Lainsäädäntömme on yrittäjän hirsipuu

Suomessa on 500 000 ulosottovelallista. Siis puoli miljoonaa ihmistä. Melkein joka kymmenes suomalainen. Yhteensä ulosotossa on lähes 5 miljardia euroa. Tämä on iso ongelma maassamme ja sille on tehtävä jotain.
Yrittäjät, jotka ovat tehneet konkurssin, jäävät roikkumaan velkoineen kymmeniksi vuosiksi tähän ei-niin-löysään hirteen. Se on ongelma, koska näin menetämme monta hyvää yrittäjää.
He ovat varmasti oppineet konkurssistaan paljon ja voisivat aloittaa uudelleen, jos lakia muutettaisiin. Siksi tein viime keväänä budjettiriiheen aloitteen tästä aiheesta. Se hyväksyttiin ja uusi laki on työn alla.

Mutta konkurssilainsäädäntö on vain osa velallisten ongelmaa.
Monet pk-yrittäjät kokevat verottajan ja ulosottoviranomaisten mielivaltaisen toiminnan isona ongelmana. Olen itsekin kokenut saman.
Esimerkiksi jos yritys haastetaan oikeuteen, ja haastaja vaatii, että haastetun omaisuus pannaan myymis- ja hukkaamiskieltoon, toteuttaa käräjäoikeus toimenpiteen aina – ilman että he arvioivat tilannetta mitenkään. Tämä voi johtaa siihen, että moni yrittäjä voi jopa tehdä konkurssin, vaikka heitä ei olisi tuomittu mistään. Samalla heidän omaisuutensa voi olla takavarikossa vuosia – vaikka he lopulta voittaisivat jutun eli olisivat täysin syyttömiä.
Minulle kävi näin: ulosottoviranomainen kysyi jopa kelloni arvoa. Se oli todella nöyryyttävää, vaikka olin syytön ja voitin kaikissa oikeusasteissa.

Verottaja on muutenkin toiminut kohdallani mielivaltaisesti. Sen olen oppinut käytyäni miljoonien edestä oikeutta – jotka nekin olen kaikki voittanut.
Törkeä vääryys on esimerkiksi se, että jos verottaja ottaa rahoja takavarikkoon ja ne lopulta palautetaan, maksetaan rahalle vain kahden prosentin korko. Samaan aikaan verovelvollinen taas joutuu maksamaan maksamattomista veroista 8 prosentin koron. Tämä vääryys pitäisi korjata niin, että korko on sama molempiin suuntiin.

Nämä minun kokemukseni verottajan ajojahdista ovat pisara meressä.
Tiedän vaikka kuinka monta yrittäjää, jotka ovat joutuneet verottajan ja ulosottoviranomaisten mielivallan kohteeksi. Maksuunpantujen verojen ulosmittaus pitäisi kieltää – sen pitäisi olla mahdollista vasta kun lainvoimainen verotuspäätös on saatu. Senhän sanoo järkikin.
Norjassa on perustettu ”totuuskomissio”, joka pureutuu näihin ongelmiin. Semmoinen tarvittaisiin meillekin. Suomalaisten usko viranomaisten luotettavuuteen rapistuu, koska näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.
Kun sitten näihin pk-yritysten ongelmiin lisätään se, että monet joutuvat yksityishenkilöinä velkahelvettiin ilman ulospääsyä, täysin turha ihmisten lannistaminen saa vallan. Meidän on löydettävä kaikkeen tähän uusi lainsäädäntö, jotta ihmiset voivat saada uuden mahdollisuuden. Tämä ei tietenkään koskisi niitä, jotka ovat tehneet laittomuuksia.
Kokemuksesta voin sanoa, että vaikka tietää, että ei ole tehnyt mitään väärää, ovat paineet silti tosi kovat, kun joutuu käymään oikeutta omasta omaisuudestaan vuosia. Tähän pitää saada muutos.

Kommentit

 • HaMi

  Suomessa harjoitettu velallisen ja maksukyvyttömän roikuttaminen perinnän kohteena yli kaksikymmentä vuotta muistuttaa jonkinlaista sadistista vainoa.
  Eikä moinen todella pitkäkestoinen luottokelvottomuus ja löysässä hirressä roikkuminen koske vain yrittäjiä.

  Vallitseva periaate kaikkialla on toki se, että velat on maksettava, mutta nykyinen ajojahti perustuu ilmeisesti hindulaiseen ajatteluun, että saavathan nuo mahdollisuuden seuraavassa elämässä.

  • Vesa

   Harkimo on täysin oikeassa. Itselläni yrittäjänä ei ollut ongelmia verottajan kanssa mutta tunnen ainakin yhden tapauksen missä verottaja kusetti, pelkkää ilkeyttään, yrittäjää. Yrittäjä voitti jutun ja ihmettelen suuresti jos kyseinen veroherra ei olisi tiennyt niin asioiden olevan. Olen vankasti sitä mieltä, että verovirkailijan tehtävän pääsyvaatimuksena on erityisen kateellinen luonne ja tai toiselle kiusanteon erityisominaisuudet. Konnat pitää ottaa kiinni mutta kaikenvaralta ahdistelu vie arvovallan koko porukalta.

 • aim virtanen

  TUTTU JUTTU.
  Vaasan kaupunginouti Kaj Blomqvist okoi mloaiminlyönyt vaasalaiselta Ky:ltä määrätyn ulosmittauksen.Peitelläkseen laimikn lyöntinsä, ryösti yritykseni ja yhtä velattoman alivuokralaiseni koko omaisuuden. Myi ryöstösaaliin ja maksoi sen valalllisen velkoja joltta määrätyn ulomittauksen oli laiminlyönyt. Vaikka voudin ryöstön uhreilla ei ollut ainuttakaan maksantonta veroa, Vaasan lääninveroviraston tuomari Jarmo Kivistö vaati, että omaisuutemme on ulosmitattava koska sitä asiaan kuulumatonta kommandiittiyhtotä ei ollut rekisteröity osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla.

 • Kauko Kaarlela

  Yrittäjän maailman tuntemus puuttuu suurimmalta osalta kansanedustajilta. Meillä on ihana virkamieskoneisto joka toteuttaa aikanaan vasemmiston aikaansaamia säädettyjä lakeja jotka eivät edistä yrittäjyyttä. Mites sinne Kokoomukseen on eksynyt vain muutama fiksu edustaja kuten Lehti Harkimo ja tämä Ben .Monet muut ovat virkamieseliittiä ja ymmärrys yrittäjyydestä puuttuu ikäänkuin raha tulisi itsestään jostain valtion koneistosta.

 • Olavi Heinonen

  Hjallis kirjoittaa asiaa isosta ongelmasta, josta vaietaan. Tämä kin on hyvinvointiyhteiskuntamme kääntöpuoli!

 • Norjaan muuttava

  Hjallis on ihan oikeassa. Suomi on yrittäjän helvetti. Sen näkee yrittäjien vähyydessä, Menestyvät yritykset tulevat ulkomailta esim rahoitusalalla. Tämä touhu on ihan sairasta.

 • eräkulkija

  Tämä vääristynyt käytäntö on ollut jo kauan käytössä.

  Tämä on osa hyvävelijärjestelmää, jolla hallitaan Suomea.

  Pieni yrittäjä häviää aina myös tilanteet, jossa pankit toimivat mielivaltaisesti, koska niillä on syytesuoja.

  Hjallis on alkanut nähdä yhteiskunnan mätäpaiseita.
  Ensin vakuutuslääkäreiden toiminta ja nyt tämä.

  Hyvä.
  Älä anna periksi.

 • Luksan Kalle

  Haluaako Hjallis, että tällä ulostulolla on parempi asioiden korjausmahdollisuus näin, vai pitäisikö tämä tehdä hänen edustamansa puolueen sisällä ja eduskunnassa. Vaiko Hjallis haluaa vain synpatiaa ja huomiota, kuin vähän pienemmät lapset.

 • Tom

  Tämä pitäisi nostaa pöydälle. Taas hyvä kannanotto Harkimolta.

Kommentointi on suljettu.