, mutta kyvyt viittaavat ihan muualle kuin Arkadianmäelle?

 • Ksyylitooli

  Eyes Wide open !

  Antaa SS tilaa myös kyläpoliitikolle, joka puhuu ihan pehmeitä ilman mitään todellista kapasiteettia tai ymmärrystä.

  Vedättää kuntalaisia , tavoitteena eduskunta paikka ja sitten jättää kunnan niin kauaksi aikaa kun pitävät muualla. Siis rintamakarkuri.

Kommentointi on suljettu.