Kävi käsky, että koko ay-liike on verollepantava

Ero työtaistelujen ja poliittisten lakkojen välillä on se, että poliittinen lakko kohdistuu maan hallitukseen – ei työntekijöiden omiin työehtoihin.

Sivistysmaissa poliittisia lakkoja on rajoitettu, mutta Suomessa työntekijäjärjestöjen annetaan edelleen järjestää kymmeniä miljoonia maksavia lakkoja aina, kun hallituksen esitykset eivät miellytä.

Ylityökiellot ja tuore JHL:n lasten ja vanhusten olosuhteita heikentävä lakko ovat ainoastaan poliittisia kannanottoja.

Työntekijät saavat taistella työehdoistaan, mutta ay-pomojen oman vallan turvaamiseksi luodut poliittiset lakot eivät saisi haitata liittoon kuulumattomien työn tekemistä tai yritysten toimintaa. Niitä ei pidä kieltää, vaan muuttaa lainsäädäntöä niin, että ne tehdään työajan ulkopuolella niin kuin muissa maissa.

Poliittisten lakkojen rajoittaminen on tietenkin hankalaa, koska Suomessa on vuosikymmeniä luotu perustaa ay-liikkeen mahdollisuuksille vaikuttaa sille kuulumattomiin asioihin. Meille on syntynyt syvä korporatismi, josta yksi ilmentymä on ay-liikkeen asema yleishyödyllisenä, verovapautta nauttivana liikkeenä.

Ei ole oikein, että ammattiliitot velvoittavat työnantajia perimään jäsenmaksujaan suoraan työntekijöiden palkoista. Nämä maksut ovat työntekijöille kalliita, mutta liitoille verotonta tuloa.

Jäsenmaksujen työnantajaperinnästä on tehty sopimus vuonna 1969. Se täytyy purkaa.

Lisäksi verovähennysoikeus koskee kaikkia ammattiyhdistysten tuottoja. Tämä perustuu niiden väitettyyn yleishyödyllisyyteen.

Veroviranomainen määrittelee muun muassa niin, että yleishyödyllisen yhdistyksen tai säätiön toiminta ei saa kohdistua vain rajattuun henkilöpiiriin. Toisekseen toimija ei ole yleishyödyllinen, jos se käyttää osankin varoistaan perustajan tai hänen läheistensä hyväksi.

Ei vaikuta kovin yleishyödylliseltä, kun esimerkiksi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kerää hallituspalkkioita noin 90 000 euroa VVO:na tunnetusta Kojamosta, valtion VR-yhtymästä ja vakuutusyhtiö Varmasta. Aallon ansiotulot olivat vuonna 2016 vajaat 206 000 euroa. Sen jälkeen hänen kuukausipalkkaansa on korotettu 50 prosentilla. Samalla liitto neuvotteli palkansaajilleen noin kolmen prosentin korotuksen.

Leijonanosa Kojamon voitoista tulee asumistukien kautta. Kun se nostaa valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokria, on myös tukia nostettava.

Perusarvion mukaan valtio häviää vuodessa yli 200 miljoonaa euroa verotuloja ay-liikkeen verottomuuden vuoksi. Sitten ovat vielä vasemmistopuolueille maksettavat vaalituet, joita eri yhdistykset ovat kertoneet maksavansa muun muassa VVO:n perustajajäsenelle SDP:lle.

Sekä yrittäjät että työntekijät tulevat kärsimään niin kauan kuin hallitus antaa tällaisen lakkosirkuksen jatkua. On vietävä paikallinen sopiminen läpi ja saatettava järjestäytymättömät yritykset yhdenvertaisiksi järjestäytyneiden kanssa.

Aidosti uskon, että työntekijöillä olisi monta kertaa paremmat oltavat, jos työn ehdot olisi sovittu paikallisesti. Ay-pomot tietysti pelottelevat toisin päin, koska pelkäävät valtansa puolesta.

Nyt hallitus näpertelee irtisanomislain kanssa, vaikka sillä ei ole suuria kansantaloudellisia vaikutuksia.

Samalla lakkojen ja protestien määrällä olisi hallitus voinut muuttaa poliittisten lakkojen lainsäädäntöä tai poistaa ay-liikkeen yleishyödyllisyyden. Sitä kautta päästäisiin vihdoin kasvattamaan hyvinvointia, eikä lisäämään riitoja, kuten nyt on tehty. Vastakkainasettelu pitää nyt lopettaa ja päästä sopimukseen.

Kommentit

 • Salaneuvos

  Eikö vuokrat nouse jos verovapaus poistettaisiin ? Kasakka ottaa aina minkä saa irti.

 • KariN

  Miksi järjestäytymättömän yrityksen tai työntekijän pitäisi olla samalla viivalla järjestäytyneiden kanssa. Tämähän on sitä toisten siivellä elämistä. Ihmettelen jos joku työssä käyvä tätä Harkimon popoota joskus äänestää.

 • Aa.

  Mitäpä muuta voi kapitali suustaan päästää (selvää työläisen sortamista) samoin Hallahon kommentit onneksi vaalit tulossa.

 • AK

  Ai että on ”aina” poliittinen lakko kun ei hallituksen esitykset miellytä? Voisi noi jutut edes vähän pohjautua totuuteen…

 • v yrittäjäkokemusta nollasta aloittaen

  on helppo huudella nimimerkkien takaa ”aina työläistä sorretaan”- tyyppisiä höpöjuttuja.
  edelleenkin jokainen valittaja/liittomies voi perustaa tyhjästä tuottavan yrityksen ja palkata sinne tes:in mukaisesti työntekijöitä. palkkaa kokeeksi vaikkapa täysin väärät vastuuttomat henkilöt. katso mitä tapahtuu. eikö olisi mukava ottaa elämä ihan oikeasti omiin käsiin?
  ai niin.. ei löydy osaamista eikä varsinkaan uskallusta yritystoimintaan. taitaa olla mukavampaa kun ay-valas ottaa kainaloon ja silittelee hellästi.
  moni myös valittaa hyvän idean ja rahan puutetta. vakuutan että yritystoimintaan ei tarvita huippuideaa- riittää että kopioit jotain, ja teet sen hieman paremmin. rahoittajatkin haluavat osalliseksi tällaisesta.
  suosittelenkin jatkamaan valittamista ja tekosyiden esittämistä nettipalstoilla- jokainen tehköön sitä minkä parhaiten osaa!

 • Jore

  Se on totta, ettei työnantajan kannata antaa periä jäsenmaksua: Se on työnantajalle keino saada tietää kuka kuuluu liittoon ja kuka ei. Sitä tietoa ei ole tarvetta antaa työnantajalle -tulkoon sitten mieluummin yllätyksenä kun sille tarvetta on! Nykyään jäsenmaksun voi helposti laittaa vaikka maksupalveluun.

  Poliittisten lakkojen rajoittaminen Suomessa on hankalaa jo siksi, että oikeus niihin tulee Suomen ratifioiman ILOn sopimuksen kautta. Esimerkkisi Saksa ei ole ratifioinut tätä sopimusta. Harkimon kannattaisi ottaa asioista selvää ennen populistisia heittoja!

 • Hase

  ”Aidosti uskon, että työntekijöillä olisi monta kertaa paremmat oltavat, jos työn ehdot olisi sovittu paikallisesti.”

  Työehtosopimuksia paremmista ehdoista ja oloista voi jo nyt sopia aivan vapaasti eikä se edellytä kuulumista mihinkään järjestöön. Työehtosopimus määrittelee vain minimitason. Jostain syystä tällainen sopiminen vain ei tahdo edetä.

  Koska paremmin sopiminen on jo nyt mahdollista on näiden harkimoiden ja penttilöiden todellinen tarkoitus päästä sopimaan työehtosopimuksia huonommista työehdoista. Kuinkahan se takaa työntekijöille monta kertaa paremmat oltavat?

 • ZIGMUND

  Eikö Jokeritkin tee tappiota miljoonia joka vuosi ja hyvin menee

 • Val

  v yrittäjäkokemusta nollasta aloittaen…itse olet elämäsi valinnut.

Kommentointi on suljettu.