Lukulaseja ja kunnon rangaistuksia

Therese Johaugin huulirasvat ja vähän aikaa sitten paljastuneet astmalääkkeiden väärinkäytöt Norjan hiihtomaajoukkueessa ovat jotain, mitä olen koko ajan odottanut tapahtuvaksi. Ei yksi maa voi olla niin ylivoimainen ilman mitään vippaskonsteja.
Tavallaan tietysti norjalaiset ovat tässä asiassa olleet kyllä maailman huippua, kiinnijäämisen välttämisessä. Mutta se leikki loppui naurettaviin selityksiin huulirasvoista. Kyseessä on samanlainen tilanne kuin jos pihan isoimmalle korstolle laitettaisiin potkuhousut jalkaan ja väitettäisiin hänen olevan sopiva 6-vuotiaiden joukkueeseen.

Nyt kyllä jännityksellä odotan, miten norjalaiset menestyvät tänä vuonna.
Jos oikeus toteutuu, Johaugia ei nähdä menestyjien joukossa, vaan hän saa vähintään kaksi vuotta kilpailukieltoa. Eihän se voi olla niin, että selittelemällä tarpeeksi mutkikkaasti, ei tarvitse kärsiä samaa rangaistusta kuin muut. Usein mietin, että kunpa edes joskus kärynneet urheilijat olisivat edes kiinni jäädessään suoraselkäisiä. Myöntäisivät rikkeensä ja kärsisivät rangaistuksensa. Mutta ei, aina on sellaisia tarinoita, että niitä taitaa olla keksimässä isompikin joukko elokuvakäsikirjoittajia.
Johaugia ei ole koko kesänä testattu. Siitä tuli väistämättä mieleen Björn Dählie. Hän hävisi aina ennen suurkisoja syömään puuroa ja harjoittelemaan jonnekin syrjäkylille. Jotain hämärää noissa norjalaisissa on kyllä, he elelevät jossain omassa kuplassaan öljyrahastoineen ja kaksikymmentä euroa maksavine oluttuoppeineen…

Mutta kyllä doping on urheilun suurimpia ongelmia tällä hetkellä. Aina löytyy määrättyyn pisteeseen asti tapoja, jolla voi huijata systeemiä. Se tulee jatkumaan, jos ei oteta kovempia otteita käyttöön.
Mielestäni urheilija, joka jää kiinni dopingista, pitäisi sulkea lopuksi elämää pois urheilusta. Ehkä silloin yhä useampi norjalainenkin hankkisi lukulasit ja huulirasvapakkausten varoitukset luettaisiin tarkemmin. Samalla päästäisiin pois kilpailukieltojen pituusarpajaisista. Sääntö olisi yksinkertainen ja selvä. Panisi kyllä miettimään mitä puuroa panee kurkusta alas.

On väärin, että ensin äidit ja isät ovat käyttäneet vapaa-aikansa ja rahansa urheilevan nuoren hyväksi. Siihen on satsattu vuosia, ja monelta nuorelta urheilijalta on muu koulutus jäänyt vähiin. On vaan urheiltu eli tehty kaikki mahdollinen menestyksen eteen, uhrattu nuoruus ja vähän lisääkin.
Sitten tulee joku, joka käyttää kiellettyjä aineita, pyyhkii oikealta ohi ja vie kaiken kunnian. Se on moraalitonta ja raukkamaista sekä väärin niitä kohtaan, joilla on puhtaat jauhot pussissa. Tähän on saatava loppu.

Kommentit

  • skoppelo

    Doping on myös suuri ongelma kiekossa, juuri NHL ja KHL porukoissa.
    Ei ole sattuma, kuinka monet änäri rokiet kasvattavat huimat lihakset tulokasvuotena.
    Teemullakin 90 luvun alusta lähtien alkoi leuka kasvamasn uskomattomasti, no nyt rauhoittunut … mikdiköhän ?

  • diilidiktatuuri

    Trumppikaan ei tiedosta oikeusvaltion periaatetta, miten sitten tämä meidän Suomen truppi. You are fired ilman selittelyjä.

Kommentointi on suljettu.