Kolmen pallin miehet ja naiset

Ensi lokakuussa pitäisi järjestää ensimmäiset maakuntavaalit. Sanokaa minun sanoneen, siinä meillä on edessämme vielä melkoinen soppa.
Parhaillaan eri puolueissa rekrytoidaan nyt kovaa vauhtia maakuntavaaliehdokkaita, koska pian alkaa olla kiire.
Tilanne on pohjimmiltaan aivan absurdi. Hallintoa rakennetaan kovalla vauhdilla, mutta edes potentiaaliset vaaliehdokkaat eivät tiedä, mitä he alkaisivat siellä tarkalleen ottaen tehdä.
Eivätkä sitä tiedä varsinkaan heidän äänestäjänsä. Ei siis ole mikään ihme, että tällainen uudistus herättää epäluuloa Suomen kansassa.

Epäluuloon on sikälikin aihetta, että Suomeen on huonossa tapauksessa syntymässä oikea jääviyksien verkko.
Nythän lainsäädäntö sallii sen, että voit olla ehdokkaana kaikissa vaaleissa. Saat olla yhtäaikaa kunnanvaltuutettu, kansanedustaja ja vielä maakuntahallinnon edustaja. Sellainen pitäisi saada estettyä jo etukäteen.
Perusteluja on monia. Ensinnäkin kaikki noista luottamustoimista ovat jo yksinään niin vaativia, että yksikään ihminen ei pysty riittävällä tarmolla ja ymmärryksellä perehtymään monen yhtäaikaisen postin asioihin. Aika ei yksinkertaisesti tavallisella kuolevaisella riitä, korkeintaan ehkä Paavo Väyrysellä.
Toisekseen syntyvässä järjestelmässä sama ihminen voi olla jakamassa rahoja niin valtakunnallisella, maakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla. Ei kukaan pysty vaihtamaan neutraalia roolia päälleen eri tehtävissä. Kotiinpäin vedon ja korruption vaara on suuri.

Nyt rakennetaan semmoista himmeliä, jossa ei ole mitään järkeä. 18 maakuntaa näin pienessä maassa!
Miksei tätä voinut rakentaa sairaanhoitopiirien ympärille? Sen sijaan nyt kehitetään tämmöinen valtava byrokraattinen möhkäle, josta kukaan ei vielä tiedä kuinka paljon ihmisiä se työllistää ja kuinka paljon koko lysti maksaa.
Otetaan pieni esimerkki: maakuntien pitää vuokrata kunnilta vuoteen 2020 mennessä yli 6600 toimitilaa, joiden kokonaispinta-ala on 6 miljoonaa neliömetriä. Lisäksi maakuntien omistukseen siirtyvät nykyisten sairaanhoitopiirien tilat, joita on 3,5 miljonaa neliömetriä – ja päälle vielä ely-keskusten tilat!
Miettikää mikä määrä tiloja! Mitä niistä maksetaan kunnille – sitä ei tiedä kukaan, saati tilojen kunnosta.

Tämä esimerkki kertoo koko operaation laajuudesta. Ja ainoa syy tälle operaatiolle on keskustan halu lisätä valtaansa. Koko systeemihän syntyi, kun Sipilä uhkasi hajottaa hallituksen ja kävellä presidentin luo, jos tämä ei toteudu.
On vaikea uskoa, että uudistus syntyisi suunnitellussa aikataulussa, jos se ylipäänsä toteutuu. Minun on vaikea kuvitella, että voin äänestää tämän puolesta.
Silti malli voi tietysti syntyä. Silloin minulla on se yksi toive: tehdään semmoiset säännöt, että sama henkilö ei voi istua kolmella pallilla. Se olisi vähän liikaa, jopa Suomen puoluepoliittisessa kulttuurissa.

Kommentit

 • Sepä se

  Harkimo ainoa kokomuksen poliitikko joka puhuu niin että kansakin ymmärtää.
  Tässäkin kirjoituksessa hän tuo esiin asioita, jotka jäisivät huomiotta, kun ajetaan sitä käärmettä pyssyyn.

  Tämä adhd hallitus toimii kaikessa juuri noin,hirveä kiire kailla .
  Sitten ruvetaan kuullostelemaan toimiikoha se.

  • Matti Nissinen

   Maakuntahallinto periaatteessa välttämätön. Nyt koko Suomea hallitaan keskitetysti Helsingistä käsin. Paikasta, jossa useimpen tietämys ei ulotu K3:n ulkopuolelle.

 • Lauri Jokinen

  Hjallis olet liian kauan asunut pelkästään Helsingissä, pois luettuna maailman ympäri purjehdus entisen konkurssiin mennee SKOPI:n rahoilla. Sanotko, että jotain olisi pitdänyt koota sairaanhoitopiirien ympärille.Ainakin Keski-Suomessa tämä tapahtuu lähes 100%:sti juuri näin ja uskon,että muuallakinSuomessa enimmäkseen.
  Ja jos ja kun meillä on kymmeniä ellei satoja terveyskeskuskuntainliittoja, niin johan tämä 18 maakuntaa sairaanhoitopiireineen nyt sitten muodotaa himmelin. Ohoh. Sanon minä. Näiden vaalien järjestämisessä olen samaa mieltä.

  • Kaakki

   Olihan Hjalliksella silmää ja näkemystä. Jokerit myytiin venäläisille ja nyt oligakit rahoittavat seuran tappiot, yli 10 milj, euroa vuodessa. Ehkä hän hankkii idän oligarkit maksamaan maakuntienkin tappiot! Väyrysellekin se varmaan sopisi!

 • savonukko

  Koko maakuntauudistuksen tarkoituksena on KEPUn vallan betonointi!
  Aika näyttää kuinka moni haluaa asua KEPUn klyhdyttämässä Suomessa, keskittymissä joudutaan enemmän tekemään töitä jotta voidaan rahoittaa syrjäseutujen elämä!

  Ei ole pitkäjänteistä politiikka Sipilältä ja KEPUlta, ei!

 • Fyysikko

  Tervejärkisen mielestä Sote-uudistuksen tavoitteena on oltava Sote-palvelujen tuottaminen hinta/laatusuhteeltaan mahdollisimman tehokkaasti ja alueellisesti riittävän kattavasti (täydellinen alueellinen tasapuolisuus on utopiaa). Laajan maakuntaorganisaation ja palvelujen mahdollisimman laajan yksityistämisen tultua eräiden puolueiden päätavoitteiksi koko hanke suistui sivuraiteille. Mielestäni peli pitäisi puhaltaa poikki ja aloittaa suunnittelu asiantuntijoiden voimin, ilman poliitikkoja, nykyisen sairaanhoitopiiriorganisaation pohjalta. Poliittisen keskustelun aika on vasta sitten, kun pöydällä on konkreettinen ehdotus toteutussuunnitelmaksi.

 • Eli mitä tehdään

  No kerroppas sitten Hjallis, kun istut siellä ytimessä, että millainen aloite tästä pitäisi tehdä, jolla evätään kolmen pallin malli? Kiire taitaa jo olla, että estetään mokoma.
  Samaa sääntöä voisi muokata siihenkin, ettei kansanedustaja saa mennä europarlamenttiehdokkaaksi. Ei siinäkään ole hivenen vertaa järkeä. Kun EU parlamentin sääntöjä laadittiin, ei kenellekään tullut edes mieleen, että sinne haluaisivat ennen kaikkea kansanedustajina istuvat, ja siksi sitä ei säännöin estetty. Kansanedustajan asema on luottamustoimi ja se pitäisi aina hoitaa kauden loppuun asti. Näin ei nyt tapahdu vaan haahuillaan aina vaan ns. paremman perään.

 • Mustamies

  Raha-rekineen on mennyt hevosen edelle, ohjaksissa on ollut huono-hevosmies.
  Nyt tulee pääministeri Sipilän viheltää keskentekoinen peli poikki.
  Ainoastaan pitämällä uudet eduskuntavaalit “välittömästi”! Tavan-kansalaisilla ei ole varaa jakaa rahaa, niin höllä-kätisesti, kun viime-vuosina on tehty.
  Nyt vielä keritään maamme väärin tehdyt päätökset korjata, kun valitaan viisaammat miehet ohjaksiin !

 • Yksi pois

  No, mutta Hjallis! Laskepa uudelleen, kasvaako vai pieneneekö himmeli, jos siitä poistetaan laaja sairaanhoitopiirien organisaatio? Maakunnathan ovat kuuluneet siihen himmeliin tähänkin asti.

 • Jorma Toropainen

  Hjallis on taaskin oikeassa!
  Aloitetaanpa vihdoin nää norminpurkutalkoot ja luetaan seuraava http://www.kanpuo.fi/, joka sisältää ideat “kolmen pallin” loukkuun joutumisen estämiseksi.

 • Mustamies

  Henkilö joka istuu kolmella pallilla tai, jos hänellä on kolme pallia, niin hän ei ole enää täysin terve !

 • Savon ukko

  Löytyisikö lehteen toista kirjoittajaa Harkimon sijaan?
  Hänen viestinsä eivät kosketa lainkaan minua eikä meidän maakuntasuomalaisten tarpeita. Kokoomuksen asiaa ja vieläpä matalalla tyylillä. Ikävä ja imelän jälkiviisas kirjoitusote.

Jätä kommentti

*