Kolmen pallin miehet ja naiset

Ensi lokakuussa pitäisi järjestää ensimmäiset maakuntavaalit. Sanokaa minun sanoneen, siinä meillä on edessämme vielä melkoinen soppa.
Parhaillaan eri puolueissa rekrytoidaan nyt kovaa vauhtia maakuntavaaliehdokkaita, koska pian alkaa olla kiire.
Tilanne on pohjimmiltaan aivan absurdi. Hallintoa rakennetaan kovalla vauhdilla, mutta edes potentiaaliset vaaliehdokkaat eivät tiedä, mitä he alkaisivat siellä tarkalleen ottaen tehdä.
Eivätkä sitä tiedä varsinkaan heidän äänestäjänsä. Ei siis ole mikään ihme, että tällainen uudistus herättää epäluuloa Suomen kansassa.

Epäluuloon on sikälikin aihetta, että Suomeen on huonossa tapauksessa syntymässä oikea jääviyksien verkko.
Nythän lainsäädäntö sallii sen, että voit olla ehdokkaana kaikissa vaaleissa. Saat olla yhtäaikaa kunnanvaltuutettu, kansanedustaja ja vielä maakuntahallinnon edustaja. Sellainen pitäisi saada estettyä jo etukäteen.
Perusteluja on monia. Ensinnäkin kaikki noista luottamustoimista ovat jo yksinään niin vaativia, että yksikään ihminen ei pysty riittävällä tarmolla ja ymmärryksellä perehtymään monen yhtäaikaisen postin asioihin. Aika ei yksinkertaisesti tavallisella kuolevaisella riitä, korkeintaan ehkä Paavo Väyrysellä.
Toisekseen syntyvässä järjestelmässä sama ihminen voi olla jakamassa rahoja niin valtakunnallisella, maakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla. Ei kukaan pysty vaihtamaan neutraalia roolia päälleen eri tehtävissä. Kotiinpäin vedon ja korruption vaara on suuri.

Nyt rakennetaan semmoista himmeliä, jossa ei ole mitään järkeä. 18 maakuntaa näin pienessä maassa!
Miksei tätä voinut rakentaa sairaanhoitopiirien ympärille? Sen sijaan nyt kehitetään tämmöinen valtava byrokraattinen möhkäle, josta kukaan ei vielä tiedä kuinka paljon ihmisiä se työllistää ja kuinka paljon koko lysti maksaa.
Otetaan pieni esimerkki: maakuntien pitää vuokrata kunnilta vuoteen 2020 mennessä yli 6600 toimitilaa, joiden kokonaispinta-ala on 6 miljoonaa neliömetriä. Lisäksi maakuntien omistukseen siirtyvät nykyisten sairaanhoitopiirien tilat, joita on 3,5 miljonaa neliömetriä – ja päälle vielä ely-keskusten tilat!
Miettikää mikä määrä tiloja! Mitä niistä maksetaan kunnille – sitä ei tiedä kukaan, saati tilojen kunnosta.

Tämä esimerkki kertoo koko operaation laajuudesta. Ja ainoa syy tälle operaatiolle on keskustan halu lisätä valtaansa. Koko systeemihän syntyi, kun Sipilä uhkasi hajottaa hallituksen ja kävellä presidentin luo, jos tämä ei toteudu.
On vaikea uskoa, että uudistus syntyisi suunnitellussa aikataulussa, jos se ylipäänsä toteutuu. Minun on vaikea kuvitella, että voin äänestää tämän puolesta.
Silti malli voi tietysti syntyä. Silloin minulla on se yksi toive: tehdään semmoiset säännöt, että sama henkilö ei voi istua kolmella pallilla. Se olisi vähän liikaa, jopa Suomen puoluepoliittisessa kulttuurissa.

Kommentit

  • MasaGuevara!

    Torille 2018 Vappuna. KAPINA!!!

    Enää ei olla lampaita, vaan Leijonia!

Kommentointi on suljettu.