Kukin kykyjensä mukaan – myös yrityksissä

Työmarkkinajärjestöt yrittävät koko ajan uida vastavirtaan ja löytää uusia reittejä valtakunnan kutupaikoille. Syy on se, että ovat huomanneet, että paikallinen sopiminen tulee koko ajan tärkeämmäksi. Yhteiskunta niiden ympärillä on muuttunut niin paljon, että työmarkkinajärjestöt eivät enää automaattisesti olekaan ravintoketjun huipulla.
Elinkeinoelämän keskusliitto lopetti neuvottelemisen valtakunnallisista sopimuksista, joten periaatteessa SAK:lla ei ole enää mitään virkaa. Sillä ei yksinkertaisesti ole ketään kenen kanssa neuvotella. Siksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta yrittää nyt keksiä itselleen jonkinlaista positiota, kun kolmikantaa ollaan kuoppaamassa – aikaa toki on vielä, sillä epäilemättä näistä on tulossa yhdet vuosisadan pisimmistä hautajaisista. Joka tapauksessa juuri tämän vuoksi Eloranta ehdottaa ”työmarkkinoiden pyöreää pöytää”, jossa sovitettaisiin yhteen hallituspolitiikkaa ja työmarkkinoiden päätöksentekoa. Tämä olisi tietysti täysin turha ompelukerho. Työnantajat taas haluavat mennä ihan toiseen suuntaan eli paikalliseen sopimiseen, joka on täysin ymmärrettävää. Ainoa tapa, jolla tuottavuutta voidaan lisätä, on että yritykset voivat sopia palkoista ja työajoista työntekijöiden kanssa.

On absurdia ajatella tänä päivänä, että yrityksillä – jotka kaikki ovat erilaisia keskenään – olisi mahdollisuuksia samaan palkankorotukseen. Se ei vain enää toimi näin. Jos haluamme lisätä työllisyyttä, jokaisen yrityksen pitää oman kannattavuutensa mukaan päättää, kuinka paljon palkkoja voi nostaa. Kun kannattavuus näin säilyy, yritys menestyy ja voi palkata uusia työntekijöitä. Työmarkkinajärjestöjen ongelma on, että niitä kiinnostavat omat jäsenet – eivät työttömät tai yritysten menestyminen.
Kolmen ay-liiton yhdistymistä perusteltiin tässä hengessä: ”Saamme voimaa toverit!” ja ”Nyt loppuu työntekijöiden kyykyttäminen, vahvempi liitto neuvottelupöytiin”. Milläköhän vuosikymmenellä nämä ihmiset elävät? Nuo lauseet kuuluvat menneisyyteen. Kun työnantajat haluavat päästä pienempiin neuvotteluihin, menevät työntekijät täysin päinvastaiseen suuntaan ja perustavat isompia liittoja ja uhoavat palkankorotuksilla. No, kyseessä on tietysti vain työmarkkinajärjestöjen viimeinen rypistys pitää vallasta kiinni. Ei tule onnistumaan, sen voin sanoa.

Olemme pitkästä aikaa päässeet kiinni talouskasvuun. Nyt on aika muuttaa järjestelmiämme ympäröivän maailman mukaiseksi. Näin saamme ihmisiä työllistettyä ja pystymme rahoittamaan yhteiskuntamme tulonsiirrot ja palvelut. Ja vaikka ammattiyhdistysliike haraa vastaa, olemme menossa kohti maailmaa, jossa yrityksen notkeudella ja joustavuudella on yhä enemmän väliä. Kun yhteiskunta muuttuu, yhden tahon ei pidä toimia jarrumiehenä.

Kommentit

 • Jonne

  ”jokaisen yrityksen pitää oman kannattavuutensa mukaan päättää, kuinka paljon palkkoja voi nostaa. ”

  Harkimo tulee paljastaneensi miksi hän sielunveljineen ajaa paikallista sopimista niin voimakkaasti: jotta yritykset pääsevät päättämään.

  Tosiasiallinen halu päästä yksipuolisesti päättämään työehdoista on vain naamioitu paikalliseksi sopimiseksi. Tämä lienee pääsyy sille, miksi siihen suhtaudutaan ammattiyhdistyksissä varoen.

  • PAAK

   Haloo, oletko oikeasti noin tyhmä? Työehdoista ja minimipalkasta tulee määrätä laissa, siitä eteenpäin sovitaan paikallisesti mahdollisuuksien mukaan.

 • pakoputki

  Hjallis, SAK:n syytä varmaan että businekssesi pyörivät koko ajan tappiolla? Kannattaisikohan vain keskittyä niiden hoitamiseen ja jättää isommat kuviot muille? Suuna päänä mesoaminen mediassa ei onneksi vaikuta mitään. Sinua tarvitaan vielä vähemmän.

  • PAAK

   Täh? Korjaa jos olen väärässä, mutta eikö Hjalliksella ole miljoonien omaisuus? Ei ne bisnekset ilmeisesti ihan penkin alle ole menneet.

 • Retu

  Jos blogistin mielestä SAK joutaa lopettaa, koska sillä ei ole virallista asemaa työmarkkinoiden neuvotteluosapuolena. Saman logiikan mukaan joutaa lakkauttaa myös EK ja Suomen Yrittäjät -niilläkään ei ole neuvotteluasemaa.

  Huvittavaa tosiasiat sivuuttavaa tarkoituksenhakuisuutta on syyttää jatkuvasti Suomen työmarkkinoita jäykiksi. Asia on päinvastoin: keväällä OECD totesi Suomen työmarkkinat yhdeksi Euroopan joustavimmista.

  Harkimo vertaa usein tilannetta Ruotsiin. Hän kuitenkin haluaa unohtaa, että siellä on ammattiliittojen työehtosopimusten piirissä n 90 % työntekijöistä -mikä on enemmän kuin Suomessa. Lisäksi hän haluaa unohtaa, että Ruotsissa etutulkintaoikeus on ammattiliitoilla kun se Suomessa on työnantajilla jne… Huvittavaa.

  • Paikallinen sopiminen

   Onko Retu SAK:sta vai miksi vaihtoehtoinen totuus? Suomen työmarkkinat oli 141. joustavimmat eli täysin joustamattomat. Faktat kuntoon!

    • Tosi On

     Hyvä Retu,

     Linkittämällä viite kertoo, että ”TALOUDELLISEN YHTEISTYÖN ja kehityksen järjestön OECD:n raportti ei olekaan koko kuva työmarkkinoista, vaan siinä tarkasteltiin lähinnä sitä, miten irtisanotut työllistyvät Suomessa ja millaisia ovat työllistymistä tukevat järjestelmät.”

     Keskustelussa kannattaa pysyä tosiasioissa.

     • Retu

      Suomen työmarkkinoilta jäykiksi syyttäneet ovat väittäneet, että mm irtisanomisen vaikeus on yksi suurimpia työllistämisen esteitä.

      Tuo OECD:n raportti osoittaa, että Suomessa irtisanominen on eurooppalaisittain helppoa ja sitä myös käytetään.

      Työmarkkinat määritellään: ”Työmarkkinat ovat työnantajien ja työntekijöiden väliset markkinat, joilla työnantajat etsivät työntekijöitä ja työvoimaan kuuluvat henkilöt etsivät työtä”. Nyt oli kyse tästä.

  • Kukkahattu

   Voi sinua rassukkaa.. Jos on faktat ja perus käsitteet aivan hukassa, onko pakko kommentoida. Nämä SAK:n kätyrien läpät on kuin jotain Trumpin ”vaihtoehtoisia faktoja”, elätte aivan eri maailmassa kuin muut ihmiset.

 • Armi

  Kyllä se niin on, ettei Harkimo ajattele työntekijän puolta,ei tietenkään,hän on Omistaja ja ajattelee sieltä puolelta asioita.Riistoa vain,matalaa palkkaa ,eikä mitään etuisuuksia,ei vallankaan edunajajaa,kuten Ammattiliittoa.Turha tuon on naamaansa vääntää,ja sössötää jotain epäselvästi

 • pisnesmään

  Hjallis on siinä oikeassa, että palkkakulut kaikkineen ovat liian korkeat, varsinkin julkisella sektorilla.

  Otetaan vaikka esimerkiksi tämä entisen luottamusmiehen Lindströmin nimittämä ylimääräinen avustaja. Jotta hänen palkkansa voidaan veroilla maksaa, tarvitaan kolmekymmentän(30) siivojaa maksamaan veroja !

  Oleellisinta kuitenkin palkkakuluissa, jotka Harkimo jostain syystä ohittaa ovat palkan sivukulut ja lopulta käteen jäävä palkka.
  Kun tienaat esim. 160 000 euroa / vuosi, sivukulut ovat luokkaa 70 000 ja palkansaaja maksaa veroja noin72 000 !
  Siis palkkaa ja sivukuluja menee 230 000 ! Palkansaajalle jää rahaa 88 000 !!! Yhteiskunta ottaa 142 000 ! Haloo , haloo ….

  Julkinen sektori, sosiaalikulut, sekä maatalouden tuet ovat liian suuret ! Eivät yksittäiset ykdityisen sektorin palkat !!!!!

 • emka

  Millähän avuilla Hjallis on päässyt nykyiseen asemaansa? Olemattomalla älyllään ei ainakaan.

  Yrittäjät varmaan haluavat päästä ”sopimaan” työntekijöiden kanssa kaikesta ilman minimejä, mutta työntekijänä minä en sitä halua. Olen ulkoistanut työehtoneuvotteluni ammattiliitolle. Siinä ei jonkun korruptoituneella venäläisrahalla tappiollisia firmoja pyörittävän Harkimon mielipiteille ole yhtään mitään merkitystä.

  • Kukkahattu

   Ilman minimejä? Kuka niin on sanonut? Kukaan täysjärkinen ei ole ehdottanut minimipalkasta luopumista, ei tietääkseni Hjalliskaan. Tämä vain kuvastaa, kuinka mustavalkoisesti asiaa ajatellaan. Se, että AY:n hirmuvallasta ja jäsenten pelinappuloina pitämisestä sekä työttömien syrjinnästä luovuttaisiin ei ole sama asia kuin se, että mitään etuuksia tai minimejä ei olisi. Nimenomaan esimerkiksi minimipalkka tulisi määrittää laissa kuten useimmissa sivistyneissä maissa, samoin tietyt järkevät rajat työehdoille.

 • emka

  Meinasiko Hjallis kieltää työntekijöiltä oikeuden järjestäytyä, niin kuin diktatuureissa ja kehitysmaissa ikään?

 • Keskimummo

  Nyt otetaan avuksi kiakkoilijan sanakirja:

  paikallinen sopiminen = paikallinen palkkojen alentaminen ja työehtojen heikentäminen

  Joku voi tykätä tästä, joku toinen taas ei.

 • heili

  Paikalleen-juuttunut-levy-Hjallis voisi keskittyä järjestöjen jatkuvan ja säälittäväksi käyneen haukkumisen sijasta kuppaamaan Veikkauksen rahoja omaan taskuunsa.

Kommentointi on suljettu.