Mutta jos sodat vain katoaisivat!

Kukaan ei tietysti kannata sotaa, mutta sen vastustaminen puhtaalla naiiviudella on mitä sietämättömintä populismia. Eräs nimeltä mainitsematon suomalainen vihreä puolue siteeraa suomalaista asevelvollisuutta käsitelleessä linjauksessaan Sunzin Sodankäynnin taito -teoksen klassista lausetta:
”Erinomaisinta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taistelutta.”
Se on tietysti viisas ajatus, mutta moisen ideologisen selkärannan ottaminen maanpuolustukseen näinä aikoina on vastuun pakoilua.

Vihreiden mukaan ”asevelvollisuutta on uudistettava valikoivan asevelvollisuuden suuntaan ja pitkän aikavälin tavoitteena on asepalveluksen täysi vapaaehtoisuus.”
Se on jatkoa vihreiden vuoden 2010 linjaukselle, jonka mukaan ”Puolustusvoimien mitoitus ja valmiudet on sovitettava vastaamaan uhkakuvien ja sodankäynnin muutoksia nykyistä paremmin. Nykyisen laajuisen asevelvollisuuden ylläpito ei ole enää tarkoituksenmukaista.
Ruotsissa oli tuolloin siirrytty palkka-armeijaan, mutta muutamassa vuodessa tuuli on sielläkin kääntynyt.
Asevelvollisuutta haikaillaan takaisin, koska palkka-armeija laatuun ja kykyyn toimia on petytty. Lisäksi maailmanpoliittiset jännitteet ovat tuoneet oman lisäpaineensa.

Mutta nämäkään muutokset eivät saa vihreitä muuttamaan virallisia, kovin kauniita linjauksiaan.
On totta, että Suomella ei tällä hetkellä mielestäni ole mitään sotilaallista uhkaa, enkä pidä esimerkiksi Natoon liittymistä oikeana ratkaisuna. Suomi on puolueeton maa, joka on hyvä asia.
Meillä on puolustusvoimat, jossa tällä hetkellä on palveluksessa noin 30 000 asevelvollista. Sodan ajan vahvuus on 230 000 henkeä ja reservissä vielä 900 000.
Meidän vahvuutemme on iso armeija, jolla Suomea puolustetaan.  Ruotsin 30 000 hengen palkka-armeijalla ja 20 000:n reservillä ei sen kokoista maata puolusteta.

On upeaa, jos pystymme kukistamaan vihollisemme ja estämään sodat taistelutta.
Mutta on typerää, jos emme valmistaudu siihen mahdollisuuteen, etteivät tuhansien vuosien takaiset sotaopit toimi.

Kommentit

 • Jukka Aakula

  Ihanko totta mikään ei sotilaallisesti uhkaa Suomea.

  Pitäisikö venäläisten tulla rajan yli ennen kuin Harmikon mielestä Suomea mikään uhkaa ja silloinkaan sen uhan olemassaoloa ei uskaltaisi sanoa ääneen?

 • Kari Nivala

  Onko näin että Hjallis ei kannata NATO jäsenyyttä, koska pelkää ettei enään voisi tehdä hyviä kauppoja veli venäläisten kanssa? Siis oma etu isänmaan edun edelle!! Juuri tuollaisia itsekkäitä oman edun tavoittelijoita juuri eduskuntaan tarvitaan. Vai mitä??

 • Myös kokoomuksesta

  Suomi ei ole ollut puolueeton eu-jäseneksi liittymisen jälkeen. Leviääkö YYA-tauti myös kokoomukseen?

 • Eki

  Harkimo on oikeassa siinä, että vihreiden ehdottama asevelvollisuuden poisto on lapsellista idealismia. Mutta samalla hän on itse paitsi lapsellinen myös tietämätön.

  Suomi ei ole puolueeton maa. Me olemme poliittisessa liitossa muiden EU -maiden kanssa. Oikea termi olisi ollut ”sotilaallisesti liittoutumaton”. Luulisi nyt kansanedustajan tietävän edes tämän, jos kerran turvallisuuspolitiikasta haluaa jotain sanoa.

  Puolueettomuusmoka meni tietämättömyyden piikkiin, mutta on lapsellista pitää Sun Tzun oppia vanhentuneena.

  ”Erinomaisinta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taistelutta.”

  Tämän on nimittäin juuri se oppi jota Venäjä parhaillaan soveltaa länsimaita vastaan. Eripuran kylväminen, länsimaisten poliittisten ääriliikkeiden tukeminen, EU-maiden ajaminen eri leireihin ja kiilan lyöminen Euroopan ja USA:n väliin ovat kaikki keinoja toteuttaa Sun-Tzun strategiaa.
  Samaa strategiaa Venäjän noudattaa luomalla taloudellisia riippuvuuksia ja ”kumppanuuksia”. Ne ovat Venäjälle keino luoda poliittista painetta (Fennovoima / Fortum), kompromoida länsimaisia liikemiehiä (Harkimo?) jne.
  Ilmeisesti Harkimon keskittymiskyky ei riitä esim. UPI:n raportin lukemiseen.

  Toivottavasti joku tekee raportista sarjakuvan, jotta nämä impulsiiviset ja lyhytpinnaiset harkimotkin pääsevät jyvälle siitä mitä Venäjä touhuaa.

 • Jukka Aakula

  Harkimon on varmaan aika vaihtaa puoluetta. Keskustassa ne muutkin Venäjän morsiamet ovat. Sinne vaan muiden samanlaisten joukkoon.

 • Ripa

  ”Ihanko totta mikään ei sotilaallisesti uhkaa Suomea. ”

  Aakula, ihan oikeasti, väitätkö todella, että Venäjä uhkaa Suomea sotilaalisesti?

  Mitä Venäjä saavuttaisi hyökkäämällä Suomeen?

  Ei ole Venäjän morsian jos ei kärsi Venäjä-fobiasta.
  Onneksi meillä on kylmäpäinen presidentti, jonka ajattelua ei hallitse pelot!

  Venäjä fobian lisäksi monien turvallisuuspoliittista ”ajattelua” hallitsee murrosikäisille tyyppillinen uhmakkuus. Venäjän näkökulman huomioiminen nähdään nöyristelynä. Kuitenkaan mitään peliä, kuten ei myöskään turvallispolitiikkaa, voidaan pelata ilman sitä, että huomioi vastustajan mahdolliset siirrot. Natoon liittyminen olisi huono siirto, sillä se horjuttaisi Itämeren tasapainoa. Yksi hämmentävin piirre turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on ollut huomata se, että monet Naton kannattajat eivät edes ymmärrä vakauspolitiikan perusideaa.

 • Ari Niemeläinen

  Kuulostanee tyhmältä, mutta vanhana varareservin tai nostoväen vääpelinä olen vahvasti oman armeijan ja hyvän reservin kannalla. Puolustetaan maatamme omin konstein kenen tahansa hyökättyä rajamme yli sitten vaikka Lahti-konepistoolein ja 91-mallin kiväärein. Kai jokunen rynkkykin vielä vanhoissa SA:n varastoissa on? Suomalaisella sisulla ja sissin taidoilla on peloteltu ennenkin mahdollisia vihollismielisiä, tulipa ne sitten idästä, lännestä tai vaikka etelästä, taivaasta puhumattakaan. Puhuminen, kaupanteko ja keskustelu naapurien kanssa on hyvä, mutta jos joku alkaa hevostella muka isomman tai vahvemman oikeudella ja omia minun tonttiani ja perunamaatani, niin kannattaisi ehkä sittenkin etukäteen miettiä. Maasta se pienikin ponnistaa ja saa paljon pahaa aikaan kun oikein äityy.

 • Bruce

  Hätävarjelun liiottelua,olen fanaattisen viel isänmaallinen,mut jos Isosetä suuttuu,ni vittu ku ei auta

 • Hannu Myllynen

  Sodat katoavat kun ihmiset eivät sorra, riistä ja harjoita väkivaltaa eivätkä tue sellaisia ihmisiä ja valtioita.

  Meillä on naapurina agressiivinen ja arvaamaton hallinto, johon ja jonka sopimuksiin emme voi luottaa.

  Ainoa keino välttää sorretuksi ja valloitetuksi tuleminen on valmistautua sotaan.

  Sota ratkaistaan ilmassa. Meillä viidellä miljoonalla pienellä illoisella suomalaisella ei ole eikä tule koskaan olemaan varaa uskottavaan ilmapuolustukseen ei siis uskottavaan puolustukseen . Eurooppalaisen puolustusosuuskunnan jäsenenä saamme maailman uskottavimman puolustuksen osuusmaksun hinnalla.

  Armeijojen ja aseiden vähentäminen pitää aloittaa suurimmista armeijoista. Suomi voi luopua omista puolustusvoimistaan viimeisenä.

 • Janne Nieminen

  Meillä hyvinvointivaltion kansalaisilla on etuuksia sekä velvollisuuksia ja että meillä olisi jatkossakin hyvinvointivaltio niin jokaisen kansalaisen on kannettava oma kortensa kekoon myös velvollisuuksien suhteen. Ei voi vaatia etuuksia suorittamatta omia velvollisuuksiaan.

  Vihreiden mukaan ”asevelvollisuutta on uudistettava valikoivan asevelvollisuuden suuntaan ja pitkän aikavälin tavoitteena on asepalveluksen täysi vapaaehtoisuus.”

  Käytännössähän se tarkoittaa että vihreiden mukaan ”velvollisuutta on uudistettava valikoivan velvollisuuden suuntaan ja pitkän aikavälin tavoitteena on velvollisuuksien täysi vapaaehtoisuus.”

  Etuuksien suhteen vaatimukset sen kuin vain kasvavat ilman että itse tehdään yhtään mitään velvollisuuksia. Tämä on erittäin suurta epätasa-arvoa niitä kohtaan jotka hoitavat rehdisti velvollisuuksista oman osuutensa samalla kuin toiset eivät tee mitään velvollisuuksia. Jos kannatat kaikkien kansalaisten tasa-arvoa niin hoidat rehdisti oman osuutesi velvollisuuksistasi.

Jätä kommentti

*