Kuka kokoaisi joukot?

Miksi kuhina kokoomuksen puheenjohtajan ympärillä käy niin kuumana?
Kun Alexander Stubb valittiin puheenjohtajaksi, oli kokoomuksen kannatus 21,9 prosenttia. Tällä hetkellä se on 17 prosenttia. Siinä se pyörii, välillä toiseen ja välillä toiseen suuntaan.
Suurimmasta puolueesta on tullut kolmanneksi suurin. Välillä perussuomalaiset ja nyt demarit ovat ohittaneet kannatuksessa meidät.

Gallupmittaukset ovat vähän niin kuin välitilinpäätös tai osavuosikatsaus. Ne kertovat suuntaa missä mennään. Vaalit ovat sitten itse tilinpäätös.
Jos välitilinpäätös näyttää huonolta, pitää tehdä korjausliikkeitä, jotta saadaan hyvä tilinpäätös. Siitä kokoomuksessakin on kysymys. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihdetaan johtajaa – tai jos uskotaan, että vanha johtaja saa kurssin käännettyä, annetaan hänen jäädä.
Molemmissa tapauksissa pitäisi tehdä isoja muutoksia, jotta kurssi saadaan käännettyä. Jos ei uskota, että vanha johtaja tekee mitään muutoksia kurssia kääntääkseen tai jos usko vanhaan johtajaan on laajemminkin mennyt, harkitaan uuden johtajan valitsemista.

Tämänhetkinen tilanne on se, että molempia kantoja on puolueessa. Se käy selväksi kun kuuntelee kentän ääniä.
Eduskuntaryhmässä suurin osa sitä mieltä, että vaihto olisi suotavaa. Ryhmä näkee tilanteen läheltä ja on sillä tavalla valistunut, mutta toisaalta melkein kukaan heistä ei äänestä, kun valitaan puheenjohtajaa kesäkokouksessa. Mutta yhdenlainen suunnannäyttäjä myös eduskuntaryhmä on.
Mielenkiintoiseksi menevät tapahtumat varmasti ennen kesän kokousta.

Piirijohtajien mielipiteet ovat tärkeitä, mutta sinänsä niillä ei ole merkitystä: kun varteenotettavia muita ehdokkaita ei ole, niin tottakai he kannattavat istuvaa puheenjohtajaa. Niinhän heidän kuuluukin tehdä.
Mutta uskon, että tilanne muuttuu, kun joku hyvä muu ehdokas ilmoittautuu ehdolle. Kokoomus tarvitsee nyt ehdokkaan, joka yhdistää puolueen, koska Stubbin ja Jan Vapaavuoren taistelun jättämä arpi ei ole mennyt umpeen.

Nyt tarvitaan siis johtaja, joka yhdistää puolueen ja tuo uusia tuulia sekä politiikkaan että henkilövalintoihin. Tässä ovat syyt, miksi ylipäänsä harkitsen ehdokkuutta.
Kyseessä ei ole ollenkaan helppo tehtävä. Mutta ilman puolueen yhtenäisyyttä kokoomus ei pysty nousemaan suurimmaksi puolueeksi ja uusiutumaan.
Kaikista tärkeintä on kuitenkin, että vahva johtaja pystyy tukemaan hallitusta ja pääministeriä. Sitä totisesti nyt tarvitaan.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja liikemies.

Kommentit

 • ierikka

  Kyllä nyt on tehtävä kaikki mahdollinen Suomen hyväksi. Tämän maan asioita on hoidettu galluppien kautta liian kauan ja tulos on kaikkien nähtävissä. Muutaman prosentin kannatuksen ”niijaukset” aiheutta tää tuuliviiripoppoo joka ei joko ymmärrä tai halua ymmärtää kipeiden päätösten tarpeellisuutta, näiden pillin mukaan tanssimalla tästä suosta ei nousta koskaan.
  Alexander Stubb on nykyaikainen sivistynyt hieno poliitikko, käyttää toisien haukkumiseen käytetyn ajankin hyödyllisempään tekemiseen, toivottavasti ominaisuus on tarttuvaa. Ei näitä ”kyselytunnin” mölinöitä kukaan kaipaa, säälittävää teatteria. Nyt eletään ajassa, jossa näitä fiksuja massasta erottuvia valovoimaisempia tyyppejä joutuu vaan kestämään. Ei ole enää maaherranpestejä johon näitä muumioitaisiin pois kateellisten urapolulta.

 • Mökkeröinen

  Nämä hölmöt, jotka käyttävät aikaansa uusien puoluejohtajien, varapuoluejohtajien, presidentin ym. ruleviin valintoihin, pitäisi oitis poistaa tiedotusvälineiden sivuilta.

  Eiköhän ole tärkeämpääkin. Keskustan nykyjohto on jo todettu varsinaisesti kiihko-oikeistolaisiksi. Puolue valitaan aina sen mukaan missä helpoimmin päästään valtaan.

  Jospa valtakunnan asiat olisivat nyt etusijalla, ei pyrkyryys ja pienen piirin etu.

 • Johtamisesta

  Tarkoittaako Hjallis että itse on parempi johtaja?
  Milloin Hjallis on viimeksi johtanut Jokerit Suomen mestariksi (vieläpä noilla resursseilla)?
  Entä miten kaksi edellistä KHL kautta on niin kuin omasta mielestä mennyt? Ekalla PO kierroksella pihalle ja kahdessa vuodessa 23 miljoonan euron tappiot 20 miljoonan liikevaihdolla… Eli miten sen johtamisen kanssa nyt sitten olikaan?

Jätä kommentti

*