Kiva luku kunnan budjetissa voi olla myös perheen suurin suru

Kovasti kuvitellaan, että nuoriso alkaa ryypätä valtoimenaan, jos kaupasta saa lonkeroa. Selitys on, että jos alkoholin laillinen saatavuus paranee, käyttö kasvaa. Tässä syksyn pimeinä iltoina olen miettinyt, että huumeita ei saa laillisesti mistään, mutta silti niiden käyttö kasvaa koko ajan!

Tuntuu tyhmältä vatvoa alkoholilakia eduskunnassa, kun paljon hankalampi päihdeongelma ovat huumeet. Viime vuonna poliisi otti liikenteessä kiinni enemmän huumeiden vaikutuksen alaisena ajavia kuskeja kuin rattijuoppoja. Yle uutisoi äskettäin, että huumeiden käyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Nuoret saavat huumeita nykyään helpommin kuin viinaa. Lähes puolet helsinkiläisistä yläastelaisista ja lähes 60 % lukio- ja ammattikoululaista uskoo huumeiden hankkimisen olevan helppoa.

En ymmärrä, miksi lainsäädäntöön ei haluta koskea, vaikka monet huumeiden vastaista työtä tekevät asiantuntijajärjestöt ovat ehdottaneet muutoksia. Enkä nyt tarkoita kovempia rangaistuksia, vaan keinoja puuttua. Nykyinen lainsäädäntö estää esimerkiksi ongelmakäyttäjien pakkohoitoon laittamisen ja satunnaisten kokeilijoiden huumeidenkäytön testaamisen. Ihan kuin päättäjät eivät ymmärtäisi, miten isosta ongelmasta on kyse.

Toinen iso vääryys ja ongelma on, että kunnat ja kaupungit suhtautuvat niin eri tavalla lainsäädännön velvoitteisiin tarjota hoitoa käyttäjille. Toiset välinpitämättömästi ja toiset tosi hyvin. Jotkut keksivät, että ilman omaa asuntoa asiakasta ei voi ohjata hoitoon – vaikka tämä haluaisi! – vaikka mikään lainsäädäntö ei suoraan niin sano. Näin kunta yrittää välttää sille kuuluvia velvoitteita. Voi näyttää hyvältä kunnan budjetissa, mutta ei tunnu hyvältä sen käyttäjän läheisistä, jotka voimattomana yrittävät saada hänelle hoitoa.

On aika selvää, että ongelmakäyttäjien määrä ja huumehaitoista koituvat nyt noin 240 miljoonan euron vuosikustannukset tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti seuraavien vuosien aikana.

Suurin osa huumeiden käyttäjistä ei kuitenkaan ole ongelmakäyttäjiä. Nykyään tavallinen huumeiden käyttäjä on kouluikäinen nuori tai työssä käyvä aikuinen. Näitä huumeiden kokeilijoita on Suomessa noin 250 000 ja satunnaiskäyttäjiä noin 90 000 – yli kymmenen kertaa enemmän kuin ongelmakäyttäjiä. Olisi siis syytä puuttua jo aiemmin.

Mutta näin ei tehdä. Sosiaalihuollon huumehaittakustannukset ovat kasvaneet neljän vuoden aikana 22 prosentilla, mutta samaan aikaan ehkäisevään huumetyöhön kohdistetut avustukset ovat vähentyneet 23 prosenttia. Miksi ehkäisevään työhön panostetaan entistä vähemmän, vaikka ongelman hoitoon liittyvät menot kasvavat jatkuvasti?

Resurssit kohdennetaan ihan vääriin paikkoihin. Huumelakeja pitää muuttaa niin, että voidaan säästää huumeita kokeilevien ja käyttävien nuorten henkiä.

Kommentit

 • Jonne

  Alkoholin kulutusta pitäisi kasvattaa saatavuutta helpottamalla, koska huumeiden käyttö on lisääntynyt. Olipahan perustelu!

  Kuinkahan paljon huumeiden käyttö olisikaan kasvanut jos niitä myytäisiin S-marketissa?

  • Teppo Syvärilä

   Jonne, miksi kannatat kieltolakia? Varsinkin kun se ei toimi ja uusia aineita tulee kymmeniä ellei satoja joka vuosi.

 • Hannu

  ”Viime vuonna poliisi otti liikenteessä kiinni enemmän huumeiden vaikutuksen alaisena ajavia kuskeja kuin rattijuoppoja. ”

  Rattijuopumukseen 2016 syyllistyneistä n 2/3 oli nauttinut alkoholia. Loput huumeita, lääkkeitä tai olivat sekakäyttäjiä. Lähde; Tilastokeskus.

  Taitaa Kokoomuksella taas olla omat tilastot ja prosenttilaskut.

 • Teppo Syvärilä

  Miten Harkimo muuttaisi lakia? Otettaisiinko mallia esim Portugalista jossa on yli 10 vuoden kokemus järkevästä huumepolitiikasta?

  Arvostan Harkimoa, että aiheesta uskaltaa kirjoittaa. Moni poliitikko ei asiasta mitään uskalla sanoa.

 • OPM

  Satunnaisten huumeidenkäytön testaamisen. Kokeilijoiden määrä on valtava. Mitä saavutettaisiin laajamittaisella seulonnoilla. Muutama kymmenen tuhatta menetettyä ajokorttia, työpaikkaa tai koulupaikkaa. Ongelmakäyttö on ongelma, ei niinkään kohtuullinen viihdekäyttö tai kokeilut. Eivät nekään vaarattomia ole. Lisäksi testausten ongelma on se että kannabis rasvaliukoisena ja yleisesti ”mietona” huumeena pidettynä näkyisi seuloissa helpoiten. Seulatulosten välttämiseksi käyttö siirtyisi helposti seuloissa näkymättömiin design-huumeisiin tai varsinaisiin nopeasti elimistöstä puhdistuviin ”koviin” huumeisiin.

 • Minna Kuusjärvi

  Alaikäisten huumeiden käyttöön puututaan sijoittamalla nuori laitokseen, usein siihen saakka, kunnes täyttää 18 v. Laitokseen, jossa ei pystytä estämään päihteiden käyttöä. Milloin viranomaiset tajuavat, että jos päihteilevä nuori sijoitetaan, oikea paikka olisi erityisen huolenpidon laitosjakso (1-3 kk), jonka jälkeen takaisin kotiin, mikäli vain mahdollista. Näitä pysäytysjaksoja tarpeen mukaan. Tavallisissa nuorisokodeissa yleensä 7 nuorta, työvuorossa 2 aikuista yhtä aikaa. Jokaisella nuorella omat onglemansa, ohjaajat eivät mitenkään pysty valvomaan nuorten tekemisiä. Pitkäaikainen sijoitus suljetussa paikassa saa aikaan nuorelle mielenterveysongelmia. Ja aina pitäisi muistaa, että jonain päivänä nuori on täysi-ikäinen…

 • Raimo Hakala

  Puhutaan huumaavien aineiden viihdekäytöstä. Se tarkoittaa, että elämä tässä ja nyt on sellaista josta täytyy päästä hetkeksi pois. Vanha sanonta ”ei se ole selvän väärti vaikka olisi kuinka humalassa”. Se tarkoittaa nykykielessä tolkutonta. Työttömyys on yksi pahimpia seurauksia joka tuo masennuksen joka ei parane huumeellakaan.Yhteiskunnan ulkopuolelle joutuminen joka tarkoittaa, että luokkayhteiskunta on tehnyt paluun. Puhutaan yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, kun samalla sanotaan, että on oma vika jos ei ole työtä. Koulussa ja työpaikalla kiusataan ja viihde on väkivaltaa, pettämistä ja alapään huumoria. Kun tähän vielä lisätään farisealaisuus jossa puhumattomuus asioista aiheuttaa tietämättömyyttä. Ei ole ihme jos pelko ja ahdistus panee kokeilemaan ihan mitä tahansa ainetta jolla pääsee pois peloistaan hetkeksi. Harkimo sanoo, että eduskunta on ymmärtämätön ja vaihtoehdoton seurauksista. Silloin eduskunta on vaihdettava ymmärtäväisiin. Se tarkoittaa henkilöihin jotka auttavat avuntarvitsijoita samalla tahdolla kuin nykyiset kansanedustajat itseään ja kavereitaan talouksiensa parantamisessa.

  • aabbee

   ”Puhutaan huumaavien aineiden viihdekäytöstä. Se tarkoittaa, että elämä tässä ja nyt on sellaista josta täytyy päästä hetkeksi pois”

   Ihan lyhyesti sanottuna: ei (välttämättä) tarkoita. Se tarkoittaa kokemuksen muuttamista hetkeksi. Ihan onnellinen ihminen, jolla kaikki on hyvin, saattaa tehdä näin. Tämän voi ajatella aivan yhtä pahaksi ongelmaksi kuin kahvinjuonnin, jotta piristyisi; lenkillä käymisen jotta ruumis voisi paremmin; alkoholin nauttimisen jotta olisi sosiaalisempi; pelien pelaamisen jotta huvittuisi.

   Jokaisesta näistä voi tulla ongelma jos niitä tekee väärin tai liikaa. Joidenkin huumeiden ongelma on, että homma menee aivan liian helposti väärinkäytön puolelle. Ja toki se, että kehittymässä olevat aivot kasvavat näihin tapoihin kiinni.

 • Näino

  Nykyään huumeiksi luokilteltuja aineita pitäisi käsitellä päihteenä siinä missä alkoholiakin. Alkoholi kuitenkin on monesti myrkyllisempää ja saa ihmisen enemmän sekaisin kuin yksikään ns. huumeista. Eiköhän tämä Nixonin keksimä huumeiden vastainen sota ole aikansa elänyt. Aivan turhaa sakottaa käyttäjiä ja merkitä listaan mikä haittaa opiskelu/työmahdollisuuksia. Siitä ei hyödy valtio eikä yksilö pitkässä juoksussa.

  Tällä hetkellä myös ajokortin voi menettää jos testatessa löytyy jäämiä monta päivää sitten käytetyistä aineista vaikka olisit ajaessa vesiselvä. Mikähän logiikka tässä on? Sama kun perjantaina puhalluttaisi baarissa koko porukan ja ottaisi kortin pois niiltä kenellä promilleja löytyy.

  Huumeita tulee olemaan oli ne kiellettyjä tai ei. Kyllä käyttäjät pitäisi saada rikosoikeudellisesta vastuusta terveydenhoidon piiriin. Apua tarjotaan ja apua voisi hakea ilman leimaantumista.

 • Johan Holmlund

  Huumausaine on myös kasvi. Miksi kasvi tulisi olla laiton?
  Ongelma on kulttuurisen kontekstin puuttuminen. Ratkaisua ei ole. Kulttuurit ovat muotoutuneet eikä siksi keskustelusta saa tuloksia.
  Henkinen traditio hallusinogeenisen kasvin ympärillä muokkaa kulttuuria sopivaan suuntaan. Kasvi lääkitsee. Kasvit ovat apureita mutta shamanistista kontekstia sen käytölle ei ole. Olen puhunut

Kommentointi on suljettu.